Kína gazdasági problémái, inflációs helyzetjelentés, disznóvágás a kirptopénzek piacán

spot_img

Kína régóta a globális gazdaság igáslova, sokan azt mondják, hogy a máshol jelentkező gazdasági problémákat, a lassú, vagy elégtelen növekedést ellensúlyozta a világban az a bődületes teljesítmény, amit az ázsiai ország nyújt. Az utóbbi időben mintha elkezdett volna köhögni a motor, mintha egyrészt lassulna, másrészt pedig egyre komolyabb problémákkal nézne szembe Kína. Éppen ezért áttekintjük a kínai gazdasági nehézségeket, megpróbáljuk feltárni a mögöttes okokat és körüljárjuk a lehetséges következményeket is.

Kína gazdasági problémái számos összetett tényezőből erednek, és a következőkben 10 fontos problémát fogok összefoglalni:

-Növekedés lassulása: Kína hosszú ideje kiemelkedő gazdasági növekedést tapasztalt, de az utóbbi években ez a növekedés üteme csökkent, ami komoly gazdasági kihívást jelent.

-Külső kereskedelmi feszültségek: A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború, valamint a nemzetközi kereskedelmi feszültségek is negatívan érintik Kína gazdaságát.

-Növekvő adósság problémája: Kína állami és vállalati adóssága jelentősen megnőtt, ami fenyegetést jelent a pénzügyi stabilitásra nézve.

-Ingatlanpiaci buborék: Kína ingatlanpiaca sok városban túlmelegedett, és az ingatlanárak drasztikusan emelkedtek, ami lakhatási problémákat okoz és hozzájárul a pénzügyi instabilitáshoz.

-Munkaerőhiány: Néhány területen, például a technológiában és az egészségügyben, komoly munkaerőhiány tapasztalható, ami gátolja a gazdaság további fejlődését.

-Környezeti problémák: Kína súlyos környezeti problémákkal szembesül, mint például a szennyezett levegő és a vízkészletek kimerülése. Ezek a problémák hosszú távon negatívan befolyásolják a gazdaságot.

-Demográfiai problémák: Az elöregedő népesség és a csökkenő születési arány miatt Kínának nehézségei vannak a munkaerőpiacon és a nyugdíjrendszer fenntartásában.

-Belső egyenlőtlenségek: Kína gazdasági növekedése nem egyenletesen oszlik meg az országban, és nagy különbségek vannak a városi és vidéki területek között.

-Technológiai kihívások: Kína technológiai szektorban élen jár, de még mindig vannak olyan területek, ahol technológiai lemaradás tapasztalható.

-Pénzügyi rendszer reformja: Kína pénzügyi rendszere továbbra is központosított és nemzetközi szabványoktól eltérő, ami átláthatatlanságot és kockázatokat okozhat a gazdaság számára.

-Ezek közül az egyik legégetőbb a demográfiai válság, ennek az elsődleges oka éppen a túlnépesedés ellen hozott egyke-politika, illetve a következőek:

-Kína demográfiai válságának több oka van, amelyek közül néhány az alábbiakban ismertetve van:

-Egy gyermekes politika: Kína 1979-ben bevezette az egy gyermekes politikát, amely korlátozta a házaspárok számát egy gyermekre. Bár később enyhítették ezt a politikát (háromgyermekes politikára váltottak 2021-ben), a hosszú ideig tartó egy gyermekes politika miatt a születések száma jelentősen csökkent. Ennek eredményeként egy idő után -túlságosan elöregedett a lakosság.

-Elöregedő népesség: Az egy gyermekes politika és a növekvő várható élettartam miatt Kína népessége elöregszik. Az idősebb generációk aránya növekszik, míg a fiatalabbaké csökken, ami munkaerőhiányhoz és nyugdíjrendszeri problémákhoz vezet.

-Csökkenő születési arány: Még az egygyermekes politika feloldása után is a fiatalabb generációk között alacsony a születési arány. Az anyagi terhek, például a gyermeknevelés költségei és a lakhatás költségei miatt sok fiatal párnak nehézségei vannak a családalapítással.

-Munkaerőhiány: A lakosság elöregedése és a csökkenő születési arány miatt egyre nehezebb munkaerőt találni, különösen bizonyos szakmákban és régiókban. Ez hátráltatja a gazdasági fejlődést és innovációt.

-Nemek aránya: Az egygyermekes politika hatására sok család preferálta a fiúgyermeket, ami néhány régióban jelentős nemek közötti egyensúly hiányt okozott. Ennek következtében sok férfi nehézségekbe ütközik partner találásában és családalapításban.

-Kína kormánya már több intézkedést hozott a demográfiai problémák kezelésére, például a születési korlátozások enyhítését, de ezek a változtatások nem mindig eredményeznek azonnali hatást. A demográfiai válság hosszú távú kihívást jelent Kína számára, és számos gazdasági és társadalmi problémát okozhat, amelyekkel a kormánynak szembe kell néznie.

De eleget beszéltünk Kína problémáiról, most nézzük meg, miért is van mindennek nagy jelentősége.

A világ vezető gazdasága még mindig az USA, ám Kína már ott lohol a nyakában. De nem is kell elérnie a kínai gazdaságnak az USA méreteit, hiszen a globális gazdaságnak az is elég nagy probléma lehet, ha a második legnagyobb gazdaság bajba kerül. De nézzük meg egy picit közelebbről, hogyan is viszonyul az USA gazdasága Kínáéhoz!

Az USA és Kína GDP-je (bruttó hazai termék) mindkét ország gazdasági teljesítményét méri, és ez a mutató sok tekintetben meghatározza mindkét ország helyét a világgazdaságban. Az adatok évente változnak, és a pontos értékek az idő függvényében változhatnak.

-Az USA GDP-je (2020-ban): Körülbelül 21,43 billió dollár (forrás: IMF).
-Kína GDP-je (2020-ban): Körülbelül 14,34 billió dollár (forrás: IMF).

Az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasága 2020-ban nagyobb volt, mint Kína gazdasága. Azonban érdemes megjegyezni, hogy Kína gazdasága a 21. században jelentős növekedést mutatott, és 2020-ban is világviszonylatban a második legnagyobb volt az USA után. Kína az elmúlt évtizedekben kiemelkedő gazdasági növekedést ért el, és előfordulhat, hogy a jövőben megelőzi az USA-t a GDP méretében, bár ez függ az éves növekedési ütemektől és egyéb tényezőktől is. Az USA és Kína gazdaságainak összehasonlítása továbbra is fontos téma a globális gazdaság szempontjából.

A már említett okok közül, melyek mélyenszántó problémákat okozhatnak Kína számára négyet kell kiemelnünk, mint a legsúlyosabbak, egyben azok, amik a jövőben akár recesszióba is lökhetik a kínai gazdaságot:

-Külső gazdasági tényezők: Kína nagymértékben függ a nemzetközi kereskedelemtől, és az export nagy részét más országokba szállítja. Bármilyen globális gazdasági probléma, például recesszió vagy kereskedelmi háború, jelentős hatással lehet Kína gazdaságára.

-Ingatlanpiaci buborék: Kína ingatlanpiaca egyes régiókban túlmelegedett, és az ingatlanárak drasztikusan emelkedtek. Ha ez a buborék robban, az súlyos gazdasági problémákat okozhat.

-Pénzügyi stabilitás: Az állami és vállalati adósság Kínában jelentősen nőtt az elmúlt években. Ha ezzel nem foglalkoznak megfelelően, pénzügyi instabilitás alakulhat ki.

-Munkaerőhiány: Néhány kulcsfontosságú iparágban, például a technológiai szektorban, már most is munkaerőhiány van Kínában, és ez akadályozhatja a gazdasági növekedést.

Az elmúlt évtizedekben ahhoz szoktunk hozzá, hogy ha az USA gazdasága bajba kerül, akkor az bizony előbb vagy utóbb hatással lesz szinte az egész világra. Most viszont már ahhoz is hozzá kell szoknunk, hogy nem csak az USA, hanem Kína is hatással lehet az életünkre, hiszen bár még mindig nem tudjuk mikor veheti át a vezető szerepe, ha ez egyáltalán megtörténhet valaha, viszont a vezető gazdaságok listáján a második helyezettként is óriási hatása van az egész világra. Ennek megfelelően természetesen a kripto-piacra is komoly befolyást gyakorolhat, nem csak áttételesen, de közvetlenül is.

Hiszen ha a párt úgy dönt, szigorít a kriptopénzeken, vagy akár részlegesen be- vagy akár ki is tiltja őket, az nem segít a piac helyzetén. Erre több példa is volt az elmúlt tíz év során, lássuk a legfontosabbakat:

2013: Kína nem tiltotta be a Bitcoin használatát, de szigorú szabályozást vezetett be a kriptovaluták kereskedelmére és átutalásaira.

2017: Kína betiltotta a kriptovaluta tőzsdei kereskedést és ICO-kat (initial coin offerings), melyek során új kriptovalutákat hoztak forgalomba. A lépés azzal az aggodalommal történt, hogy a kriptovaluták spekulatív buborékokat és pénzmosást eredményezhetnek.

2021: Kína tovább szigorította a kriptovalutákra vonatkozó szabályozását. 2021. májusban a kínai pénzügyi intézményeknek megtiltották, hogy kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak ügyfeleiknek. Ezt követően szeptemberben bejelentették, hogy teljes mértékben betiltják a kriptovaluta kereskedést Kínában, és bezáratják a kriptovaluta tőzsdéket. Emellett a kínai kormány szigorította a kriptovaluta bányászatot is, amely szintén jelentős hatással volt a globális kriptovaluta piacra.

Főleg ez utóbbi, a 2021 májusi döntésük volt különösen drasztikus, nézzük meg, miképp hatott ez a bitcoinra!

2021 májusában látunk egy nagyon határozott és nagyon éles letörést a bitcoin árfolyamában, ez kristálytisztán látszik a vezető kriptopénz sok éves chartján.

Egy szó mint száz, az elmúlt évtizedekben Kína óriásira nőtt, ez pedig nem csak óriási lehetőségeket, de hatalmas kockázatokat is rejt magában a globális gazdaság, és azon belül a kriptopénzek számára is. A kínai gazdaságot mozgató legfontosabb tényezőket, úgymint a demográfiai problémákat, az ingatlanpiaci buborékot, és az export-függőségüket érteni kell, hiszen ezek közvetve ugyan, de erősen hathatnak a kriptopénz-piac egészére is.

Inflációs helyzetjelentés

Az egész világot, azon belül is természetesen a kriptopénz-ipart is régóta meghatározza az infláció, ezért elhatároztuk, hogy csinálunk egy gyors helyzetjelentést, nézzük meg, hányadán állunk a pénzromlás mértékével 2023 őszének legelején!

Ha ránézünk a gazdaságban szinte mindenre nagy hatást gyakorló USA inflációs adataira, akkor azt látjuk, hogy a tavaly nyári csúcs óta valóban szépen letört a görbe, viszont most mintha lenne egy kis visszapattanás, márpedig ez nem kifejezetten szerencsés.

Júniusban már 2,97%-nál jártunk, ehhez képest júliusra sikerült visszapattanni egészen 3,18%-ig, csak remélni tudjuk, hogy az ősz folyamán nem alakul ki ebből egy trend. De először lássuk azt, aminek örülhetünk!

A 2020 júliusa és a 2023 júliusa közötti időszakban szépen kirajzolódik a brutális infláció, amit a háború és a COVID együttese okozott, klasszikus felívelés-majd-zuhanás görbéről van szó.

Viszont még most is brutális, háromszoros szorzót tehetünk a három évvel ezelőtti, és a mostani infláció közé, hiszen 2020 júliusában még csupán 1%-nál jártunk, most pedig 3,2%-nál.

Ebből jól látszik, hogy messze nem vagyunk még az út végén, a jelenlegi inflációt az USA-ben még harmadolni kellene ahhoz, hogy elérjük a “kiindulási szintet”.

De nézzük meg, mi a helyzet itthon, ahogy korábban is beszámoltunk, a mostani infláció szinte történelmi jelentőségű, hiszen szépen megközelíti a Szovjetunió összeomlásakor tapasztalt pénzromlás mértékét.

De valahogy minket -szokás szerint- a nagy átlagnál is jobban súlyt a probléma, jól látszik, hogy az európai mezőnyből gyönyörűen kiemelkedik a magyar érték:

Hosszú idő után először mérséklődött az élelmiszer-infláció Magyarországon

Sőt, egészen pontosan háromszor akkor nálunk az infláció, mint amekkora az EU átlaga.

Az elemzők szerint ugyanakkor az szinte borítékolható, hogy decemberre már elérjük az egyszámjegyű inflációt, nem, ez nem egy kormányzati propaganda, sokkal inkább szakvélemény közgazdászoktól.

Az biztos, hogy a csökkenés határozott nálunk is, hiszen januárban még 25,7%-nál jártunk, júniusban pedig már csak egy kicsivel voltunk 20% felett.

De azt is hozzá kell tennünk, hogy az év végére várt egyszámjegyű infláció sem repít még minket vissza a “kiindulási pontra”, hiszen egyszámjegyű lesz ugyan decemberre a pénzromlás mértéke, de még azért bőven a tízhez közelebbi tartományban, 7,7 százalék körül. Sőt, olyan elemző is akad, aki 8 százalék feletti inflációt vár karácsonyra.

Az infláció jó irányba tart mind a világban, mind itt, Magyarországon, de még hónapokat kell várnunk az egyszámjegyű inflációra. Az pedig, hogy mikor érjük el a “kiindulási értéket”, vagyis a 2-3 százalék körüli infláció Magyarországon óriási kérdés, lehet, hogy csak 2024 második felében.

Mindez természetesen vastagon hat a kriptopénzekre is, hiszen egyrészt az embereknek most kisebb bajuk is nagyobb annál, mintsem hogy kriptopénzekbe fektessenek, ráadásul ha nem áll meg az infláció, akkor az akár újabb kamatemelésekhez is vezethet, ez pedig tovább árthat a befektetési kedvnek.

Terjed a disznóvágás csalás

Egy viszonylag új csalási forma terjed egyre jobban az utóbbi időben a kriptopénzek piacán, és persze máshol is, így mindenképp fontos beszélnünk erről. Az úgynevezett “disznóvágás” csalásról van szó, a meglepő elnevezés egyből magyarázatot kíván.

A dolog logikája egyszerű, a csalók részéről persze sok figyelmet és utánajárást igényel, így az eddigieknél szofisztikáltabb, ennek megfelelően valószínűleg sikeresebb formáról van szó.

A folyamat első lépése, hogy a csalók összeszednek minél több személyes információt a célszemélyről, érdeklődési kör, munkahely, akár befektetési érdeklődés, egyebek. Majd ezt követi a párbeszéd, egy általában tejesen kamu felületre csalják az áldozatot, ahol ügyesen rábeszélik az első befektetésre.

A klasszikus, primitívebb csalási formákkal ellentétben azonban itt ezzel nincs vége a folyamatnak, nem tűnnek el egyből a pénzünkkel. Ehelyett elkezdik “hízlalni” a bizalmunkat, pontosan innen ered a disznóvágás elnevezés. Hamis profitot csillogtatnak meg a szemünk előtt, persze ez teljesen fiktív, kamu, semmilyen realitása nincs. A cél az áldozat bizalmának növelése, ezt természetesen akár többször is játszhatják, természetesen újabb és újabb befizetések elérése után.

Majd egy jól megválasztott időpontban egyszerűen eltűnik a “kapcsolattartó”, természetesen az összes befizetésünkkel együtt. Vannak áldozatok, akiket csinos ázsiai nők keresnek meg a WhatsApp-on vagy más platformokon, ha elkövetjük azt a hibát, hogy szóba elegyedünk velük, akkor hamar előkerül a pénz, pontosabban a befektetések témája, ha nem vigyázunk, pontosabban ha kellően elővigyázatlanok vagyunk, hamar behúzhatnak a csőbe.

Tartsátok nyitva a szemeteket, ha egy totál ismeretlen megkeresel bármilyen felületen azzal, hogy bizony csak elírt egy számot, véletlenül beszélget veled, akkor a legjobb, ha nem is válaszoltok, legyen bármilyen csinos az a lány.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img