Fáklyagázzal fog bitcoint bányászni az Enerhash

spot_img

Hatalmas mérföldkövet ért el a magyar Enerhash, ugyanis az Egyesült Államok legjelentősebb szénhidrogén készletekkel rendelkező területein fog ezentúl bitcoint bányászni és adatközponti szolgáltatásokat nyújtani.

A magyar bányászcég tavaly november végén írt alá együttműködési megállapodást két ismert amerikai szénhidrogén termelő és szolgáltató vállalattal, az Allied Energy Corp-al és a River Energy Goup LLC-vel. A megállapodás értelmében a vállalatok együtt fognak dolgozni egy megvalósíthatósági terven, amelynek során felhalmozott többlet gázt és fáklyázandó gázforrásokat hasznosítanak az USA-ban bitcoinbányászathoz és nagy teljesítményű számítástechnikai adatközpontokhoz.

A tervekben meghatározott 20 MW-os fejlesztés első fázisa egy kezdeti 1 MW-os telephely kiépítése, majd 100 MW-ra történő bővítése Allied-River-rel közösen.

A texasi telephely tervezésének fázisai (forrás: Enerhash X)

Cikkajánló:

A 2019-ben létrehozott társaság mindössze 2 év alatt vált globális energetikai- és bányász vállalattá. Új-Zélandon például a júniusban kezdték meg működésüket, 2023-ban eddig több mint 1000 szervert és kapcsolódó infrastruktúrát telepítettek. A cég infrastruktúra-fejlesztésekkel és adatközpont-beruházásokkal képes optimalizálni az energiaellátást, kiegyensúlyozni a megújuló erőművek kapacitásait, illetve értékesen hasznosítani a keletkező tartalékokat. 

Az Enerhash vízenergiával működő telephelye Új-Zélandon (forrás: Enerhash X)

Az Enerhash három kontinensen fejlesztett ki eddig különböző projekteket, amelyek megújuló energia optimalizálást és hálózati kiegyenlítő szolgáltatásokat nyújtanak, többek között Új-Zélandon, Svédországban, Magyarországon, és most már az Egyesült Államokban is.

Kapcsolódó cikkek:

Az Egyesült Államokban, Nyugat-Texasban  történő kezdeti 20 MW-os bitcoinbányász projekt elindítását szeptember elején jelentette be az Allied Energy. A projekt műszaki és üzemeltetési részét Jogg Balázs fogja vezetni. Jogg még augusztusban érkezett a texasi telephelyre. Azóta már a helyszíni tervezés is befejeződött, a projekt kivitelezése megkezdődött. 

Texasi telephely látogatás augusztusban (forrás: Enerhash X)

Hogyan működik az Enerhash Databox?

A szénhidrogén termelés során keletkezett felesleges gáz felhasználása a helyszíni adatközpontok áramellátására csökkenti a fáklyázásból származó károsanyag kibocsátást. A sovány égésű gázgenerátorok hatékonyabban hasznosítják a gázt, így az olaj- és gáztermelők akár 60%-kal csökkenthetik szénlábnyomukat. ‍A megtermelt energiát az Enerhash Databox (egy mobil, korszerű adatközpont, szabványos tengeri konténer acélszerkezetéből építve) használja fel. 

A sovány égésű gázgenerátorok hozzájárulnak a környezetvédelemhez, mivel sokkal nagyobb hatásfokkal dolgoznak, valamint a felesleges gázt sokkal ellenőrzöttebb körülmények között égetik el. Azáltal, hogy többletgázt használnak az Enerhash adatközpontok, segítik az olajtermelőknek jelentősen csökkenteni a metán, a szén-dioxid, az illékony szerves elegyek (Volatile Organic Compounds – VOC) és a nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátását.

Ezt is olvasd el:

A projektben résztvevő további cégekről röviden

River Energy Group

A cég egy sokoldalú olaj- és földgázmegoldás-szolgáltató, amely a termelés növelése érdekében lezárt kutak újranyitására specializálódott. Átfogó szolgáltatásokat kínálnak, mint például a kút tesztelés, kutak tervezése, a kútbefejezés tervezése és a termelés optimalizálása. Ezenkívül a River Energy fáklyázandó gázból és többlet gázból villamos energiát állít elő környezetbarát energiamegoldásokkal. 

Allied Energy Corp.

Az Allied Energy Corp. egy energiafejlesztő és termelő vállalat, amely olaj- és gázkészleteket szerez be az Egyesült Államok legtermékenyebb szénhidrogén hordozó régióiban. A már meglévő vagy elöregedő olaj- és gázkutak újranyitására és befejezésére specializálódott.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Tőzsdére készül az Enerhash

/yahoo finance, bloomberg, enerhash/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img