Október havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img

Októberben, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsott döntött a Bitcoin hálózat hashrátája és a hálózati nehézség. Október 31-én a 7 napos mozgóátlag szerint 461 EH/s-on tetőzött a hashráta. A hashráta növekedésével az elmúlt napokban a blokkok átlagosan 9 perc 36 másodpercenként generálódtak, és ennek megfelelően 4,17%-os pozitív nehézségi kiigazítás várható a jövőhéten, hacsak nem csökken a hashráta.

A 30 és a 3 napos mozgóátlag adataiból is azt lehet kiolvasni, hogy októberben a bányászok a lehető legtöbb számítási kapacitást adták hozzá a hálózathoz. A hálózati hashráta 2023 eleje óta továbbra is meredeken emelkedik minden idősíkon.

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése 2023 október elejétől november elejéig a 7 napos napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése az elmúlt egy évben a 7 napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek, az egymás között kialakult versenyhelyzet miatt, másodsorban, pedig egyre hatékonyabb és nagyobb teljesítményű bányászgépek jelennek meg a piacon, majd a hálózaton, köszönhetően a bányászgépgyártó cégeknek. Csak az elmúlt hónapban a bányászok annyi hashrátát adtak a hálózathoz, aminek hatására több mint 40 EH/s-al nőtt.

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok birtokában lévő összes online állapotban lévő bányászgép mennyiség alakulása 2023-ban szeptemberi adatok alapján (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Hashár

A bitcoin árfolyama bőven 30000 dollár fölött zárt az elmúlt hónapban, ami a hashárat is magával húzta. Sokak meglepetésére 4%-os emelkedéssel zárta legmedvésebb hónapját a bitcoin. A 2010-ig visszatekintő történelmi átlagok alapján a szeptember messze a BTC leggyengébb, míg az október (és november) a legerősebb hónapjai közé szokott tartozni. A bitcoin múlt heti emelkedése 36000 dollárig repítette az árfolyamot október végén. 2023 január elseje óta ez már 125%-os növekedést jelent, azonban az elemzők a következő hetekben további erősödésre számítanak a BTC-től. 

Kapcsolódó bányász hírek:

A bitcoin árfolyamának emelkedése a hashár emelkedését is elősegítette, ismét visszatért a 70 USD/PH/nap fölé, jelenleg 76,64960 USD/PH/nap. Ha figyelembe vesszük, hogy a hashár két héttel ezelőtt még 60 USDA/PH/nap volt és minden idők legalacsonyabb értéke felé konvergált, a bevételek növekedése isteni ajándék a bányászok számára. A hashár 2023 elejétől, a kiugróan magas májusi hónapot leszámítva, egy 60-80 USD/PH/nap csatornában mozog jelenleg is. 

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2023 október elejétől november elejéig (forrás: hashrateindex)

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2023 elejétől napjainkig (forrás: hashrateindex)

Bányászpiaci mutatók (2023. november 7.):
  • hashár: 76,64960 USD/PH/nap –  0.00217805 BTC/PH/nap
  • hashráta: 461 EH/s (7 napos mozgóátlag szerint)
  • nehézség: 62,46 T
Bitcoinbányászat ASIC árindex adatok

Az ASIC árindex adatok több hónapja csökkennek, az elmúlt hetekben kezdett el stagnálni a bányászgép piac. Egyelőre a hashár, a hashráta és a bitcoin árfolyamának az emelkedése nincs hatással a ASIC gépek áraira. A középgenerációs (38-68 J/TH) és a régi bányászgépek (68 J/TH<) árindex adatai nagyjából egy ártartományba estek, 4-5 dollár között mozognak. Ezeknél jobb hatékonysági fokkal működő bányászok (25-38 J/TH) árindex adatai, a májusi enyhe emelkedést követően szintén stagnálni látszanak, csakúgy mint a legújabb generációs bányászgépeké. A következő generációs bányászgépek (<25 J/TH) árindex értéke gyakorlatilag megfeleződött az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Mivel a legújabb generációs gépek (Antminer S19 XP és a Whatsminer M50S+) már megjelentek a másodlagos piacon, számítani lehetett az árak csökkenésére.

ASIC árindex adatok (2023. november 7.): 

  • következő generációs bányászgépek (<25 J/TH): 12,26 USD
  • új generációs bányászgépek (25-38 J/TH): 10,07 USD
  • közép generációs bányászgépek (38-68 J/TH): 4,33 USD
  • régi bányászgépek (68 J/TH<): 4,75 USD

A bitcoinbányászat ASIC árindex adatai egy évre visszamenőleg (forrás: hashrateindex)

Óriási technológiai előrelépés történt a bányászgépek hatékonyság növelésének területén. Szeptember utolsó hétvégéjén az Antminer S21 névre keresztelt bányász sorozatot a Bitmain a piac leghatékonyabb bányászaként jelentette be, az iparágban elsőként, jóval 20 joule per terahash (J/T) alá tudták vinni a bányászok hatékonyságot. 

A bányászgép gyártó órás két modellből álló következő generációs Antminer S21 sorozatot dobott a piacra, az Antminer S21 és az S21 Hydro ASIC bitcoinbányászokat. A WDMS rendezvényen bemutatott gépek teljesítménystatisztikái a résztvevőket is meglepte. Az S21 hash sebessége 200 terahash per szekundum (TH/s), hatékonysága 17,5 joule/terahash (J/T); míg az S21 Hydro 335 TH/s és 16 J/T, ami azért is figyelemre méltó, mert egészen a közelmúltig, a legtöbb Antminer BTC bányász 20 J/T szint felett működött.

Legutóbbi bitcoinbányászindex-jelentésünket itt találod

A Bitmain bejelentését megelőzően egyébként a bűvös 20 J/T alatti értéket elsőként a Canaan legújabb bányásza érte el, amit szintén egy konferencia keretein belül mutattak be. A Canaan az A14 sorozatú merülő folyadékhűtéses és léghűtéses modelleit jelentette be, az A1466I modell (merülő folyadékhűtéses) számítási kapacitása 170 TH/s, energiahatékonysága pedig 19,5 J/T, míg az A1466 modell számítási kapacitása 150 TH/s, energiahatékonysága 21,5 J/T.

A Bitmain WDMS rendezvénye előtt pár nappal szintén az egyik úttörőnek számító ASIC gyártó, a MicroBT közölte, hogy október 24-én a dubai Blockchain Life 2023 eseményen szintén egy újabb, az M60-as bányászgép sorozattal fognak előrukkolni a nagyérdemű bányász közönségnek. Három új WhatsMiner bányászt adtak ki a 20 J/T alatti hatékonyságot célozta meg: 

  • WhatsMiner M66S és M66 merülőhűtéses modellek –  270-298 TH/s közötti tartományban 18,5 J/T hatásfok, illetve 240-276 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok,
  • WhatsMiner M63S és M63 hidrohűtéses modellek – 360-390 TH/s közötti tartományban 18,5 J/H hatásfok és 334-366 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok,
  • WhatsMiner M60S és M60 léghűtéses modellek gyártási kapacitása 170-186 TH/s közötti tartományban 18,5 J/T hatásfok és 150-172 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányász teljesítmények és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket“, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Ezen felül csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Október havi bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img