Október havi bitcoinbányász teljesítmények | Bitcoin hálózati adatok

spot_img

November közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 október havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk, tekintsük át az elmúlt hónap Bitcoin hálózat adatait, mennyire volt nehéz bitcoint bányászni.

A bitcoinbányászat nehézsége október végén újabb csúcsot produkált, köszönhetően a közel 9%-os emelésnek. A múlt hónapban háromszor is emelkedett a hálózati nehézség, ebből az október közepi emelés volt a mérvadó majdnem 7%-al. Ha a bitcoin hálózati nehézség értékeit év elejétől nézzük, akkor megfigyelhető, hogy a nehézségi kiigazítások nagyságának a mértéke csökkent, azonban októberben az év eleji kiigazítási értékekhez hasonló mértékben (10%) történt az emelés. 

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. október 1-től – 2023. október 31-ig (forrás: CoinWarz)

Az év első három hónapjában közel 10%-os pozitív kiigazítások történtek a hálózat stabilitása érdekében, az utóbbi hónapokban már csak 6-7% körül (kivéve október). Szembetűnő lehet, hogy július végétől egészen augusztus utolsó hetéig nem történt számottevő nehézségi kiigazítás. Ezen a héten várhatóan alacsony emelés történhet 0,34% körül, hiszen az átlagos blokkidő 9 perc 58 másodperc körül alakul.

A bitcoin hálózati nehézség alakulása 2023 elejétől 2023. október 31-ig (forrás: CoinWarz)

Októberben, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsott döntött a Bitcoin hálózat hashrátája. Október 31-én a 7 napos mozgóátlag szerint 461 EH/s-on tetőzött a hashráta. A 30 és a 3 napos mozgóátlag adataiból is azt lehet kiolvasni, hogy októberben a bányászok a lehető legtöbb számítási kapacitást adták hozzá a hálózathoz. A hálózati hashráta 2023 eleje óta továbbra is meredeken emelkedik minden idősíkon.

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése 2023 október elejétől november elejéig a 7 napos napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

Összességében az is elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása év eleje óta növekvő tendenciát mutat. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát online állapotba helyezni az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. Csak az elmúlt hónapban a bányászok annyi hashrátát adtak a hálózathoz, aminek hatására több mint 33 EH/s-al nőtt. A globális Bitcoin hálózat hashrátája október végére 8,97%-ot, míg a vállalati hashráta 1,74%-ot növekedett az előző hónaphoz képest. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A bitcoin hálózat mutatói tehát év eleje óta masszívan emelkednek, a bányászok hónapról hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. Ez alól kivételt jelent a május eleji időszak, amikor is a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. Év eleje óta a hálózati nehézség 61%-ot, a globális hashráta 60%-ot, valamint a vállalati hashráta 45%-ot növekedett.

Kapcsolódó cikkek:

Ne feledjük, az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket is. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése, beüzemelése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti. 

A globális Bitcoin hálózati hashráta és az össz vállalati hashráta alakulása 2023-ban (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az összes vállalati hashráta növekedésben megfigyelhető, hogy júliustól a növekedés mértéke lelassult. Ez többnyire annak tudható be, hogy az év elején vállalt vállalati hashráta növekedést nagyrészt teljesítették már a bányászok, illetve az idei évre tervezett fejlesztések lassan a végéhez közelednek. A néhány hete bejelentett legújabb hatékonyságú bányászgépek beszerzéséért folytatott verseny, azonban már most megkezdődött, amelyeknek a szállítása és üzembe helyezése jövő évre fog áttolódni.

Az észak-amerikai bitcoinbányász vállalatok összesített vállalati hashráta kapacitás alakulása 2023 év eleje óta (szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért tehát elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek az előbb említett kialakult versenyhelyzet miatt. Másodsorban, pedig egyre hatékonyabb és nagyobb teljesítményű bányászgépek jelennek meg a piacon, köszönhetően a bányászgépgyártó cégeknek. Az utóbbi hónapokban, ugyanis sorra jelentették be a 20 J/TH alatti bányászgépek megjelenését (Canaan, Bitmain, MicroBT), ami óriási mérföldkövet jelent a bányászati iparágnak. (Ezeknek a gépeknek a teljesítménye nagy valószínűséggel csak jövőre fog megjelenni a Bitcoin hálózaton.)

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok birtokában lévő összes online állapotban lévő bányászgép mennyiség alakulása 2023-ban októberi adatok alapján (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az idei évben eddig kétszer tapasztalhattunk minimális csökkenést az online állapotban lévő bányászgépek számát tekintve. Májusban és augusztus hónapban történt kisebb visszaesés, ami betudható egyrészt az augusztusi nagy nyári hőségnek, hiszen a legnagyobb telephelyek Texasban találhatóak. Ilyenkor a bányászok lekapcsolják a farmokat az elektromos hálózatról, hogy a lakosság elegendő energiához jusson. Másrészt, pedig a kevésbé hatékony bányászgépeket kapcsolják le, illetve cserélik le hatékonyabb berendezésekre. 

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentések” és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz fiat valutából váltani, amit az alábbi kipróbált alternatív útvonalakon tudsz bejuttatni. Ezen felül csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Október havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img