A bitcoinbányászat jelenleg a legfenntarthatóbb globális iparág

spot_img

A BTC-vel és általában a bitcoinbányászattal szembeni egyik fő kritika az, hogy az ágazat jelentős mennyiségű energiát használ fel, és ezáltal jelentős mennyiségű károsanyag kibocsátás is történik. Elemzői adatok azonban azt mutatják, hogy a bitcoinbányászat a legfenntarthatóbb globális iparággá vált. Az iparág és a tőzsdén jegyzett bányászok jelenleg több mint 50%-ban megújuló energiát használnak.

Iparági adatok elemzése szerint, úgy tűnik, hogy a dolgok kedvező irányba fordultak. A CH4 Capital társalapítója, bitcoinbányász kutató és elemző, Daniel Batten megosztott néhány grafikont, amelyeken keresztül a BTC hálózat fenntarthatóságát mutatja be, valamint azt, hogy hogyan viszonyul más ágazatokhoz.

Az első diagram a bitcoinbányászat és más iparágak által felhasznált fenntartható energia százalékos arányának alakulását mutatja az elmúlt négy évben.

A különböző globális iparágak által használt zöldenergia trendje (forrás: Daniel Batten X

Amint az a fenti ábrán látható, a legtöbb iparágban a fenntartható energia felhasználása minimálisan nőtt az elmúlt 4 éves időszakban. A bitcoinbányászat vezeti a rangsort toronymagasan 38%-al, a második helyen pedig a bankszektor kullog a maga 2,6%-os növekedésével.

A bányászati ágazatban tehát hatalmas, 38%-os növekedés figyelhető meg, ami 52,6%-ra emelte a blokkláncot működtető fenntartható energia arányát. Ez a növekedés természetesen a BTC bányászatot tette a leginkább fenntarthatóvá a globális iparágak között.

Még érdekesebb ez a diagram, amely a hálózat károsanyag kibocsátását (kibocsátott károsanyag megatonnányi CO2-ben kifejezve) hasonlítja össze a Bitcoin blokklánc növekedésével kapcsolatos különböző mutatókkal.

Az elmúlt négy éves időszakban a károsanyag kibocsátás jelentősen csökkent, a hálózati mutatók növekedése mellett (forrás: Daniel Batten X

Batten három Bitcoin hálózati mérőszámot vesz figyelembe: a bányászati hashrátát, az árat és a felhasználók számát. Az első 475%-kal nőtt az elmúlt négy évben, a második 164%-kal, a harmadik pedig 289%-kal.

A növekedés ellenére azonban a bányászat károsanyag kibocsátása ugyanebben az időszakban közel 10%-kal csökkent. Batten megjegyzi, hogy ha megdupláznánk ezeket a mutatókat bármelyik négyéves ciklus alatt, a kibocsátás ugyanannyi lenne, mint a kezdetekkor, amit egyetlen más iparág sem érne el.

Az a tény, hogy a hashráta, amely a bányászok által produkált teljes számítási teljesítményt méri, képes volt emelkedni, miközben a teljes kibocsátás csökken, azt jelenti, hogy a kibocsátási intenzitás (azaz a felhasznált energia kWh-jára vetített kibocsátás) csökkent.

Amint azt az adatok is megerősítik, a BTC hálózat károsanyag kibocsátási intenzitása az elmúlt négy évben több mint 50%-kal csökkent, amivel a BTC bányászati ágazat a globális iparágak között a leginkább zöldebbé vált.

Az összes többi iparágban a károsanyag kibocsátási mutató csak kismértékben csökkent (forrás: Daniel Batten X

Végezetül a Bitcin hálózat energia összetételéről is készült egy pillanatnyi felvétel, ami alapján megállapítható, hogy a hálózat legnagyobb energiaforrása a vízenergia. Ez azt is jelenti, hogy a bitcoinbányászat az egyetlen olyan ágazat, amelynek legnagyobb energiaforrása nem a szén. 

A Bitcoin hálózat energiamixe Daniel Batten szerint (forrás: Daniel Batten X

A nagyobb világszervezetek és egyes politikusok is ráeszméltek arra, hogy nem feltétlen csak támadni érdemes a legnagyobb kirptovalutát, hanem keresni a benne rejlő potenciált. Korábbi állításával ellentétben most már a Világgazdasági Fórum is azt állítja, hogy a bitcoinbányászat a keletkező nagy mennyiségű károsanyag kibocsátást csökkentheti, és jót tesz a környezetnek. 

https://twitter.com/i/status/1709951889578627102

Hosszú időnek kellett eltelnie annak, hogy már kormányzati szinten beszéljenek a bitcoinbányászat emberi környezetre gyakorolt pozitív hatásáról. A lenti videóban például Cynthia Lummis amerikai szenátor beszél a bitcoinbányászat hogyan segít egyensúlyba hozni az elavult elektromos hálózatot.

https://twitter.com/i/status/1709710738019778947

Ha kriptovalutát vásárolnál, akár bitcoint vagy ethereumot, a Binance felületén ezt egyszerűen meg tudod tenni. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Hulladéklerakók hasznosítása bitcoinbányászattal

/newsbtc, thecurrencyanalitics, daniel batten/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img