Arányait tekintve Kelet-Európában történik a legtöbb kriptós átverés

spot_img

A Chainalysis legfrissebb kutatása a kriptovalutákkal elkövetett visszaélések globális megoszlására fókuszál. Az Egyesült Államok bűnüldöző szerveivel is együttműködő elemző cég összesített adatai szerint Kelet-Európában történik a legtöbb ilyen jellegű átverés.

A 2020. és 2021. júniusa között végzett kutatás alapján, abszolút arányait tekintve Afrikában esnek a legtöbben kriptós csalások áldozatává. Itt a végrehajtott utalások 0.9%-a sorolható ebbe a kategóriába.

Az illegális tevékenységekhez köthető tárcacímek küldőinek (áldozatainak) tartózkodási helye, fogadóinak (a csalások szervezőinek) tartózkodási helye

Ha azonban figyelembe vesszük a vizsgált tranzakciók során utalt összegek nagyságát is, akkor Kelet-Európa már megelőzi az afrikai kontinenst. Bár térségünkben a tranzakciók kicsit kisebb hányadáról (0.7%-ról) feltételezhető, hogy valamilyen kriptós átveréshez köthetőek, értéküket tekintve ezek a tranzakciók háromszor akkora értéket képviseltek, mint az afrikaiak.

Míg Kelet-Európából 1.2 milliárd dollárt utaltak különböző csalások által üzemeltetett tárca címekre, Afrikából “csak” 400 milliót. Nyugat-Európábából szintén jelentős összegek vándorolnak a scammerek zsebébe, de ez Kelethez képest csak a tranzakciók feléből , 0.3 – 0.4%-ból tevődik össze.

Az infografikák összesítése alapján tehát arányait tekintve a mi régiónkban történik a legtöbb ilyen jellegű átverés. A kriptovaluta tranzakciók területi megoszlását többféle módon lehet vizsgálni. Habár a blokklánc rögzít tárol ezzel kapcsolatos adatokat, ha valaki például nagyon sok node-ot üzemeltet (a Chainalysis feltételezhetően ezt teszi), akkor a hozzá csatlakozó tárcák utalási kérelmeinek IP címei alapján felépíthet egy ilyen adatbázis.

Kelet-Európa az előkelő helyezését főleg Ukrajnának köszönheti, ahol világszinten is kiemelkedő az itt működtetett csalásokat népszerűsítő weboldalak látogatottsága.

Egy év alatt 38 millióan klikkeltek és látogattak el az Ukrajnából üzemeltetett csalások weboldalaira.

A közhiedelemel ellentétben és az átverések ellenére is, a kriptovalutákkal végrehajtott tranzakciók túlnyomó többsége (több mint 99%-a) továbbra is a normális, nem bűncselekményekhez köthető felhasználásból ered.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img