Titokban dollármilliókat költött Bhután bitcoinbányászatra

spot_img

A Forbes kutatómunkája szerint Bhután titokban dollármilliókat költött állami tulajdonban lévő bitcoinbányász telephelyek létrehozzására az országban, hogy többek közöttt elkerüljék a gazdasági válságot. Bhutáni tisztviselők soha nem hozták volna nyilvánosságra az ország bitcoinbányász törekvéseit, a telephelyeknek a pontos helyét és össz kapacitását. 

A kormány csak azután kezdett el digitális eszközbefektetéseiről beszélni, hogy a Forbes idén év elején először számolt be a több millió dolláros digitális portfóliójának részleteiről, amelyeket a bukott kriptohitelezők, a BlockFi és a Celsius csődje hozott nyilvánosságra, amelyekben jelentős részesedésekkel rendelkeztek.

A Forbes munkatársai négy bitcoinbányász telephelynek tűnő helyszínt azonosított, amelyeket a Planet Labs, a Satellite Vu és a Google Earth műholdképei is igazoltak. A műholdképek alapján a bhutáni telephelyek ma a világ legnagyobb ismert állami tulajdonú bitcoinbányász telephelyekként tartják nyilván. A felvételeken telephelyenként több tucat bányászkonténer található, amelyekben több millió dollár értékű bányászgép működhet.

Műholdfelvétel egy hatalmas bitcoinbányász telephelyről, amely Bhután sikertelen oktatási város projektjének helyszínén található (forrás: planet labs/forbes)

A jelentés négy feltételezett bányász telephelyről számol be részletesen. Az első a Dochula-hágó közelében található, amely kulturális és politikai jelentőségű helyszín. A műholdfelvételek azt mutatják, hogy az építkezés még 2020-ban kezdődött el és 2022 végén fejeződött be. A bányász egységeket kiterjedt erdősítéssel álcázták. Egy másik telephely Trongsa közelében van, további létesítmények Dagana körzetében és a korábbi Oktatási Város projekt helyén, amely egy 1 milliárd dolláros sikertelen kezdeményezés volt.

A Dagana körzetében található bitcoinbánya kiépített infrastruktúrája (forrás: planet labs/forbes) 

Kapcsolódó cikkek:

A vámügyi adatokból az is kiderül, hogy 2021 decembere körül Bhután 193 millió dollár értékben importált “feldolgozóegységeket“, amelyek vámtarifakódja megegyezik a bitcoinbányász hardverek kódjával. A becsülhető bányászgép mennyiség egybeesik az ország energiafogyasztásának 2022-es, 63%-os megugrásával, valamint az áramimport növekedésével, amelyet részben a bitcoinbányászat energiaigényének tulajdonítottak.

A dochulai helyszín egy közút mellett található, de nagyrészt el van rejtve a telepített erdő által (forrás: planet labs/forbes) 

A bhutáni Druk Holdings & Investment (DHI) megerősítette a bányászathoz kapcsolódó létesítmények létezését, de a részleteket üzleti érzékenységre hivatkozva nem árult el. Mindazonáltal az ország bitcoinbányászatba való invesztálást merész lépésnek tekintették maguk a kormánytisztviselők is a gazdasági stratégia diverzifikálása érdekében.

Zöldtetős rejtett bányászegységek Trongsa-ban (forrás: planet labs/forbes) 

A bhutáni kereskedelmi adatok arra is utalnak, hogy 2021 és 2022 között több mint 220 millió dolláros bányász ​​chip import kereskedést hajtottak végre Kínából. A DHI azonban szűkszavú maradt ezekkel a tranzakciókkal kapcsolatban is, utalva a titoktartási megállapodásokra.

A Bitdeer-el közös kapcsolat

A jelentés kitér Bhután és a Bitdeer (szingapúri székhelyű a Nadaq-on is jegyzett bitcoinbányász óriás) közötti együttműködésre is. Ez az együttműködés egyben Bhután bitcoinbányászati kapacitásának a jelentős bővülését is jelentette. A Bitdeer még korábban, 2022-ben új bányász projektet indított a bhutáni Gedu városában.

A Bitdeer gedui telephely létesítésének pillanatfelvételei

A Bitdeer közzététele szerint a gedu-i bánya idén augusztusban 100 megawatt kapacitással helyezték üzembe, és a tervek szerint a bányát 600 MW-ra fogják kibővíteni. Összehasonlításképpen ez az üzemméret meghaladná az ország jelenlegi energiafogyasztását. A Bitdeer arról számolt be, hogy kezdetben 11 000 bányászt működtetett az országban és további 15 000 gépet rendelt be, ami a Bhutánnal közös projekt bővítését is jelenti.

Nem hivatalos cégjelentés szerint, októberben 462 BTC-t bányásztak ki saját részre. A bányász 21,2 EH/s vállalati hashráta kapacitással rendelkezik, amelyből 12,5 EH/s-t hosting szolgáltatásra tartanak fenn, felhő alapú bányász szolgáltatásra 1,5 EH/s-ot különítenek el és a fennmaradó 7,2 EH/s-ot használják saját részre történő bitcoin bányászatra. Elképesztő mennyiségű, körülbelül 221 000 darab bányászgépet üzemeltetnek összesen 895 MW elektromos kapacitás mellett az USA-ban, Norvégiában és Bhutánban. Ezekkel a számokkal rögtön a Marathon Digital legnagyobb vetélytársává nőtte ki magát, amely jelenleg a legtöbb bitcoin kincstári vagyonnal rendelkezik.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentések és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket,” ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz fiat valutából váltani, amit az alábbi kipróbált alternatív útvonalakon tudsz bejuttatni. Ezen felül csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bhután is beszáll a kriptobányászatba

/bitdeer, forbes, bitcoinist, the btc times/

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img