A Hamász fél a bitcointól: túl könnyű lekövetni, a főbb terrorszervezetek már nem fogadnak BTC adományokat

spot_img

Az izraeli események szomorú aktualitást adtak az Elliptic augusztusban készített elemzésének. Az amerikai kormányzattal együtt dolgozó blokklánc elemző cég az ismertebb terrorista hálózatok kritpo használati szokásairól készített összefoglalót.

Az Elliptic analízise szerint a Hamász al-Kasszam Brigádjai, az al-Kaida, vagy épp az Iszlám Állam egyre többféle módon használják fel a kriptovalutákat, így már nem csak a szankciók kijátszása és az adománygyűjtés, hanem például a bányászat és a kriptopénz kereskedés is megtalálható az általuk végzett tevékenységek között.

Darknetes piacterekről, adakozóktól, kripto tőzsdékről és bányász közösségekből is érkeznek a terrorizmust támogató utalások

A szélsőséges szervezetek az Elliptic megfigyelésének ideje alatt több mint 30 különböző kripto eszközt használtak, elsősorban stabil coinokat és decentralizált pénzügyi (DeFi) szolgáltatásokhoz köthető tokeneket, illetve a mai technológiával még lekövethetetlen tranzakciókra képes “privacy coinokat”. Ami ugyanakkor sokak számára meglepő lehet, hogy a bitcoin felhasználásától láthatóan tartózkodtak, vagy attól egyre jobban eltávolodtak.

A jelenségnek leginkább gyakorlati okai vannak, a BTC utalások blokkláncon való egyszerű nyomonkövetése ezen csoportok számára komoly hátrányt jelent. A Hamász áprilisban kifejezetten kérte adakozóit, hogy NE használjanak többé bitcoint, az USA ugyanis vérebként kezd követni minden ebben résztvevő kripto tárcát, és csak idő kérdése, amíg azok tulajdonosait leleplezik.

A Hamásznak bitcoinban érkező támogatások alakulása (millió dollár) a figyelmeztetés kiadása előtt és után

A terroristák legnépszerűbb kripto valutájának az amerikai dollár értékét 1:1 arányban lekövető és ezáltal az árfolyam ingadozásoktól mentes stabil coin, a Tether (USDT) tekinthető. Emellett viszont több más coinban is nagyobb kitettségre tettek szert, amit a hozzájuk érkező kripto adományoknak, az általuk is végzett kripto bányászati tevékenységnek, vagy a DeFi tokenek farmolásának, azok kamatért cserébe történő letétbe helyezésének köszönhetnek.

A terrorizmus kripto alapú finanszírozásának legegyszerűbb formája az adománygyűjtés, ami a közösségi oldalakon, vagy a kifejezetten erre a célra létrehozott nyilvános, vagy rejtett darknetes weboldalakon keresztül mehet végbe.

Az Elliptic kutatása szerint a nyilvánosan megosztott tárca címeken néhány száztól akár 1 millió dollárt meghaladó összegek is összegyűlhetnek, ezért a világ több nagyhatalma, élükön a már említett Egyesült Államokkal, egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kripto tranzakciók megfigyelésére. Egyes csoportoknál – például al-Qassam-nál – ez a kripto adakozások teljes felfüggesztéséhez vezetett, míg más szervezetek a kizárólag titkos utalásokra lehetőséget adó kriptók használatára váltottak át. Ezek kripto tőzsdei forgalmazását ma már egyre több országban tiltják be a hatóságok.

A terroristák saját erőből is próbálnak kripto bevételekre szert tenni, így a főbb szervezetek erőszakos tevékenységeit kripto befektetésekre, befektetési csalások szervezésére, és kripto vásárlásra használt hitelkártya csalások végrehajtására specializált alegységek segítik.

Szintén jelentős a decentralizált váltókról származó kripto bevételek aránya, melyek az egyik legnagyobb (az elemzésben meg nem nevezett) szélsőséges csoport esetében a 21%-ot is elérhetik.

Az egyik megfigyelt tárca az egyik szimpatizáns oldalon gyűjtött adományokat decentralizált kripto tőzsdékre utalta át, majd profitábilis kripto kereskedésre, vagy coinok farmolásra utaló be- és kifizetések végrehajtására használta fel.

Ma már több csoport, például a Hezbollah, az Iszlám Forradalmi Gárda, az al-Qassam és az Iszlám állam kifejezetten nyitnak a bányászat felé, amiből közvetlen kriptopénz bevételekre tehetnek szert. Oldalaikon útmutatók találhatók a bányászat megkezdésének lépéseiről és az általuk preferált bányászközösségekhez (pool-okhoz) való csatlakozás módjairól, így ezekhez a világ más pontjairól is csatlakozhatnak és bányászhatnak számukra kriptót a szimpatizánsok.

A terroristák egyre kreatívabb módon próbálják meg kihasználni a kriptopénzek által nyújtott lehetőségeket, és igyekeznek mindig egy lépéssel az őket követő szervek előtt járni. Főbb bevételi forrásaikat ugyanakkor továbbra sem a kripto, hanem az őket támogató országoktól érkező adományok, illetve a való világban elkövetett bűncselekmények, például váltságdíjért elkövetett ember- vagy épp hajórablások, a non-profit segélyszervezetekkel szemben elkövetett visszaélésék, a fegyver és kábítószer-kereskedelem, a prostitúció, vagy épp az árucikkek (olaj, szén, gyémánt, arany) tiltott kereskedése jelentik.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img