Autótervezés helyett energetika – Enerhash sztori II.

spot_img

Folytatjuk az egyik legsikeresebb magyar kripto-startup, az Enerhash bemutatását, ma a Jogg Balázs társalapítóval készített interjúnkat olvashatjátok.

Otthoni bányából az energetika élvonalába – Enerhash sztori I.

Mesélj először magadról egy kicsit!

89-ben születtem, Egerben, de Gyöngyösön nőtt fel, az ottani általános iskolába jártam. Középiskolába Egerbe mentem, a Neumann János gimnáziumba, itt angolul és németül is tanultam, bár a német sajnos egy kicsit megkopott azóta. 

Ahogy a testvéremnek, Daninak, úgy nekem is volt lehetőségem külföldön tanulni, én Belgiumban voltam, egy cserediák program keretében. Autószerelőnek tanultam abban az egy évben, nekem ez volt az álmom. 

Olajos akartam lenni.

Az autótechnika és autótervezés volt mindenképp a végcél, ezt a pályát akartam akkor elérni. Majd hazajöttem, itthon végeztem el a középiskolát, fizika szakon csináltam az utolsó évemet. Majd a BME-re mentem, a közlekedésmérnöki karra, az autóiparban terveztem elhelyezkedni.

Bekerültem a BME Formula Racing Team-be, nagyon szerettem ott dolgozni.

Ez mit takar pontosan?

Egy globális versenyről van szó, egyetemi hallgatók világszerte versenyautókat építenek. Remek lehetőség, hiszen megtanulunk csapatban dolgozni, közösen projekteket megvalósítani. Ez annyira komoly, hogy azóta vannak többen is, akik a Formula 1-ben helyezkedtek el.

Miért nem maradtál te is ezen a vonalon?

Megtudtam magamról, hogy nem vagyok jó gépész, viszont a menedzsment problémákat mindig hatékonyan megoldottam. Abban voltam jó, hogy az ipari területeket összekössem a gazdaságiakkal. Jó menedzsernek bizonyultam, ezt akartam kamatoztatni.

Merre indultál ezután?

Miután kiléptem a csapatból vállalkozó akartam lenni, egyből, rutin nélkül vállalkozni akartam, persze ma már tudom: ez nem ilyen egyszerű. Ekkoriban indult nagyjából a startup-láz is, ez a 2010-es időszak, a válság közepe, vagy inkább az eleje. Na ez nem az az időszak volt, amikor egy fiatal egyetemistának állt volna a zászló az autóipar piacán.

De az interneten azért láttam lehetőségeket, izgalmas, dinamikus piac volt természetesen már akkor is. Elkezdtem másokkal együtt online vállalkozásokat építeni, voltak startupok is, de nem ez lett a fő irány. Weboldalakat fejlesztettünk, illetve kisebb cégek komplett digitalizációját láttuk el. Rengeteg tanácsadást csináltam akkoriban, később menedzserkedtem is sokat, interim menedzser feladatokat is elláttam. 

Mi az, amit ebből hasznosítani tudsz most az Enerhash-ben?

Rengeteget. Láttam vállalatirányítási rendszereket, szinkronizációs feladatokat, webáruházakat csináltunk, sok egyebet. Az Enerhash egy meglehetősen szerteágazó projekt, rengeteg részterületből áll össze, sokat segít, hogy sok mindennel foglalkoztam korábban.

Na és hogy jött az Enerhash? 

Pont lejárt egy szerződésem, amikor a Dani mondta, hogy lenne egy projektötlete. Az alapötlet jó volt, viszont Daninak akkor még nem volt cégvezetői tapasztalata, ezért is fordult hozzám. Bármennyire is tetszett az elgondolás, nem hoztam impulzív döntést, hiszen tudtam, hogy a kérdés az, akarok-e új életet, fel akarom-e égetni a tanácsadói karriert, amit felépítettem.

Végül igent mondtam, egy ideig párhuzamosan csináltam a korábbi tevékenységeimmel. Majd átadtam másnak a korábbi cégem vezetését, és full time az Enerhash-re kezdtem el fókuszálni. 

Egy pillanatra még térjünk vissza a korábbi munkáidra, mit csináltál az Enerhash előtti időszakban pontosan? 

Marketinggel foglalkoztam, ezen a területen építettünk brandet és piacot különböző cégeknek. Eleinte persze nálunk is az általános marketing volt a profil, de később rátaláltunk különböző ipari gyártókra és mérnökirodákra, akiknek kellett a minőségi marketing, brandépítés. Ez egy speciális terület amit jól meg kellett tanulni, végül egy nagyon sikeres szolgáltatás lett belőle, ami ma Ipari Marketing néven fut. 

Mit csinálsz pontosan az Enerhashben? 

Sokrétűek a feladataim, sok munkára vagyunk egyelőre kevesen. Főként a cég struktúrával, operációval foglalkozom, emellett nálam van a számvitel és sok egyéb hagyományos céges feladat, ezek tipikus ügyvezetői munkák. 

Mik az “Enerhash-specifikus” feladatait?

Az adatközpontok, mint termékek gyártását is én viszem végig, én specifikálom a termék tulajdonságait is. A beszállítókat és a felhasznált anyagokat is meghatározom, továbbá viszem a logisztikát, az adatközpontok szállítását, egyebeket. 

Általában a műszaki kérdésekben projektmenedzserként veszek részt. A belső IT folyamatainkat, rendszereinket is én terveztem, én is használom a legtöbbet. A termelési szoftverről van szó, belső hálózat, egyebek. De hosszasan sorolhatnám még, import folyamatok, utalások, pénzügyi kimutatások, a klasszikus piszkos munka.

A partneri együttműködések kialakítását is te látod el az erőművekkel?

Csináltam némi sales-t én is, de ez főleg Dani felelőssége, ő látja el ezt a meglehetősen fontos munkát. Amiben viszont oroszlánrészt vállalok, az a marketing szervezése, hiszen ebben van nagy tapasztalatom. A weboldalunkat, a kreatív anyagainkat, sok egyebet csinálok, ebből éltem tíz évig, így nekem ezek elég kézre álló dolgok.

A SEO is nálam van, sok megkeresést kapunk, hetente akár két-hármat is a világ legkülönbözőbb pontjairól. Amit nem adok ki -egyelőre- a kezemből, azok az ASIC minerek setupja, én csomagolom ki, én setupolom, teszem rá a poolt, egyebek. 

Ez elég sok melónak hangzik? Nem terveztek felvenni munkatársakat?

Dehogynem, a napokban 4 – 5 állást is kiírunk a Linkedin oldalunkra, érdemes követni. Úgy gondolom, hogy ez egy ritka lehetőség azoknak, akik szeretnének csatlakozni a blockchain iparághoz.

Az Enerhash életútját bemutató sorozatunkat hamarosan folytatjuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img