Blokklánc fegyverkezési verseny

spot_img

Az amerikai Digitális Kereskedelmi Kamara a kongresszust sürgette, hogy hozza létre a Digitális Eszköz és Blokklánc Technológia Szolárium Bizottságot (Digital Asset and Blockchain Technology Solarium Commission) a kriptovaluták és a kriptoipar szabályozásának kidolgozására.

A Goldman Sachs, a Citi Group, a Circle és a Fidelity által támogatott blokklánc-lobbicsoport az Egyesült Államok Kongresszusát sürgette, hogy fogadjon el egy jogi keretet a digitális eszközökre, különben le fog maradni más nemzetek mögött szabályozás terén. Legutóbb Hester Pierce az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) biztosa nyilatkozta azt, hogy már most lemaradásban van az USA az EU-val és az Egyesült Királysággal szemben, ami az egyértelmű kriptoszabályozás megalkotását illeti.

Az amerikai Digitális Kereskedelmi Kamara május 19-én intézett felhívást a kongresszus és a szenátus felé, hogy helyezzenek előtérbe egy egységes nemzeti megközelítést a kriptoszektorral szemben. A felhívásban a szervezet kifejezetten arra kéri a kongresszust, hogy szervezzen meg egy Digitális Eszközök és Blokklánc Technológia Szolárium Bizottságot. A kamara szerint, ha ez nem történik meg fennáll annak a veszélye, hogy az Egyesült Államok elveszti vezető szerepét és a dollár világpiaci jelentőségét.

Részlet a Digitális Kereskedelmi Kamara felhívásából (forrás: Digitális Kereskedelmi Kamara)

Példaként említi Kínát, amely már most is egy nemzetközi blokklánc alapú szolgáltatási hálózat (BSN) fejlesztésén dolgozik. A jelentés azt is megemlíti, hogy egyre több ország gondolkozik azon, vagy már választotta azt a lehetőséget, hogy közvetlenül jüanban kereskedik Kínával, és elhagyja az amerikai dollárt. Ezek közé tartozik Szaúd-Arábia, Oroszország, Franciaország, Brazília és India. A kamara arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államokban uralkodó szabályozási és jogi átláthatatlanság “megakadályozza a nemzetet abban, hogy vezető szerepet töltsön be és kihasználja az innovációs forradalom előnyeit“.

Kapcsolódó cikkek:

A javasolt bizottság neve a Szolárium Projektre utal, amit még Eisenhower elnök a második világháborút követően és a hidegháború kezdetén hozott létre a szovjet terjeszkedés megállítására. Eisenhower elnök 1953-ban kezdeményezte a Szolárium Projekt nevű munkabizottság életre hívását. Lényegében egy olyan műhelymunka vette akkor kezdetét, amelyben a kormányzat meghatározó vezetői – a Fehér Ház emeleti napozóteraszán, a Szolárium teremben ülésezve – igyekeztek közösen kidolgozni a Szovjetúnió feltartoztatására leginkább alkalmas stratégiát.

Egyébként amerikának van már egy hasonló elnevezésű bizottsága. A Kiber Szolárium Bizottságot még 2019. május 9-én alakította meg formálisan Angus King szenátor, a Szenátus Hírszerzési Bizottságának, valamint a Fegyveres Erők Bizottságának tagja, valamint Mike Gallagher képviselő, a Kongresszus Fegyveres Erők Bizottságának tagja. A kétpárti testület – amelyet a 2019. évi Honvédelmi Törvény alapján hívtak életre – feladata az, hogy szisztematikusan megvizsgálja azokat a fenyegetéseket, amelyekkel az USA a kibertérben kénytelen szembenézni, továbbá az, hogy stratégiai útmutatást és szakpolitikai ajánlásokat fogalmazzon meg arra nézve, hogy az Egyesült Államok hogyan biztosítsa védelmét ezekkel a fenyegetésekkel szemben. A 14 tagú bizottság hitvallása, hogy a kibertér a 21. század meghatározó hadszíntere lesz és merőben új stratégiai gondolkodást, új koncepcionális alapokat igényel. 

Tanulj a kripto opciók kereskedéséről az OpcióGuruval és a Kripto Akadémiával. Készülj fel velünk, nézd meg mit tud a Kripto Opció Start oktatóanyagunk.

A vészharangot már kongatják az USA-ban. A kormány részéről egyelőre nincs hajlam a kétpárti közös párbeszédre, politikai játékszer lett az amerikai kriptoipar. Legutóbb az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden tett egy nyilatkozatot a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G7 országok japán találkozóján: “Nem vagyok hajlandó aláírni egy olyan megállapodást, ami védi a gazdag adóelkerülőket és kriptokereskedőket.” Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet pedig továbbra is kitart amellett, hogy a már meglévő, évtizedekkel ezelőtt kialakított szabályok továbbra is érvényesek a digitális valutákra és a mögöttes technológiára.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Franciaország tárt karokkal várja az amerikai kriptos cégeket

/cointelegraph, egov.hu/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img