FTX-per: az 1-2. tárgyalási napok összefoglalója

spot_img

11 hónappal a tőzsde csődje után, kedden vette kezdetét az FTX egykori igazgatójának, Sam Bankman Fried-nek a tárgyalása.

Az eljárás első napja viszonylag eseménytelenül, az esküdtek kiválasztásával telt. A bíró arról is tájékozódott, hogy a védelem és vád mennyi időt kér a bizonyítékok és tanúk bemutatására, meghallgatására. Az ügyészek a vádpontok kifejtésére 4-5 hetet kértek, míg a védelemnek 1 – 1.5 hétre lesz szüksége, hogy megpróbálja bebizonyítani SBF ártatlanságát.

A következő hetekben folyamatosan, heti átlag 4 napon át fognak tartani az ülések, amit csak egy nemzeti ünnep és egy október közepén tartott 3 napos szünet fog megszakítani.

A második, szerdai tárgyalási napon vette kezdetét a tényleges eljárás. Az ügyészség a vádpontok ismertetése közben hosszasan sorolta, hogy SBF milyen módokon hajtott végre és ösztönzött másokat is csalásra, pénzmosásra és a pénzpiacokat / kereskedést szabályozó törvények megsértésére. Hogy hogyan tévesztette meg a befektetőket és a tőzsdére befizető embereket, hogy ezek pénzeit hogyan lopta el és használta fel személyes céljaira és ingatlanok vásárlására, valamint hogy ugyanebből a pénzből miként vásárolta meg ismert emberek, például az egyik legnevesebb amerikai sportoló Tom Brady, vagy az egykori amerikai elnök Bill Clinton támogatását.

Ezt a védelem nyitó beszéde követte. SBF ügyvédei szerint kliensük “csak egy kocka matekzseni, aki nem szeret inni és bulizni” és végig jó szándékkal cselekedett, az adott pillanatban mindig a legracionálisabbnak tűnő üzleti döntésekre törekedve.

Ezután ismét a vád kapott szót, ami nem is húzta az időt, rögtön felfedte az egyik titkos aduját. SBF egykori szobatársa és az FTX-nél is magas pozíciót betöltő barátja, Adam Yedidia vallott ellene, akik 2022 novemberéig dolgozott mellette. Mint elmondta, azért mondott fel a tőzsde csődjét megelőző napokban, mert akkor jutott tudomására, hogy főnöke az FTX felhasználók befizetéseiből fizette ki a tőzsde veszteségesen működő kereskedő cégének, az Alameda Research-nek a milliárd dollárokra rúgó hiteleit.

Yedidia teljes büntetlenséget kapott a vallomásáért cserébe, és még többször be fogják idézni az eljárás során. A védelem a harmadik tárgyalási napon teheti fel neki a kérdéseit.

Később egy hosszabb szegmens következett, amiben a vád kifejtette, hogy SBF és az Alameda Research milyen korlátlan és titkos hozzáféréssel rendelkezett az FTX ügyfelek pénzeihez, amit a váltó alkalmazottainak töbsége előtt is sikerült titokban tartani. Az ügyészek nagyban építenek a felhasználók beleegyezése nélkül végzett pénzmozgásra, aminek bizonyítása az ügy kulcsfontosságú pontja lehet.

Ma és holnap a tőzsde egyik fő befektetőjét és vezető alkalmazottját fogják tanúként meghallgatni. Matt Huang a világ egyik legismertebb befektető cégének (Sequoia Capital) partnere, illetve egy kriptós befektetési alap (Paradigm) vezetője, aki 278 millió dollárt fektetett az FTX-be. Mellette Gary Wang, az FTX társalapítója fog még beszélni, aki valószínűleg szintén egy alku és az enyhébb büntetés reményében szólalhat fel üzlettársa (és egyben gyerekkori barátja) ellen.

Helyszíni beszámolók szerint SBF nem látszott túl magabiztosnak és lefagyva ült a tárgyalóteremben. Mivel korábban ügyvédei jelezték, hogy nem akar alkut kötni, mindent vagy semmit alapon próbálhatja meg az ügyet végigvinni. Egyes kommentárok szerint viszont eljöhet az a pont, ahol a vád tesz majd neki egy brutálisan kemény ajánlatot (25-30 év letöltendő), ha beismeri a bűnösségét. SBF jelenleg 31 éves. Ha minden ellene felhozott vádpontban elítélik, több mint 100 évet kaphat.

Az FTX-per további fejleményeiől folyamatosan beszámolunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img