A bitcoin ezer dolláros ugrással vágott neki az utolsó negyedévnek

spot_img

Sokak meglepetésére 4%-os emelkedéssel zárta legmedvésebb hónapját a bitcoin. A 2010-ig visszatekintő történelmi átlagok alapján szeptember messze a coin leggyengébb, míg az előttünk álló október (és november) a legerősebb hónapjai közé szokott tartozni.

Bitcoin átlagos havi emelkedés (%) 2010-2023

De amint azt a mögöttünk álló hetek is bizonyítják, a statisztika nem valami kőbe vésett szentírás, így a szeptemberi eltérés után most sok elemző azt találgatja, hogy a várva várt UPtóber (árfolyam emelkedés), helyett nem épp egy oktOVER (árfolyam zuhanás)-ben lehet majd részünk.

A hét első óráiban az emelkedésben reménykedő örülhettek, késő éjszaka ugyanis nagyot ugrott a kripto piac. A bitcoin árfolyama 3 percen belül ezer dollárral erősödött, amit a vele szinkronban mozgó coinok is lekövettek.

Az ugrás kiváltója egyes elemzők szerint egy stop hunt volt, vagyis egy nagyobb tételben kereskedő piaci szereplőt kényszerítettek arra, hogy lezárja mintegy 400 millió dollár értékben megnyitott short pozícióit. A nagyobb képet tekintve ugyanakkor azzal is egybeesett, hogy a hétvégi szünet után ismét megnyitó hagyományos tőzsdei indexek pozitívan reagáltak az amerikai kormányzat leállását elnapoló megállapodásra.

A politikai egyezség csak átmenetileg könnyít a helyzeten. A megszavazott költségvetés csak november közepéig biztosítja az állami szervek működését, így ha nem születik hosszabb távú megállapodás, néhány hét múlva ismét bizonytalanság gyengítheti a világ legnagyobb gazdaságát.

Az amerikai tőzsdefelügyelet már jóval a megállapodás hétvégi bejelentése előtt, még pénteken este közölte, hogy ismét halasztást kér a Blackrock és más kérvényezők bitcoin spot ETF-el kapcsolatos engedélyezési eljárásában. Ezzel szinte biztossá vált, hogy idén már nem születik döntés az ügyben. A törvények szerint a felügyeletnek január közepén kell  ezzel kapcsolatban újra nyilatkoznia.

Ezzel szemben viszont engedélyezték két határidős ethereum etf kereskedését a New York-i tőzsdén, amivel tovább bővül a hagyományos piacokon elérhető kripto termékek köre. A határidős etf-ek inkább csak rövidebb távú spekulációra alkalmasak, a konstrukcióik alapján olyan díjak terhelik őket, amelyek hosszabb távon veszteséget okoznak a birtokosoknak. Ezért is várják sokan először egy bitcoin, majd később egy ethereum spot etf érkezését, amik már a hodlerek számára is kedvező feltételekkel működhetnek és a várakozások szerint megnyithatják a kapukat az intézményes befektetők előtt.

Ezzel kapcsolatban egyre többen emlékeztetnek arra az ellentmondásra, hogy a bitcoin eredetileg egy hagyományostól független pénzrendszernek indult, ám mintha a közössége az utóbbi időben irányt tévesztett volna. Sokan elfelejtették az eredeti célt és most már csak a saját zsebükre gondolva várják, hogy a btc is a hagyományos pénzvilág részévé váljon és ezzel ők maguk valamilyen anyagi haszonra tehetnek szert.

Bár a reggeli árfolyam impulzus fontos ugrást jelentett a grafikonokon, most az organikus vásárlóknak is meg kellene jelenniük ahhoz, hogy mindez a nagyobb idősíkokon is tovább folytatódjon. Ha erre nem kerül sor, a lendület elvesztésével a piac visszaeshet a kitörés előtt tartott szintre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img