Guatemalában a Bitcoin blokklánc biztosítja a választások integritását 

spot_img

A  kulcsfontosságú választási dokumentumok időbélyegzésére a guatemalai Legfelsőbb Választási Bíróság a Bitcoin blokkláncát használja az OpenTimestamps kliensen keresztül, elkerülve ezzel a csalárd tevékenységeket.

A választások integritásával kapcsolatos világszerte növekvő aggodalmak közepette Guatemala egy merőben forradalmi újítással állt elő. A blokklánc technológiát kihasználva a guatemalai Legfelsőbb Választási Bíróság úgy döntött, hogy a Bitcoin blokkláncát használja az országos elnökválasztáson, időbélyegzést használva az átláthatóság biztosítására és a választási csalási kísérletek elkerülése végett.

A választásokon a Bitcoin blokklánc mellett az OpenTimestamps nevű klienst használták, amely egy nyílt forráskódú projekt. A kliens valójában szabványos formátumot biztosít a blokklánc időbélyegzéséhez. (Az OpenTimestamps-et Peter Todd Bitcoin-fejlesztő hozta létre még korábban). Az OpenTimestamps a guatemalai Simple Proof technológiai startuppal együttműködve a választásokkal kapcsolatos dokumentumok valódiságát biztosította. A lényeges választási adatok kriptográf időbélyegzővel történő ellátásával és a Bitcoin blokkláncba való beágyazásával gyakorlatilag az információk megváltoztathatatlanok lettek.

A guatemalai választási dokumentumok a Bitcoin blokkláncon (forrás: simple proof)

Az OpenTimestamps alapvetően hash funkciókat használ. A választási adatok hashelésével és a Bitcoin blokkláncba való beillesztésével a rendszer állandó és nyilvánosan ellenőrizhető nyilvántartást hoz létre arról, hogy az információ egy adott időpontban létezett. Ha bármilyen ellentmondás, vagy hamisításról szóló állítások merülnek fel, az adatok eredeti hash értékére lehet hivatkozni és ellenőrizni a blokkláncon tárolt értékkel.

Guatemala az átláthatóságra törekszik

A politikai korrupció és választási csalás régóta fennálló probléma Guatemalában, ezért a guatemalai Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) üdvözölte ezt az innovatív választási megközelítést. Rafael Cordón, a Simple Proof társalapítója kiemelte: “az együttműködés biztosítja, hogy a dokumentumok bárminemű meghamisítása nyilvánvalóvá válik, és bármely állampolgár saját maga, önállóan ellenőrizheti az információkat“.

Az elnökválasztás végeredményéről szóló tájékoztató (forrás: apnews)

Bernardo Arévalo közelmúltban megválasztott elnök megválasztása körül jelentős viták alakultak ki. Annak ellenére, hogy Arévalo a választási versenyben kívülállónak számított, az ellenzéki UNE párt állítólagos bizonyítékokat tett közzé választási csalásról, amelyek között szerepelt a Simple Proof webes eszköz képernyőfotója is. Ez a képernyőfotó azonban az időzónák téves ábrázolásán alapult, ami megalapozatlan állításokhoz vezetett.

Az időbélyegadatok nyilvános hozzáférhetősége lehetővé tette a független ellenőrzést, amely eloszlatta az UNE félrevezető állításait. A Bitcoin hálózat és az OpenTimestamps választásokon való közreműködése tisztázta a választás eredményét és egy olyan helyzetben bizonyított, amely az országban jelentősebb zavargásokhoz is vezethetett volna.

A Bitcoin hálózatot elsődlegesen decentralizált fizetési rendszernek tervezték, azonban robusztus és átlátható infrastruktúrája más ágazatokban is kulcsfontosságú szerepet játszhat. Azzal, hogy a guatemalai választási adatok nyilvánosan ellenőrizhetőek maradtak, mind az OpenTimestamps, mind a Bitcoin hálózat bebizonyította, hogy a fizetési rendszeren túlmutató értéket képvisel. Ez az innovatív megközelítés a guatemalai választások során mintaként szolgálhat más nemzetek számára is, amelynek célja a demokratikus folyamatokba vetett bizalom megerősítése is lehet.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Hogyan juttass be eurót kriptotőzsdére

/cryptopolitan, bitcoin magazine, bitcoin news, apnews, cnn/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img