November havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img

Novemberben, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsott döntött a Bitcoin hálózat hashrátája és a hálózati nehézség. November 30-án a 7 napos mozgóátlag szerint 493 EH/s-on tetőzött a hashráta. A hashráta növekedésével az elmúlt napokban a blokkok átlagosan 10 perc 19 másodpercenként generálódtak, és ennek megfelelően közel 3%-os negatív nehézségi kiigazítás várható hamarosan.

A 30 és a 3 napos mozgóátlag adataiból is azt lehet kiolvasni, hogy novemberben a bányászok a lehető legtöbb számítási kapacitást adták hozzá a hálózathoz, amit csak tudtak. A hálózati hashráta 2023 eleje óta továbbra is meredeken emelkedik minden idősíkon.

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése 2023 november elejétől november elejéig a 7 napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése az elmúlt egy évben a 7 napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek, az egymás között kialakult versenyhelyzet miatt. Másodsorban, pedig egyre hatékonyabb és nagyobb teljesítményű bányászgépek jelennek meg a piacon, majd a hálózaton, köszönhetően a bányászgépgyártó cégeknek. Az elmúlt hónapban a bányászok annyi hashrátát adtak a hálózathoz, aminek hatására több mint 50 EH/s-al nőtt. (Októberről novemberre majdnem 100 000 darab új bányászgép jelent meg a Bitcoin hálózaton.)

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok birtokában lévő összes online állapotban lévő bányászgép mennyiség alakulása 2023-ban novemberi adatok alapján (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Hashár

Az elmúlt hónapban minden héten új éves csúcsot produkált a bitcoin árfolyama, a múlt héten egyenesen 44 500 dollárig is felkúszott. A cikk írásának pillanatában 42 000 dollár határán mozog a bitcoin árfolyama, köszönhetően a vasárnap esti, hétfő hajnali nagy mennyiségű long pozíció likvidálásnak, de még így is 20% körül tudott emelkedni az előző hónaphoz képest, 54%-ot az elmúlt 6 hónapban és 151%-ot év elejétől napjainkig. 

A jelenlegi áremelkedést a közelgő Bitcoin ETF bejelentése is hajtja, ami várhatóan 2024 januárjában fog bekövetkezni. Ráadásul a december ismét Mikulás rallyval indult, aminek hatására sikerült leküzdeni a 40 000 dolláros szintet.

Kapcsolódó bányász hírek:

A rallynak és a közelgő Bitcoin ETF láznak köszönhetően a növekvő bitcoin árfolyam hatalmas megkönnyebbülést jelent a bitcoinbányászok számára. Átlag 85,70 USD/PH/nap mellett a hashár havi 1,2%-kal, az elmúlt 6 hónapban 37%-kal, év elejétől, pedig 56%-kal nőtt. (December elején ismét át tudta lépni a 110 USD/PH/napot, ami a legmagasabb érték volt május 8-a óta.) A hashár növekedése rengeteg bányászt ki tudott emelni a havi veszteséges termelési szintről. Novemberben többnyire a 75-95 USD/PH/nap sávban mozgott a hashár és sikerült elhagynia a 60-80 USD/PH/napos csatornát.

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2023 november elejétől december elejéig (forrás: hashrateindex)

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2023 elejétől napjainkig (forrás: hashrateindex)

A hashárat nemcsak a bitcoin árfolyama növeli, hanem a tranzakciós díjak is. A Bitcoin hálózati díjak novemberben ismét óriásit növekedtek köszönhetően az Ordinalsoknak, azaz a Bitcoin NFT-éknek. Idén először májusban robbantak be a köztudatba az Ordinalsok, aminek eredményeként több hétre bedugult a bitcoin mempool (a bitcoinbányászok legnagyobb örömére). A Bitcoin Ordinals feliratok darabszáma bőven 42 millió felett jár és jelenleg is uralják a Bitcoin tranzakciók többségét, ami jelentősen befolyásolja a hálózat díjstruktúráját és növeli a tranzakciós költségeket.

Érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt hétvégén történt egy negatív nehézségi kiigazítás, ami közel 1%-os csökkenést eredményezett és egyben csökkentette a bányászati nehézséget is. Ez a csökkenés egy hatszoros pozitív korrekciós sorozatot szakított meg, és ez év szeptember 5-e óta ez volt az első negatív nehézségi korrekció.

A sorozatos pozitív nehézségi kiigazítások után az elmúlt hétvégén csökkent a hálózati nehézség. A bitcoin árfolyamának a növekedése szorosan korrelált a hálózati nehézség növekedésével (forrás: hashrateindex)

Bányászpiaci mutatók (2023. december 11.):

  • hashár: 87,54053 USD/PH/nap –  0.00208313 BTC/PH/nap
  • hashráta: 488 EH/s (7 napos mozgóátlag szerint)
  • nehézség: 67,31 T

Bitcoinbányászat ASIC árindex adatok

Az ASIC árindex adatok több hónapja csökkennek, az elmúlt hetekben kezdett el talán stagnálni a bányászgép piac. Egyelőre a hashár, a hashráta és a bitcoin árfolyamának az emelkedése nincs hatással a ASIC gépek áraira, a következő generációs gépek árindex adatai emelkedtek valamelyest. A középgenerációs (38-68 J/TH) és a régi bányászgépek (68 J/TH<) árindex adatai nagyjából egy ártartományba esnek, 3,8-4,8 dollár között mozognak. (A középgenerációs gépek árai olcsóbbak lettek, mint a régi típusú bányászgépek.) 

Ezeknél jobb hatékonysági fokkal működő bányászok (25-38 J/TH) árindex adatai, a májusi enyhe emelkedést követően szintén stagnálni látszanak. A következő generációs bányászgépek (<25 J/TH) árindex értéke gyakorlatilag megfeleződött az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Mivel a legújabb generációs gépek (Antminer S19 XP és a Whatsminer M50S+) már megjelentek a másodlagos piacon, így számítani lehetett az árak csökkenésére.

ASIC árindex adatok (2023. december 11.): 
  • következő generációs bányászgépek (<25 J/TH): 13,26 USD
  • új generációs bányászgépek (25-38 J/TH): 10,66 USD
  • közép generációs bányászgépek (38-68 J/TH): 3,81 USD
  • régi bányászgépek (68 J/TH<): 4,75 USD

A bitcoinbányászat ASIC árindex adatai egy évre visszamenőleg (forrás: hashrateindex)

Óriási technológiai előrelépés történt a bányászgépek hatékonyság növelésének területén. Szeptember utolsó hétvégéjén az Antminer S21 névre keresztelt bányász sorozatot a Bitmain a piac leghatékonyabb bányászaként jelentette be, az iparágban elsőként, jóval 20 joule per terahash (J/T) alá tudták vinni a bányászok hatékonyságot. 

A bányászgép gyártó órás két modellből álló következő generációs Antminer S21 sorozatot dobott a piacra, az Antminer S21 és az S21 Hydro ASIC bitcoinbányászokat. A WDMS rendezvényen bemutatott gépek teljesítménystatisztikái a résztvevőket is meglepte. Az S21 hash sebessége 200 terahash per szekundum (TH/s), hatékonysága 17,5 joule/terahash (J/T); míg az S21 Hydro 335 TH/s és 16 J/T, ami azért is figyelemre méltó, mert egészen a közelmúltig, a legtöbb Antminer BTC bányász 20 J/T szint felett működött.

Legutóbbi bitcoinbányászindex-jelentésünket itt találod

A Bitmain bejelentését megelőzően egyébként a bűvös 20 J/T alatti értéket elsőként a Canaan legújabb bányásza érte el, amit szintén egy konferencia keretein belül mutattak be. A Canaan az A14 sorozatú merülő folyadékhűtéses és léghűtéses modelleit jelentette be, az A1466I modell (merülő folyadékhűtéses) számítási kapacitása 170 TH/s, energiahatékonysága pedig 19,5 J/T, míg az A1466 modell számítási kapacitása 150 TH/s, energiahatékonysága 21,5 J/T.

A Bitmain WDMS rendezvénye előtt pár nappal szintén az egyik úttörőnek számító ASIC gyártó, a MicroBT közölte, hogy október 24-én a dubai Blockchain Life 2023 eseményen szintén egy újabb, az M60-as bányászgép sorozattal fognak előrukkolni a nagyérdemű bányász közönségnek. Három új WhatsMiner bányászt adtak ki a 20 J/T alatti hatékonyságot célozva meg: 

  • WhatsMiner M66S és M66 merülőhűtéses modellek –  270-298 TH/s közötti tartományban 18,5 J/T hatásfok, illetve 240-276 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok,
  • WhatsMiner M63S és M63 hidrohűtéses modellek – 360-390 TH/s közötti tartományban 18,5 J/H hatásfok és 334-366 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok,
  • WhatsMiner M60S és M60 léghűtéses modellek gyártási kapacitása 170-186 TH/s közötti tartományban 18,5 J/T hatásfok és 150-172 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányász teljesítmények és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket”, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Csapj le a Bybit-tel közösen indított határidős kereskedési verseny nyereményeire, a részletekért látogass el a Kripto Akadémia oldalára. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Október havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img