Bevételi források diverzifikálásán dolgoznak a bitcoinbányászok 

spot_img

A bitcoinbányászat elemzői és kutatói szerint a bányászok különböző diverzifikációs stratégiákat vizsgálnak, amelyekkel az üzleti modelljeiken változtatnának. A bányászok ugyanis a digitális eszközök, különösen a bitcoin volatilitására és a bányászatból származó bevételek csökkenésére számítanak már most a közelgő jövő évi bitcoin felezés előtt. 

Legutóbb Anthony Power, a Compass Mining elemzője jegyezte meg, hogy a bányászok a működési stratégiákból eredeztethető jövedelmezőség javításának érdekében néhányan már azt megvizsgálják, hogy működési kapacitásuk egy részét adatközpontok üzemeltetésére fordítsák. A stratégiai előrelépés célja az lenne, hogy kihasználják a bővülő adatközpont piacot, amelyet a mesterséges intelligencia alkalmazások, például a ChatGPT és a GPU feldolgozási teljesítmény iránti növekvő kereslet hajt.

“Ha bitcoinbányász vagy, és olyan helyen bányászol, ahol nagyon olcsó energiához jutsz, akkor azon kezdesz el gondolkodni, hogy ha a BTC ára csökken, akkor milyen bevételre tegyél szert, amit nem befolyásol a bitcoin árfolyama” – mondta Power a The Blocknak.

A nagyobb tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok, a Hut 8, a HIVE Blockchain és az Iris Energy már most elkezdték diverzifikálni bevételeiket. Ezek a piaci szereplők hatalmas mennyiségű, kifejezetten adatközponti műveletekre gyártott GPU-t vásárolnak fel. Az olyan felesleges GPU-kat is elkezdték újrahasznosítani, amelyeket még ethereum bányászatra használtak. 

A bitcoinbányászok telephelyei, adatközpontjai eleve alkalmasak hatékony adatközpontok működtetéséhez, hiszen rendelkeznek már a szükséges alapvető infrastruktúrával, mint például a hűtőrendszerek, a hálózati biztonság és az olcsó energiához való hozzáférés. 

Egyes bányászok a bitcoinon kívül más kriptovalutát is bányásznak, szintén hatalmas infrastruktúrával. Például a Hive és a BIT Mining külön részleget és hardveres infrastruktúrát hozott létre litecoin és ETC bányászathoz. A Bit Digital hatalmas ethereum készlettel rendelkezik, amit saját node-ok futtatásán keresztül stakel, havi bevételt generálva ezzel is.

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Olcsóbb energiaforrások miatt települnek át a bányászok

A bányászcégek egyre inkább igyekeznek fedezni haszonkulcsukat és energiaköltségeiket azáltal, hogy fix árú energia megállapodásokat kötnek és ezáltal külön energiastratégiákat alakítanak ki. Nagyon jó példája ennek a Riot Platform. A Riot energiastratégiájának részeként nyáron a csúcsigényes időszakokban több mint 95%-kal csökkentette energiafelhasználását, lemondva bitcoinbányász ​​tevékenységeiből származó bevételről, helyette energiaforrásokat biztosított az ERCOT-nak, Texas energia szolgáltatójának. Augusztusban a Riot, így 31,6 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami 1104 db bitcoinnak felel meg az augusztusi átlagár alapján.

Kacsolódó cikkek:

Néhány észak-amerikai bányász pedig más kontinensre költözött át, illetve alakított ki külön diverziókat. Kedvelt célpont volt az utóbbi időben Izland és Svédország, ahol bőséges víz- és geotermikus energia áll rendelkezésre még úgyis, hogy igen nehéz megfelelni a helyi energetikai hatóságoknak. A Marathon például a Közel-Keleten épített ki magának egy külön bányász bázist, ahol a bitcoinbányászat már hetekkel ezelőtt elkezdődött.

A Bitcoin felezés

Szinte biztosra vehető, hogy a legalacsonyabb energiaköltséggel és a leghatékonyabb berendezésekkel rendelkező bányászok fogják túlélni a négyévente bekövetkező bitcoin felezést, ami most éppen jövő év áprilisában esedékes.

Nagyjából négyévente felére csökken a bitcoin blokkok bányászatáért járó jutalom. A felezésnek nevezett esemény egyben csökkenti a bitcoin inflációs nyomását és a forgalomban lévő érmék mennyiségét is. Jelenleg a blokkjutalom 6,25 BTC (mai árfolyamon számolva kb. 173000 dollár), 2024 áprilisától pedig 3,125 BTC lesz (kb. 86500 dollár).

Azonban a helyzet nem fest valami túl rózsásan. Hacsak a bitcoin árfolyama nem kezd el belátható időn belül növekedni, a bitcoinbányászok továbbra is veszteséget fognak termelni. Az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász vállalatok a SEC felé bejelentett negyedéves jelentéseik, valamint a CompaniesMarketCap adatai szerint, az elmúlt 12 egymást követő hónapban több mint 3,23 milliárd dollár veszteséget halmoztak fel. Ha a helyzet nem változik, ez a szám növekedni fog és a bányászipar veszteségessége nem csak az egyes bányász vállalatokra lesz negatív hatással, hanem az egész Bitcoin ökoszisztémára. 

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

3,23 milliárd dolláros veszteséget halmoztak fel a bitcoinbányászok 

/the block, mining compass/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img