FTX, Three Arrows Capital, Terra Luna, hol tartanak a legnagyobb kripto-botrányok?

spot_img

Ahogy ígértük, jön a menetrendszerű beszámolónk a FTX-per fejleményeiről, hiszen legfeljebb hat hétig tart a teljes tárgyalás-sorozat, nem maradhatunk le semmiről. De nem ez lesz az egyetlen témánk ma, hiszen a kripto-piac 2022-es összeomlásának bár SBF volt az egyik legfontosabb, de távolról sem az egyetlen szereplője, megnézzük, hol tart a többi jómadár ügye, a Terra Luna, a Three Arrows Capital is terítékre kerül! Kripto Percek 41. hét!

Kezdjük az FTX perrel, hiszen a legfontosabb topik a kriptopénzek világában ezekben a hetekben!

Az egész ügy kapcsán fontos adalék, hogy az összeomlás -egyik- közvetlen oka a hitelezők követelése volt, az olyan kripto-nagyágyúk, mint a Genesis a 2022 nyári kripto-krach során visszafizetést kértek, erre azonban az hitel haszonélvezője, a Genesis már nem volt képes, ez is egy fontos “motiváció” volt az FTX ügyfél-vagyonának átcsatornázására. Az egyik lyukat a máshonnan elvett erőforrásokkal próbálták betapasztani, ez hozta el az FTX-birodalom végét.

Az FTX-per harmadik és negyedik tárgyalási napjának központi szereplője Gary Wang volt, aki az FTX társalapítója, de korábban kevés információ állt rendelkezésünkre róla. Wang-nak nem voltak közösségi média profiljai, és az interneten sem található róla semmilyen fénykép, emiatt sokan felmerült a kérdés, hogy vajon a hivatalos FTX dokumentumokban megjelölt név valós személyt jelent-e egyáltalán.

Gary Wang és Sam Bankman-Fried gyerekkori barátok voltak, akik egy matektáborban ismerkedtek meg, majd később együtt jártak az MIT-re is. Amikor Bankman-Fried úgy döntött, hogy létrehoz egy kriptotőzsdét, Wang-ra támaszkodott, hogy segítsen neki ebben a vállalkozásban.

Amikor tanúként szólították, Wang rögtön egy vallomással kezdte: elismerte hogy bűncselekményeket követett el és arra a kérdésre, hogy voltak-e társai, SBF-et és Caroline Ellison-t (az FTX kereskedő cégének, az Alameda Research-nek a vezetőjét) nevezte meg.

Wang szerint az Alameda végtelen hozzáféréssel rendelkezett az FTX ügyfelek pénzéhez és erről végig tudatosan félrevezették a nyilvánosságot.

Az erre lehetőséget adó rejtett számviteli programot, amiről a magasabb rangú vezetőket leszámítva egyetlen más FTX dolgozó sem tudott, maga Wang programozta bele a tőzsde belső rendszerébe, nem sokkal annak 2019-es indulása után.

Az Alameda és az FTX bevételeiről és veszteségeiről szóló információk alapján Wang azt állította, hogy 2019 végére Az Alameda már 200 millió dolláros veszteséggel rendelkezett, míg az FTX bevételei 50-100 millió dollár között mozogtak. Wang először ekkor jelezte SBF-nek, hogy ennek a helyzetnek nem lesz jó vége. SBF erre reagálva azt javasolta, hogy az Alameda egyenlegének kiszámításánál vegyék figyelembe az FTT tokenek értékét is.

Az FTT token az FTX által kibocsátott kriptovaluta volt, amiből az Alameda is kapott és aminek az árfolyam manipulációjával be lehetett tömködni a költségvetésben tátongó réseket. Legalábbis papíron. A valóságban ugyanis az FTT egy illikvid kriptopénz volt, amire korántsem volt több száz millió dolláros kereslet, vagyis bárhogyan emelkedett az értéke, nem lehetett volna annyit eladni belőle, hogy teljessé tegyék a meglopott ügyfeleket.

Mindez azt jelenti, hogy az FTX lényegében már azelőtt csődbe ment, hogy a felhasználóinak többsége regisztrált volna rá, vagy egyáltalán hallott volna a később második legnagyobb kripto tőzsdévé váló oldalról.

SBF-nek viszont még ez sem volt elég. Nem sokkal később egy az FTX-től 65 milliárd dollárig korlátlanul lehívható hitel biztosítását rendelte el az Alameda számára, amire végképp nem volt meg az oldal fedezete. Ezt szintén Wangnak kellett a rendszerbe kódolnia, eleinte néhány millió, majd tíz- és százmillió, és végül ennél is nagyobb dollár értékű részletekben.

2022 júniusára az Alameda adóssága és veszteségei már meghaladták a 11 milliárd dollárt, miközben az FTX bevétele csak 1- 1.5 milliárd körül mozgott. A két cégnek ez idő tájt kellett több nagyobb részletet is törlesztenie a korábban más kriptós partnereiktől felvett hitelekből, így a közel 10 milliárd dolláros hiányt szintén az FTX felhasználók pénzéből kellett kipótolni. Később ez vezetett a tőzsde novemberi csődjéhez is. Ekkor veszett el végleg az ügyfélvagyon jelentős része és az FTX ezért nem tudta teljesíteni a pánik alatt hirtelen beérkező kifizetési kérelmeket.

SBF 2022 szeptemberében már az Alameda felszámolására készült, ám erre végül nem kerülhetett sor. Egy november 2-án megjelenő Coindesk cikk egy olyan belsős FTX anyagot tett közzé, amiből kiderült, hogy az Alameda lényegében fizetésképtelen és a milliárdos hiteleit biztosító fedezetett egyedül az FTX által nekik adott illikvid FTT tokenek jelentik. Az emiatt kitörő pánik megpecsételte a tőzsde sorsát, ami 9 nappal később csődöt jelentett.

Wang vallomása a tárgyalás harmadik napján kezdődött és a negyediken is folytatódott, aminek során további részletekbe menően sorolta az FTX által az Alameda-nak biztosított egyéb kiváltságokat.

Wang vallomásának óriási jelentősége van, ez egy szó szerinti beismerő vallomás, ami akár az egész ügyet eldöntheti. Az biztos, hogy az ügyész kapott egy hatalmas ajándékot azt FTX társalapítójától, bár eddig sem feltétlenül volt nagyon nehéz dolga, most korán jött a karácsony.

Sőt, azt is kimondta, hogy a csalásokat SBF “vezetése alatt” követte el, ahogy a múlt heti videónkban is említettük, több különböző vádpontról van szó, ezek közül az összeesküvésben elkövetett csalás az egyik legfontosabb, de természetesen magának a csalásnak a ténye is meghatározó, Wang vallomásával mindkettő, és még több is egycsapásra “megoldódott”, egyértelművá vált. Persze azt még nem tudjuk, hogy az esküdtek hogyan értékelik majd az elhangzottakat, de lássuk be, az eddig is erősen egyértelmű ügy “még egyértelműbbé” vált Wangnak köszönhetően.

Kérdés, hogy vajon miért öntött mindent az asztalra SBF korábbi barátja, a CNN információi szerint vádalkut kötött. Magyarul azért, hogy mentse a saját bőrét feldobta a bűntársait, nyilván egy enyhébb ítélet reményében.

SBF ügyvédeinek még nem volt lehetőségük Wang vallomására reagálni, az ugyanis még videónk felvétele után is folytatódik, mi is csak a jövő héten tudunk beszámolni a fejleményekről. Azonban a védők eddigi megnyilvánulásaiból azt sejtethejtük, hogy a történteket “rossz üzleti döntéseknek” igyekeznek majd beállítani, ezzel eltolva a narratívát a csalásról.

De nem Wang volt az egyetlen korábbi FTX felsővezető, aki tárgyalás újabb fordulójában megjelent a bíróságon. Ott volt Adam Yedidia is, aki szenior szoftverfejlesztőként segítette a munkát, és szintén baráti kapcsolatban állt SBF-el. Olyannyira, hogy az FTX Bahamákon berendezett luxusirodájában, a saját fallabda létesítményükben, egyszer játék közben kérdezte meg Sam-től, hogy minden rendben van-e a cég körül.

Tette ezt azért, mert tudomására jutott az Alameda működése kapcsán egy nyolc milliárd dolláros kötelezettség, amit a cég mérlegében fedezett fel valaki. Hiába, úgy tűnik, 8-10 milliárd dollár de vagy oda szinte már hétköznapi volt SBF birodalmában.

Sam a kérdésre Yedidia visszaemlékezése szerint annyit mondott, hogy az előző évben még “golyó biztosak” voltak, ez az aktuális évre viszont már nem igaz. De Yedidia ezzel annyiban is hagyta a kérdést, a bíróságon tett vallomásában úgy fogalmazott, hogy “bízott” Sam-ben.

Ennek a “csekélyke” összegnek nem mellesleg nagy jelentősége volt, hiszen ez volt az a tőke-tömeg, amit az FTX ügyfeleknek meg kellett volna kapniuk, ha úgy döntenek, kiveszik a pénzüket a tőzsdéről. Tehát ez -lett volna- az ügyfelek kifizetését szolgáló tőke, ez megmagyarázza, miért nem tudták a legtöbben kivenni a tőkéjüket, egyszerűen azért, mert a fedezet már nem volt meg.

Yedidia még az MIT-ről ismerte Sam-et, ezért volt erős a baráti bizalma, később persze ő is megtudta, hogy az Alameda szabad bejárással rendelkezett az FTX-re, fel is használta az ügyfelek tőkéjét, hogy kifizesse a hitelezőit.

Meghallgatásra kerül két egymást követő napon is Caroline is, aki a beszámolók szerint az első napon még kifejezetten energikusnak, sőt, kissé vidámnak is tűnt, a másodikon viszont már könnyeivel küszködve beszélt a történtekről. Megtudhattuk, hogy Caroline az évek során fokozatosan szokott hozzá az olyan “apróságokhoz”, mint a kimutatások meghamisítása, a hazugság-sorozatok és a félrevezetés.

A tanúk elmondása alapján a vég heteibe-hónapjaiban SBF pánikszerűen próbálta megoldani a helyzetet, milliárd dolláros BTC összegek eladására tett kísérletekkel, az FTX részleges értékesítésére tett törekvésekkel és egyebekkel. Az olyan mellékszálak, mint például kínai hivatalnokok megvesztegetése a beragadt FTX készletek felszabadítása érdekében pedig már nem okoztak különösebb meglepetést a tárgyalás során.

Az viszont már inkább az abszurd kategóriába illett, amikor kiderült, hogy SBF thai prosituáltákat bízott meg azzal, hogy OKX accountokat nyissanak amikkel az FTX ellen kereskedhetnek, ezzel is igyekezvén javítani a helyzetet.

Caroline beszámolója szerint az FTX-nél folyamatos, állandósult félelemben éltek, ez nem is meglepő, hiszen nyilván tudták, hogy milyen következményekkel járhat, amit csinálnak.

Szóval nem áll túl jól SBF szénája, különösképp Wang vallomása robbant nagyot, bár persze egy komoly ügyvéd csapatot szinte semmivel sem lehet kizökkenteni, de azért ez talán még SBF öt védőjének is kemény dió. Az ügyészeknek pedig valószínűleg rég volt olyan jó kellemes napja a munkában, mint amikor Wang szavait hallgatták. Yedidia pedig már csak hab a tortán, túl nagy jelentősége önmagában már valószínűleg nincs is.

SBF és Caroline párkapcsolatban éltek évek óta. Persze ez így még nem elég pontos, valójában hol együtt voltak, hol nem, ez időről-időre változott. Az viszont egészen biztos, hogy Caroline-nak egészen különleges jelentősége van az egész FTX ügyben, hiszen nem csak a magas pozícióban dolgozott a “birodalomban”, de személyes kapcsolat is főzte a főszereplőhöz, egészen biztos, hogy rengeteget tud.

Az ügyészek álláspontja szerint Caroline “báb” volt az Alameda élén, a meghatározó döntéseket SBF hozta meg. Thene Rhen ügyész véleménye szerint Caroline -is- részletesen be fog számolni arról, hogyan mozgatott SBF pénzt az FTX-től az Alameda-ba, hogy onnan aztán különböző befektetésekhez használják fel.

A per során ott volt ismét a már a múlt heti adásunkban is említett Tiffany Fong, a feltörekvő újságírónő, akinek sikerült többször is beszélnie SBF-el. Elmondása szerint erre a tárgyalás-sorozatra a sajtó képviselőit ugyan beengedik, a kamerákat, mikrofonokat és egyebeket viszont szigorúan nem, így csak a teremben ülők beszámolóira hagyatkozhatunk. Fong is így tett, majd természetesen egy külön videóban számolt be a tapasztalatairól:

Külön érdekesség, hogy -ahogy az az amerikai perek során gyakran szokás- kép- és hangrögzítő eszközöket nem vihettek be az érdeklődők a tárgyalásra, papírt, ceruzát, sőt, ecsetet és festéket viszont igen, számos alkotás készült a résztvevőkről, hogy legalább egy minimális képet kaphassanak a történtekről az külvilág tagjai.

De visszatérve a lényegre, egy kissé komikus a védők reakciója az ügyészség álláspontjára, miszerint Caroline csupán bábkénkt szolgálta ki a mastermind, vagyis SBF utasításait. Szerintük a helyzet teljesen más, egy kicsit talán fordított is, hiszen valójába SBF volt az, aki jóhiszeműen járt el, azonban Caroline, mint az Alameda felelős vezetője visszaélt a hatalmával és rossz irányba vitte a céget.

De természetesen nem csak a védők, hanem maga SBF is igyekszik erősíteni a narratívát, miszerint Caroline is vastagon felelős, pontosabban a felelősség sokkal inkább az ő vállat nyomja, mintsem a sajátját, mármint Sam-ét.

De honnan tudunk erről? Itt jön be egy nagyon fontos vetülete az egész kálváriának! Nem véletlenül említettük Tiffany Fong-ot többször is, neki ugyanis – no offense – ahhoz képest, hogy egy elig 20-25 ezer feliratkozóval rendelkező, komoly teljesítményt felmutatni -eddig- nem képes újságíró nagy jelentősége van az egész perben!

Említettük, hogy többször is sikerült beszélnie SBF-el, egy alkalommal még el is hívta a házába Sam, hogy ezt miért tette akkor, amikor már tornyosultak a feje fölött a hullámok és rengeteg dolga volt, azt mindenki ítélje meg maga. Az viszont kétségtelen, hogy SBF átadott Fong-nak rengeteg személyes írást és nem bármilyen okból, de nem publikált, előre megírt X posztokat is.

Ezekben többek között Sam arról is ír, hogy többször is megpróbálta megkérni Caroline-t, hogy csináljanak kockázatelemzést, ezt mindig elhárította. Hogy mi ebből a lehetséges tanulság? Mivel Wang vallomásából és más forrásokból alapon okkal feltételezhetjük, hogy SBF volt a főkolompos, ezért kifejezetten visszatetsző, sőt, egyenesen gyomorforgató, hogy már akkor, amikor egyértelmű volt, hogy egy nagyszabású per során lesz felelősségre vonva megpróbálta a közvetlen munkatársaira, sőt, a barátnőjére terelni a gyanút.

Ez nagyon sokat elmond SBF személyiségéről, hiszen ahelyett, hogy férfiasan vállalná, amit tett, inkább sunyi módon, tudatosan próbál meg előre, fabrikált “nyomokkal” kibújni a felelősség alól, még akkor is, ha ez a saját barátnőjének bemocskolásával járt.

Ez összecseng egy másik ténnyel, ha visszaemlékszünk, SBF azért kerül a házi őrizetből börtönbe, mert a házi őrizet ideje alatt nem csak az internet-használatra vonatkozó szabályokat szegte meg, de tette ezt azért hogy megpróbáljon tanúkat befolyásolni.

Egy szó mint száz, SBF nagyon jól tudta, már hónapokkal a tárgyalás első napja előtt tudta, hogy mekkora bajban van, ezért a legkülönbözőbb eszközökkel megpróbálta “előkészíteni” a “munícióját” a perre.

De most kanyarodjunk el az FTX ügytől és nézzünk rá a 2022-es összeomlás egyéb, meghatározó szereplőire, jöjjön a helyzetjelentés a Celsius, a Three Arrows Capital és a Terra Luna kapcsán!

Az első jómadarunk a Three Arrows Capital alapítója, Su Zsu, a hedge fund-ja tavaly omlott össze, őt pedig nemrég, 2023 szeptemberében tartóztatták le Szingapúrban, miközben épp megpróbálta elhagyni az országot.

A csúcson a Three Arrows bár kisebb volt, mint az FTX és műfajában is más, de mégis egymaga is csillagászati, négy milliárd dollárnyi tőkét kezelt. A 2022 nyári összeomlás bár akkor hullámokat nem vert a kriptopénzek piacán, mint az FTX, de azért ez is jócskán megéreztük, az árfolyamban, presztízseben, szinte minden lehetséges vonatkozásban.

Az összeomlás természetesen milliónyi ügyfél tőkéjét küldte a lecsóba, illetve egymaga is képes volt egy kisebb céges csőd-hullámot kialakítani a kriptopénz piacon.

De nem Zsu az egyetlen akit számon lehet, és kell is kérni a történtekért, Kyle Davis, a társalapító még szabadlábon van, őt egyelőre nem sikerült elkapni. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok első lépésben négy hónapra börtönbe küldték mindkettőjüket, miután nem voltak hajlandóak együttműködni a felszámolókkal.

Az FTX esetében nagyon sokat beszéltünk az összeomlás okairól, ékes magyarsággal szétlopták a tőzsdét. De vajon mi történt a Three Arrows-al, itt mi volt a krach pontos oka?

Jóval tovább nyújtózkodtak, mint a takaró ért, a kitettségeik a kripto-piacon lényegesen meghaladták a lehetőségeiket, és “természetesen” félre is vezették az érintetteket, az ügyfeleket, hitelezőket, egyéb szereplőket. A helyzet tehát nagyon hasonló, mint az FTX esetében, egyezik az ügyfelek tőkéjének felhasználása, a túlzottan magabiztos befektetések, a teljesen elégtelen kockázatkezelés, és persze a hazugság-spiráls is.

A Terra esetében azonban már más a helyzet, az ő lejtmenetük a saját stabil coinjukkal kezdődött, amikor “elvesztette” az UST dollárhoz kötöttségét, vagyis elmozdult az árfolyam, ez a központi kriptopénzükre, a LUNA-ra is hatással volt, hiszen ez szolgált fedezetként az UST mögött és így tovább. A projekt alapítója, Do Kwon a Twitteren és úgy áltlában mindenhol, ahol szót kapott “világmegváltónak”, illetve “óriási alkotásnak” próbálta beálltani a Luna-t, a központi kriptopénzt. Az induláskor 200 millió dollárnyi befektetést kalapozott össze, majd a csúcson egészen 40 milliárd dollárra hízott a Terra összesített értéke.

A túlhypeoltság és a fenntarthatatlan modell következtében aztán persze az egész összeomlott, sok nagybefektető jó időzítéssel kiszállt, a legtöbb kisbefektető azonban azóta is siratja a pénzét.

Jó példa az egyik kripto-befektetési nagyágyú, a Pantera Capital, ők 1,7 millió dollárból csináltak 170 milliót, egészen hihetetlen siker.

A Luna 2021 elején még csak 1 dollárnál járt, az ATH pedig 116 volt. De a rendszer teljesen fenntarthatatlannak bizonyult, a dollárhoz kötött stabilcoin és a Luna összefüggései miatt kódolva volt a Terra rendszerében az összeomlás. De amíg jól ment a szekér, addig Do Kwon, a Terra alapítója rocksztárként ünnepeltette magát, szabályos szektás követőtábor alakult ki körülötte.

Nemrég pedig Montenegróban tartoztatták le a “rocksztárt”, hiszen jó okkal feltételezhetjük, hogy a rosszul megtervezett rendszer mellet visszaélések is közrejátszottak a történtekben.

De mi a közös az FTX-ben, a Terra-ban és a Three Arrows Capital-ban?

Áttekintve mindhárom projekt dicstelen végét, nagyon hasonló tényezők bontakoznak ki a szemünk előtt, mikor a mögöttes okokat keressük:

-A felelőtlen, nagyravágyó, sokszor felkészületlen központi szereplő, akinek az etikai-erkölcsi érzéke sem volt sokszor a helyén
-A szabályozás teljes vagy részleges hiánya, elégtelensége, pontatlansága
-A befektetők felelőtlensége és hibái

A harmadik pont bizonyára sokaknak megüti a fülést, így erre térünk ki elsőként. Mielőtt azt gondolnánk, hogy csak a kis, vagyis az átlag befektetők sétáltak bele olyan lehetetlen helyzetekbe, mint például a Luna, fontos tisztáznunk, hogy a paic egyik legfelkészültebb szereplője, a Galaxz Digital is bőszen öntötte a tőkét a Terra-ba, de nem ők voltak az egyedüliek. A Binance egykor milliárd-dolláros Luna készletet most nagyjából háromezer dollárt ér. CZ is csúnyán mellényúlt, az hagyján, hogy beszállt, de ráadásul még csak ki sem tudott szállni időben, hatalmas veszteséget szenvedett el.

De a nagybefektetőktől kanyarodjunk el, nézzük meg, mit tehetünk mi, hogy elkerüljük az “áldozattá” válást egy következ olyan ügyben, mint az FTX, a Terra vagy a Three Arrows!

-Nem tartunk kripto-tőkét kriptotőzsdén! Erre vannak a tárcák, ha többet szeretnél tudni ezekről, nézd meg a KriptoSulit!
-A tőkénknek csak akkora részét kockáztassuk, aminek az elvesztését gond nélkül el tudjuk viselni, legyen szó bármekkora összegről.
-Diverzifikáljuk a befektetéseinket, ne tegyünk túl sok tőkét egyetlen projektbe.

Egy szó mint száz, a bűnös természetesen az FTX esetében Sam Bankman, a Terra esetében Do Kwon és így tovább. De ez nem jelenti azt, hogy kellő körültekintéssel ne tudnánk legalább minimalizálni a kockázatot.

Az FTX per fejleményeiről pedig természetesen a jövő héten is beszámolunk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img