Október havi kriptobányász hírek

spot_img

Kriptobányász cikksorozatunkban havonta foglaljuk össze a fontosabb bányász eseményeket a nagyvilágból. Discord csatornánk #bányászoknak kialakított szekciójában segítőkész bányász közösség jött össze. A szobában megtaláljátok a napi ki-mit bányászik, rig összeállításról tanácsokat, tippeket, videokártya beállítási praktikákat és aki ASIC témakörben keresi a választ, azt is meg fogja találni! Lássuk a fontosabb eseményeket!

A globális Bitcoin hashráta újabb csúcsot döntött az elmúlt hónapban, szeptember 20-án a 7 napos mozgóátlag szerint 433 EH/s-on tetőzött. A hashráta növekedésével a blokkok átlagosan 10 perc 4 másodpercenként generálódtak, és ennek megfelelően egy kisebb, -0,17% negatív nehézségi kiigazítás várható ezen a héten, hacsak nem csökken tovább a hashráta.

Újabb hónap telt el a legutóbbi bitcoinbányászrészvény-jelentésünk óta. A Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek részvényeinek teljesítményét vizsgáljuk meg az elmúlt hetek történései alapján. 

A bitcoinbányászat elemzői és kutatói szerint a bányászok különböző diverzifikációs stratégiákat vizsgálnak, amelyekkel az üzleti modelljeiken változtatnának. A bányászok ugyanis a digitális eszközök, különösen a bitcoin volatilitására és a bányászatból származó bevételek csökkenésére számítanak már most a közelgő jövő évi bitcoin felezés előtt.

Nemrég készült kutatási jelentésében a JPMorgan kijelentette, hogy a bitcoinbányászat kritikus fordulóponthoz érkezett. A JPMorgan elemzői szerint egy spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) jóváhagyása potenciálisan rallyt válthat ki a rekord magas hashráta, hálózati nehézség és a közelgő bitcoin blokkjutalom felezés ellenére, ami hatással lehet az iparág bevételeire és jövedelmezőségére.

Október közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 szeptember havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk, tekintsük át az elmúlt hónap Bitcoin hálózat adatait.

Szeptember havi bitcoinbányász teljesítmények

A BTC-vel és általában a bitcoinbányászattal szembeni egyik fő kritika az, hogy az ágazat jelentős mennyiségű energiát használ fel, és ezáltal jelentős mennyiségű károsanyag kibocsátás is történik. Elemzői adatok azonban azt mutatják, hogy a bitcoinbányászat a legfenntarthatóbb globális iparággá vált. Az iparág és a tőzsdén jegyzett bányászok jelenleg több mint 50%-ban megújuló energiát használnak.

Az izraeli események szomorú aktualitást adtak az Elliptic augusztusban készített elemzésének. Az amerikai kormányzattal együtt dolgozó blokklánc elemző cég az ismertebb terrorista hálózatok kritpo használati szokásairól készített összefoglalót. Az Elliptic analízise szerint a Hamász al-Kasszam Brigádjai, az al-Kaida, vagy épp az Iszlám Állam egyre többféle módon használják fel a kriptovalutákat, így már nem csak a szankciók kijátszása és az adománygyűjtés, hanem például a bányászat és a kriptopénz kereskedés is megtalálható az általuk végzett tevékenységek között.

Rövid bányász hírmorzsák

  • A BitDigital új tárhelyszerződési megállapodást jelentett be a Soluna Holdings-al.
  • A Hashrate Index közzétette legújabb tanulmányát az Antminer S21 széria profitabilitásáról.
  • A MicroBT legújabb Whatsminer M60-as sorozatának hatékonysági foka bejelentése szerint 18,5 J/T, amit a Foundry tesztelés során alá is támasztott: az M60S 189 TH/s teljesítménnyel, 18,5 J/Th hatásfokkal működik 3485 watt mellett.
  • A Bit Digital új mesterséges intelligencia üzletágat indít a Bit Digital AI-t és egyben megvásárolja 35 millió dollár értékben a FusionOne HPC-t.
  • Az Iris Energy is belépett az AI iparba, október 24-én jelentette be, hogy partnerkapcsolatba lépett a WEKA-val. 
  • A Bitfarms kanadai Baie-Comeau telephelye maximális kapacitással működik, ráadásul teljes egészében vízienergiával. A bányász vállalati hashráta kapacitása immár 6,3 EH/s, 240 MW teljesítmény.
  • Új bitcoinbányászati összefoglaló riporttal jelentkezett a Hashrate Index csapata 2023 harmadik negyedévéről.
  • A Marathon Digital letétkezelési szerződést kötött a Fidelity-vel, hogy diverzifikálni tudja bitcoin kincstárát.
  • Az Iris Energy 1,4 EH/s-al fogja növelni vállalati hashráta kapacitását. A Bitmaintől vásárolt 19,6 millió dollár értékben Antminer S21 bányászgépeket, amely bő egy hónapja van a piacon.
  • A CleanSpark is a Bitmain Antminer S21 bányászgépeivel erősíti vállalati hashráta kapacitását (+4,4 EH/s). Az újabb bányászflottát várhatóan 2024 elején kezdi el telepíteni a cég.
  • A Volcano Energy és a Luxor Technology Corporation létrehozta El Salvador Lava Pool névre keresztelt bitcoinbányász poolját, amely megújuló geotermikus energiával működik. A pool nettó bevételének 23%-át az el salvadori kormány kapja.
  • Az üzbegisztáni kriptopiaci felügyelőség jóváhagyta a kriptovaluta bányászatra vonatkozó keretrendszerét, amelyben többek közt az áll, hogy kriptovaluta bányászatot csak napenergiával lehet végezni és csak jogi személyeknek.
  • A Bitmain 54 millió dollárt fektet a Core Scientific-be, továbbá a Bitmain új tárhelyszerződést is kötött a bányászcéggel.
  • Elkészült Bhutánban a Bitdeer legmodernebb bányászati ​​létesítménye. A telephely kapacitása 2,5 EH/s, a cég vállalati hashrátája pedig 7,9 EH/s-ra kúszott fel. A társaság összesített villamos kapacitása 795 MW körül alakult október elején.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img