Vádemeléssel nézhet szembe a Binance és a Tether

spot_img

Cynthia Lummis és French Hill amerikai szenátorok arra kérik az amerikai Igazságügyi Minisztériumot (DOJ), hogy indítson teljes körű vizsgálatot, és emeljen vádat a Binance kriptotőzsde és az USDT kibocsátója, a Tether ellen. Lummis levelében megemlíti a két vállalat szerepét a terrorizmus finanszírozásában illegális adománygyűjtések támogatása révén.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának fontolóra kell vennie a Binance kriptotőzsde és a Tether elleni büntetőjogi vádemelést, nyilatkozta  Cynthia Lummis amerikai szenátor. A képviselő asszony hivatalos X fiókján bejegyzésben tette közzé, hogy levelet küldött az Igazságügyi Minisztériumnak, emeljenek vádat a két kriptos vállalat ellen, amiért “közvetítők” voltak a Hamász terrorszervezet finanszírozásában.

“Sürgetjük az Igazságügyi Minisztériumot, hogy alaposan értékelje ki, milyen mértékben nyújt anyagi támogatást és erőforrásokat a Binance és a Tether a terrorizmus támogatására a vonatkozó szankciós törvények és a banktitokról szóló törvény megsértése révén.” A levél azt is megjegyzi: “Sok kriptoeszköz közvetítő igyekszik megfelelni az amerikai szankciós és pénzmosási törvényeknek. Óvatosnak kell lennünk, hogy ne tüntessük fel őket rossz szereplőknek.”

Kapcsolódó cikkek:

A szenátor levelében kiemeli a felelős innováció fontosságát is az Egyesült Államok pénzügyi piacain, amelyet a kriptoeszközök és az elosztott főkönyvi technológia hajt. “Amikor azonban egy maroknyi rossz szereplő aljas célokra használja ezeket a platformokat, az rontja az egész kriptoipar hírnevét.”

A Wall Street Journal a közelmúltban adott ki egy jelentést, amelyben olyan állítások is szerepelnek, miszerint több képviselő is úgy véli, hogy a Hamász több millió dollárt gyűjtött össze kriptos finanszírozásokból az Izrael elleni támadás előtti hónapokban. 

Az Elliptic blokklánc elemző cég október 25-én közzétett blogbejegyzésben megjegyzi: “nincs bizonyíték arra, hogy kriptos adománygyűjtés során jött volna össze” az a több mint 130 millió dollár, amit a Wall Street Journal cikkében idézett. Az Elliptic azon a véleményen van, hogy adatait és más platformokról származó adatokat “félreértelmezték“. 

Tether: a mainstream média ellenőrizze a tényeket

Tegnap délutáni közleményében a Tether úgy nyilatkozott, hogy továbbra is elkötelezett az átláthatóság, a szabályozási megfelelés és a tiltott tevékenységek elleni küzdelem mellett. Ugyanakkor sürgette az amerikai kormányt, hogy “ellenőrizze a tényeket“, mert a WSJ félrevezető állításokat közölt a témában.

A sajtóközlemény felidézi a stabilcoin kibocsátók együttműködését a bűnüldöző szervekkel, beleértve Izraelt is, hogy hathatós segítségükkel fagyasztották be azokat a pénzeszközöket, amelyekről gyanítható volt, hogy illegális tevékenységekhez szánják.

“A Tether a kezdetek óta proaktívan együttműködik több tucat bűnüldöző szervvel, köztük az Egyesült Államokkal, Ukrajnával és Izraellel” – nyilatkozta Paolo Ardoino, a Tether vezérigazgatója.

Nic Carter, a Castle Island Ventures bitcoinpárti társalapítója is felszólalt az ügy kapcsán, aki korábban is bírálta már az amerikai kormányt. Év elején amelett szólalt fel, hogy az amerikai kormány megpróbálja elvágni a kriptoszektort a bankszektortól. Azt is állította, hogy a Biden kormány kriptoval szemben tanúsított eddigi lépései az Obama kormány Operation Choke Point nevű, azaz a Fojtópont művelethez hasonlatosak, ahogyan az online póker esetében is tették. 

“Az újságírók és szenátorok hazudnak a terrorizmus kriptovalutákkal történő finanszírozásáról, és ránk hárítják a felelősséget, ami már-már egzisztenciális fenyegetés. Ha megnyerik az információs háborút, a kormány agressziójának nem lesz határa. Ezt a csatát meg kell nyernünk. Az igazság a MI oldalunkon van.”

Brian Armstrong, a Coinbase társalapítója és vezérigazgatója is hasonlóan vélekedik és úgy gondolja, hogy a megoldás egyik lépése az lenne, ha a WSJ visszavonná vagy helyesbítené a jelentését.

“Ez őrültség, egy pontatlan WSJ cikk (amely az Elliptic bizonyítékait idézi) késztette a kongresszus 20%-át arra, hogy írjon alá egy levelet” – írta Armstrong X bejegyzésében.

Korábban, még áprilisban hozott le a The New York Times szintén egy lejárató cikket, akkor a bitcoinbányászat környezetre gyakorolt negatív hatását és károsanyag kibocsátást vették elő újfent. Iparági szereplők a NYT írását egy vérlázító cikknek tartották, tartják még mindig, ráadásul tele van félinformációkkal és hamis állításokkal. A vezető bitcoin kutatók, szakemberek ízekre szedték és gyorsan megcáfolták a cikkben szereplő állításokat, ennek ellenére az írás továbbra is online maradt, hogy a BTC-t, mint “klímabűnöst” pellengérre állítsa.

Korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy “a Hamász fél a bitcointól, túl könnyű lekövetni, a főbb terrorszervezetek már nem fogadnak BTC adományokat. A jelenségnek leginkább gyakorlati okai vannak, a BTC utalások blokkláncon való egyszerű nyomonkövetése ezen csoportok számára komoly hátrányt jelent. A Hamász áprilisban kifejezetten kérte adakozóit, hogy NE használjanak többé bitcoint, az USA ugyanis vérebként kezd követni minden ebben résztvevő kripto tárcát, és csak idő kérdése, amíg azok tulajdonosait leleplezik.”

Ha kriptovalutát vásárolnál, akár bitcoint vagy ethereumot, a Binance felületén ezt egyszerűen meg tudod tenni. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

A Hamász fél a bitcointól: túl könnyű lekövetni, a főbb terrorszervezetek már nem fogadnak BTC adományokat

/cryptopolitan, cointelegraph, beincrypto, coinjournal, elliptic, tether/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img