November havi bitcoinbányász teljesítmények | Bitcoin hálózati adatok

spot_img

December közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 november havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk, tekintsük át az elmúlt hónap Bitcoin hálózat adatait, mennyire volt nehéz bitcoint bányászni.

A bitcoinbányászat nehézsége november végén újabb csúcsot produkált (67,95 T), köszönhetően a közel 8%-os emelésnek. A múlt hónapban egymás után háromszor is emelkedett a hálózati nehézség, ebből az november végi emelés volt a mérvadó majdnem 5%-al. Ha a Bitcoin hálózati nehézség értékeit év elejétől nézzük, akkor megfigyelhető, hogy a nehézségi kiigazítások nagyságának a mértéke csökkent, azonban októberben és novemberben az év eleji kiigazítási értékekhez hasonló mértékben (10%) történt az emelés. 

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. november 1-től – 2023. november 30-ig (forrás: CoinWarz)

Az év első három hónapjában közel 10%-os pozitív kiigazítások történtek a hálózat stabilitása érdekében, az ezt követő hónapokban már csak 6-7% körül (kivéve október és november). Szembetűnő lehet, hogy július végétől egészen augusztus utolsó hetéig nem történt számottevő nehézségi kiigazítás. Néhány napon belül ismét egy kisebb csökkenés várható 4,35% körül, hiszen az átlagos blokkidő 9 perc 35 másodperc körül alakul.

A bitcoin hálózati nehézség alakulása 2023 elejétől 2023. november 30-ig (forrás: CoinWarz)

Novemberben, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsott döntött a Bitcoin hálózat hashrátája. November 30-án a 7 napos mozgóátlag szerint 489 EH/s-on tetőzött a hashráta. A 30 és a 3 napos mozgóátlag adataiból is azt lehet kiolvasni, hogy novemberben is a bányászok a lehető legtöbb számítási kapacitást adták hozzá a hálózathoz. A hálózati hashráta 2023 eleje óta továbbra is meredeken emelkedik minden idősíkon.

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése 2023 november közepétől december közepéig a 7 napos napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

Összességében az is elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása év eleje óta növekvő tendenciát mutat. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát online állapotba helyezni az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. Az elmúlt hónapban a bányászok annyi hashrátát adtak a hálózathoz, aminek hatására több mint 50 EH/s-al nőtt. (Októberről novemberre majdnem 150 000 darab új bányászgép jelent meg a Bitcoin hálózaton.) A globális Bitcoin hálózat hashrátája november végére 12,67%-ot, míg a vállalati hashráta 10,25%-ot növekedett az előző hónaphoz képest. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A bitcoin hálózat mutatói tehát év eleje óta masszívan emelkednek, a bányászok hónapról hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. Ez alól kivételt jelent a május eleji és a december közepi időszak, amikor is a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. Év eleje óta a hálózati nehézség 76%-ot, a globális hashráta 80%-ot, valamint a vállalati hashráta 60%-ot növekedett.

Kapcsolódó cikkek:

Ne feledjük, az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket is. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése, beüzemelése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti. 

A globális Bitcoin hálózati hashráta és az össz vállalati hashráta alakulása 2023-ban (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az összes vállalati hashráta növekedésben megfigyelhető, hogy júliustól a növekedés mértéke lelassult. Ez többnyire annak tudható be, hogy az év elején vállalt vállalati hashráta növekedést nagyrészt teljesítették már a bányászok, illetve az idei évre tervezett fejlesztések lassan a végéhez közelednek. A néhány hete bejelentett legújabb hatékonyságú bányászgépek beszerzéséért folytatott verseny, azonban már most megkezdődött, amelyeknek a szállítása és üzembe helyezése jövő évre fog áttolódni.

Az észak-amerikai bitcoinbányász vállalatok összesített vállalati hashráta kapacitás alakulása 2023 év eleje óta (szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért tehát elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek az előbb említett kialakult versenyhelyzet miatt. Másodsorban, pedig egyre hatékonyabb és nagyobb teljesítményű bányászgépek jelennek meg a piacon, köszönhetően a bányászgépgyártó cégeknek. Az utóbbi hónapokban, ugyanis sorra jelentették be a 20 J/TH alatti bányászgépek megjelenését (Canaan, Bitmain, MicroBT), ami óriási mérföldkövet jelent a bányászati iparágnak. (Ezeknek a gépeknek a teljesítménye nagy valószínűséggel csak jövőre fog megjelenni a Bitcoin hálózaton.)

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok birtokában lévő összes online állapotban lévő bányászgép mennyiség alakulása 2023-ban novemberi adatok alapján (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az idei évben eddig kétszer tapasztalhattunk minimális csökkenést az online állapotban lévő bányászgépek számát tekintve. Májusban és augusztus hónapban történt kisebb visszaesés, ami betudható egyrészt az augusztusi nagy nyári hőségnek, hiszen a legnagyobb telephelyek Texasban találhatóak. Ilyenkor a bányászok lekapcsolják a farmokat az elektromos hálózatról, hogy a lakosság elegendő energiához jusson. Másrészt, pedig a kevésbé hatékony bányászgépeket kapcsolják le, illetve cserélik le hatékonyabb berendezésekre. 

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentésünket és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Csapj le a Bybit-tel közösen indított határidős kereskedési verseny nyereményeire, a részletekért látogass el a Kripto Akadémia oldalára. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

November havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img