A stabil coinok európai kivezetésére utalt a Binance jogi képviselője

spot_img

Az Európai Bankhatóság napokban tartott meghallgatásán hangzott el az a kijelentés, ami fontos változást hozhat a Binance működésében. Az európai pénzintézetek egységes szabályozásáért felelős szervezet a múlt héten a Binance jogi képviselőjét kérdezte a tőzsde jövőbeli terveiről.

Marina Parthuisot, az állami működési engedéllyel rendelkező Binance Franciaország képviselőjeként így nyilatkozott:

“Azon vagyunk, hogy 2024. június 30-ig kivezessük Európában a stabil coinokat. Ez jelentős hatást gyakorolhat a helyi piac működésére.”

A lépésre a jövőre életbe lépő egységes európai kripto szabályozás (MiCA) miatt lehet szükség, ami előírja, hogy a stabil coin (és az arany értékét követő kriptovaluta) kibocsátók regisztráljanak az európai hatóságoknál és azok közigazgatási határain belül működő pénzintézetekben helyezzék el az ezek ellenértékét 1:1-ben garantáló letéteket.

A több kriptós híroldal által idézett kijelentést félelemkeltésnek minősítette a Binance igazgatója, aki szerint egy szövegkörnyezetből kiemelt mondatról volt szó. Szerinte a Binance éppen új stabil coinok bevezetésére készül, amiket már az új régiós szabályozásoknak megfelelve kívánnak bevezetni.

Amennyiben a tőzsde mégis elérhetetlenné tenné Európában a stabil coinokat, az drágábbá tehetné a régióban a kripto pénzek kereskedését, és befektetési céllal történő megvásárlását.

A kripto eszközök hagyományos valuták ellenében végzett váltása világszerte elhanyagolható mértékű ahhoz a forgalomhoz képest, amit a stabil coin piacok produkálnak. Az ezekhez való hozzáférés elvesztése sokkal illikvidebbé tehetné az európai tőzsdéket, amivel érezhető árfolyamkülönbségek alakulhatnának ki a helyi és a világpiaci árfolyamok között. Egyes országokban a közvetlenül kripto-fiat párokon végzett váltás magasabb adóterheket is jelentene a felhasználóknak, amik alól a kripto-stabil coin tranzakciók esetében még mentesülhetnek.

Mindez azonban nem kizárólag csak a Binance-en múlik. A nagyobb stabil coin kibocsátóknak, így például a Tethernek (USDT) és a Circle-nek (USDC) regisztrálniuk kell magukat Európában. Kettejük közül a Tether ügyének kimenetele lehet kétségesebb, aminek működésével kapcsolatban sok, máig megválaszolatlan kérdés merült fel az évek során. A cég azonban ezek ellenére is képes volt nem csak megőrizni, de az elmúlt évek válságos időszaka alatt is tovább erősíteni a piacvezető pozícióján (fenti ábra).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img