A bitcoinbányászok megadóztatása nem fog működni az USA-ban

spot_img

Fred Thiel, Észak-Amerika egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett bitcoinbányász vállalatának a Marathon Digital-nak a vezérigazgatója azzal érvelt, hogy az amerikai bitcoinbányászok  tervezett megadóztatása külföldre terelné az iparágat. A bányászcég már most keresi az Egyesült Államokon kívüli terjeszkedési lehetőségeket.

Az amerikai kormány május elején erősítette meg a bányászokra kivetett 30%-os digitális eszközbányászati energiaadó (Digital Asset Mining Energy – DAME) bevezetésének a lehetőségét. A Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsának (CEA) május 2-i bejegyzése nagy port kavart az iparágon belül is, nemcsak a bányász közösség részéről. 

A Marathon Digital vezérigazgatója szerint a cégek nem fogják előteremteni a tervezett energiadóra a forrásokat. “A bitcoinbányászok egyszerűen elhagyják majd az Egyesült Államokat” – mondta Fred Thiel vezérigazgató a Miamiban megrendezett Bitcoin 2023 konferencián. 

A bányászok többnyire megúszták eddig a szabályozási ellenőrzést, amely az ország kriptotőzsdéit, köztük a Binance-t és a Coinbase-t vette célba. A vállalatnak és az iparágnak azonban ugyanúgy nehézséggel kell szembenéznie, amely a gazdaság más szektoraiból érkezik.

“Az egyik ilyen, a bank lobbi. Egyszerűen nem akarják a kriptoipart, amely dezintermediálja a bankszektort. A másik pedig a gáztüzelésű erőműveket üzemeltető vállalatok. A texasi bitcoinbányászat megszüntette a szükségletet a csúcsra járatott erőművekre, ami negatívan befolyásolta ezeknek a vállalatoknak az üzletét. Ha le tudják állítani a bitcoinbányászatot Texasban, akkor ezek az erőművek újra a csúcson lehetnek – montha Thiel”

Dezintermediáció: az a folyamat, amelynek során a pénzügyi szektor szereplői egyre több üzletet kötnek a bankok megkerülésével.

Kapcsolódó cikkünk:

Thiel megerősítette, hogy a vállalat a múlt hónapban újabb idézést kapott az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletétől (SEC) a Montana állambeli Hardinban található 100 megawattos adatközpontjával kapcsolatban.

A vezérigazgató szerint a kormányzaton belül egy szélesebb körű kezdeményezés alakult ki a bitcoinra épülő gazdaság, köztük a bányászok ellen. “Nem azt mondom, hogy meg akarják ölni a bitcoint, de nagyon meg akarják nehezíteni az ágazat működését”, majd  hozzátette, hogy cége már az ország határain kívül szeretne tovább növekedni. 

A Marathon a napokban jelentette be amúgy, hogy egy új projekten dolgozik Abu Dhabiban, és világszerte aktívan keres új lehetőségeket, például Paraguayban. 

Thiel optimistán tekint a jövőbe, véleménye szerint hamarosan beköszönt a pénzügyi feszültségek és a bitcoinbányászati ágazat közötti konszolidációs időszak. “Most már túl vagyunk a kriptotél legrosszabb időszakán, és azt hiszem, az emberek látják, hogy a bitcoin ára felfelé ível. Egyre optimistábbak, ahogy mi is”.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Csökkennek a bitcoin termelési adatok

/the block, marathon/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img