Augusztus havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img

Augusztus közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 július havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

A bitcoinbányászat nehézsége augusztus második felében újabb csúcsot produkált, köszönhetően a 6%-os emelésnek. Ha a bitcoin hálózati nehézség értékeit év elejétől nézzük, akkor megfigyelhető, hogy a nehézségi kiigazítások gyakorisága csökken. Az év első három hónapjában közel 10%-os pozitív kiigazítások történtek a hálózat stabilitása érdekében, az utóbbi hónapokban már csak 6% körüli kiigazítások történtek. Szembetűnő lehet, hogy július végétől egészen augusztus utolsó hetéig nem történt számottevő nehézségi kiigazítás. 

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. augusztus 1 – 2023. augusztus 31-ig (forrás: CoinWarz)

A bitcoin hálózati nehézség alakulása 2023 elejétől 2023. augusztus 31-ig (forrás: CoinWarz)

Összességében az is elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása év eleje óta növekvő tendenciát mutat. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát munkába állítani az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. A globális Bitcoin hálózat hashrátája júliusról augusztusra 3,28%-ot, míg a vállalati hashráta növekmény 0,58%-ot növekedett. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Ne feledjük, az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket is. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése, beüzemelése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti.  

A bitcoin hálózat mutatói év eleje óta masszívan emelkednek, a bányászok hónapról hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. Ez alól kivételt jelent a május eleji időszak, amikor is a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. Év eleje óta a hálózati nehézség 57%-ot, a globális hashráta, pedig 46%-ot növekedett.

A bányászok augusztusban kevesebb bányászott bitcoin bevételről számoltak be, köszönhetően a texasi extrém hőhullámnak, ami a villamos energia iránti kereslet megugrását okozta. Volt olyan bányász, akinek a vállalati hashráta kapacitásának a felét is le kellett kapcsolnia, hogy a texasi lakosok többlet energiához jussanak. Ezek a bányászok kárpótlásként, mivel villamos energiát szolgáltattak az államnak (energia termelőként), kompenzációban részesültek. 

A Riot például energiastratégiájának részeként a csúcsigényes időszakokban több mint 95%-kal csökkentette energiafelhasználását, lemondva bitcoinbányász ​​tevékenységeiből származó bevételről, helyette energiaforrásokat biztosított az ERCOT-nak, Texas energia szolgáltatójának. Augusztusban a Riot, így 31,6 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami 1104 db bitcoinnak felel meg az augusztusi átlagár alapján.

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el

A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza a Hive Blockchain lett, 76,1 bitcoint termelt EH/s-onként, letaszítva a trónról az előző hónap bányászát a Core Scientific-et. A második helyen az elmúlt hónap harmadikja, az Iris Energy végzett 74,5 EH/BTC-vel, a harmadik helyet pedig a DMG Blockchain szerezte meg 74,1 EH/BTC-vel. A 90 EH/BTC feletti mezőnybe ezúttal senki sem került be. A 70 EH/BTC feletti mezőnybe sikerült még bejutnia, a CleanSpark-nak és a TeraWulf-nak. A legrosszabb hatékonysággal augusztusban a Riot Platform bányászott (31,1 EH/BTC), azonban a texasi hőségre való tekintettel állította le bányász tevékenységét.

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 augusztus havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Augusztusban a kibányászott BTC mennyiség tekintetében ismét a Core Scientific végzett az élen 1368 bitcoinnal, a Marathon (1072 BTC) és a CleanSpark (659 BTC) előtt. A 400-as élbolyba ezúttal csak az Iris Energy (428 BTC) került be. Erős középmezőny alakult ki a Bitfarms (383 BTC), a Cipher Mining (357 BTC) a TeraWulf (330 BTC) és a Riot (333 BTC) között. Jelentősebb mennyiségű bitcoint bányászott ki még a Hive (274 BTC), amelyik egyben az augusztus leghatékonyabb bányásza lett. Táblázatunk alapján a fent említett négy cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot termelés tekintetében, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis még mindig a kisebb bányászoké a vezető szerep.

2023 augusztusban bányászott bitcoin mennyiség bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)

2023 első félévben bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Cikkajánló:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által augusztusban kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 182,28 darab (előző hónapban 191,44 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC darabszám előállításának a bő 20%-ért felelnek. A legnagyobb napi termelt darabszámot a Core Scientific (44,1 BTC) és a Marathon (34,6 BTC) produkálta.

2023 augusztusban bányászott napi bitcoin mennyiségek összehasonlítása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvános adatok alapján augusztusban a Marathon után (750 BTC) a legtöbb bitcoint a Core Scientific adta el, 1022 darabot. Magas darabszámban értékesített BTC-t az Iris (410 BTC) a Cipher Mining (355 BTC) és a TeraWulf (330 BTC). Több száz bitcointól vált meg a Riot (300 BTC), a Bitfarms (323 BTC) és a Hive (274 BTC). Havi termeléséhez képest a DMG adott el (114,2 BTC) nagyobb mértékben BTC-t, mint amennyit termelt (46,7 BTC). A HUT 8 egyáltalán nem adott el bitcoint, míg a Cleanspark csupán 43 darabot értékesített a termelt 659 darab BTC-ből.

2023 augusztusban bányászott és eladott bitcoin mennyiségek aránya bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2023-ban továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség egy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 13286 darab BTC-vel (előző hónapban 12538 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9255 BTC-vel, a Riot 7309 BTC-vel és a Hive 2032 BTC-vel. A CleanSpark-nak sikerült a nyáron megháromszorozni BTC vagyonát 1677 darabra, így bekerült az ezres nagyságrendű vagyonnal rendelkező bányászcégek csapatába.. Több száz BTC-t birtokol még a DMG (477 BTC), a Bitfarms (654 BTC), a Bit Digital (758 BTC) és a Cipher Mining (519 BTC).

2023 augusztusban birtokolt bitcoin mennyiségek bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük az augusztus hónapot a számok tükrében:

  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 36 016,5
  • augusztusban bányászott összes BTC (db): 5 650,6
  • összes napi BTC termelés (db): 182,28
  • összes eladott BTC mennyiség augusztusban (db): 4 104,7
  • összes vállalati hashráta kapacitás augusztus végén (EH/s): 97,26
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 834 586

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Ráadásul a Hut 8 Mining össze fog olvadni az US Bitcoin Corp. (USBTC) bányász vállalattal, így egyből a Marathon és a Riot Platform bányászóriások versenytársa lesz, vállalati hasráta kapacitás tekintetében biztos. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászaira, az Iris Energy-re és a Hive-ra és a DMG Blockchain-re, de a Cleanspark és a Cipher Mining se kerülje el a figyelmünket.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Zöldülő bitcoinbányászat

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img