spot_img

Bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img

A globális Bitcoin hashráta újabb csúcsot döntött az elmúlt hónapban, szeptember 20-án a 7 napos mozgóátlag szerint 433 EH/s-on tetőzött. A hashráta növekedésével a blokkok átlagosan 10 perc 4 másodpercenként generálódtak, és ennek megfelelően egy kisebb, -0,17% negatív nehézségi kiigazítás várható ezen a héten, hacsak nem csökken tovább a hashráta. 

A 30 napos mozgóátlag szerint is újabb csúcsot ért el a globális Bitcoin hashráta, eszerint szeptember végén 411 EH/s-on tetőzött. A 3 napos mozgóátlag adataiból is azt lehet kiolvasni, hogy szeptemberben a bányászok a lehető legtöbb bányászati kapacitást adták hozzá a hálózathoz, szeptember 16-án 468 EH/s volt a Bitcoin hálózat eddigi legnagyobb értéke. A hálózati hashráta 2023 eleje óta meredeken emelkedik minden idősíkon.

A Bitcoin hálózat hasrátája 2023 szeptember elejétől október elejéig 7 napos, 30 napos és 3 napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

Bitcoin hálózat hasrátája 2023. január 1-től napjainkig a 7 napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

A bitcoin árfolyama ismét 27000 dollár fölött van, ami a hashárat is magával húzta. “Sokak meglepetésére 4%-os emelkedéssel zárta legmedvésebb hónapját a bitcoin. A 2010-ig visszatekintő történelmi átlagok alapján szeptember messze a fő kriptovaluta leggyengébb, míg az előttünk álló október (és november) a legerősebb hónapjai közé szokott tartozni.

Kapcsolódó bányász hírek:

A hashár szinte ugyanazon a napon érte el legmagasabb értékét, mint a hashráta, szeptember 16-án 65,89751 USD/PH/nap, ami azóta kis mértékben ugyan, de csökken. A szeptember végi 4%-os árfolyam növekedésnek köszönhetően a hashár is ugrott, jelenleg 62,89139 USD/PH/nap. A hashár 2023 elejétől, a kiugróan magas májusi hónapot leszámítva, egy 60-80 USD/PH/nap csatornában mozog jelenleg is. 

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2023 szeptember elejétől október elejéig (forrás: hashrateindex)

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2023 elejétől napjainkog (forrás: hashrateindex)

Bányászpiaci mutatók (2023. október 2.):

  • hashár: 62,89139 USD/PH/nap –  0.00224782 BTC/PH/nap
  • hashráta: 410 EH/s (7 napos mozgóátlag szerint)
  • nehézség: 57,12 T
Bitcoinbányászat ASIC árindex adatok

Az ASIC árindex adatok több hónapja csökkennek. Egyelőre a hashár és a hashráta emelkedése nincs hatással a ASIC gépek áraira. A középgenerációs (38-68 J/TH) és a régi bányászgépek (68 J/TH<) árindex adatai nagyjából egy ártartományba estek pár napja. Ezeknél jobb hatékonysági fokkal működő bányászok (25-38 J/TH) árindex adatai, a májusi enyhe emelkedést követően szintén lassan csökkennek. A következő generációs bányászgépek (<25 J/TH) árindex értéke gyakorlatilag megfeleződött az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Mivel a legújabb generációs gépek (Antminer S19 XP és a Whatsminer M50S+) már megjelentek a másodlagos piacon, számítani lehetett az árak csökkenésére.

ASIC árindex adatok (2023. október 2.): 

  • következő generációs bányászgépek (<25 J/TH): 17,66 USD
  • új generációs bányászgépek (25-38 J/TH): 12,61 USD
  • közép generációs bányászgépek (38-68 J/TH): 4,93 USD
  • régi bányászgépek (68 J/TH<): 4,75 USD

A bitcoinbányászat ASIC árindex adatai egy évre visszamenőleg (forrás: hashrateindex)

Óriási technológiai előrelépés történt a bányászgépek hatékonyság növelésének területén. Szeptember utolsó hétvégéjén az Antminer S21 névre keresztelt bányász sorozatot a Bitmain a piac leghatékonyabb bányászaként jelentette be, az iparágban elsőként, jóval 20 joule per terahash (J/T) alá tudták vinni a bányászok hatékonyságot. 

A bányászgép gyártó órás két modellből álló következő generációs Antminer S21 sorozatot dobott a piacra, az Antminer S21 és az S21 Hydro ASIC bitcoinbányászokat. A WDMS rendezvényen bemutatott gépek teljesítménystatisztikái a résztvevőket is meglepte. Az S21 hash sebessége 200 terahash per szekundum (TH/s), hatékonysága 17,5 joule/terahash (J/T); míg az S21 Hydro 335 TH/s és 16 J/T, ami azért is figyelemre méltó, mert egészen a közelmúltig, a legtöbb Antminer BTC bányász 20 J/T szint felett működött.

A Bitmain bejelentését megelőzően egyébként a bűvös 20 J/T alatti értéket elsőként a Canaan legújabb bányásza érte el, amit szintén egy konferencia keretein belül mutattak be. A Canaan az A14 sorozatú merülő folyadékhűtéses és léghűtéses modelleit jelentette be, az A1466I modell (merülő folyadékhűtéses) számítási kapacitása 170 TH/s, energiahatékonysága pedig 19,5 J/T, míg az A1466 modell számítási kapacitása 150 TH/s, energiahatékonysága 21,5 J/T.

A Bitmain WDMS rendezvénye előtt pár nappal szintén az egyik úttörőnek számító ASIC gyártó, a MicroBT közölte, hogy október 24-én a dubai Blockchain Life 2023 eseményen szintén egy újabb, az M60-as bányászgép sorozattal fognak előrukkolni a nagyérdemű bányász közönségnek. Három új WhatsMiner bányászt fognak kiadni, a bányászok teljesítményéről azonban részletes adatokat egyelőre nem közöltek még, de gyaníthatóan a MicroBT is a 20 J/T alatti hatékonyságot célozta meg bányászaival.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányász teljesítmények” és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászindex-jelentés

/luxor, hashrateindex, the block/

spot_img
spot_img
spot_img