Melyik bitcoinbányász birtokolja a legtöbb bitcoint?

spot_img

A korábbi bitcoinbányász teljesítményekből is kiderült, hogy a legtöbb bitcoint birtokló bitcoinbányász vállalat a Marathon Digital Holdings, amely 2023 október végén 13 396 BTC-vel rendelkezett. Pár napja fejeződött be a harmadik negyedéves jelentéseknek a leadása, amelyek összesítéséből szintén az látszik, hogy a Marathon Digital bitcoin állománya a legnagyobb és az összes bitcoinbányász bitcoin állományának a 34%-át teszi ki.

A bányászóriás több mint 150 000 bányászgépet üzemeltet, ami 23,1 EH/s elméleti telepített hashráta kapacitást jelent. Ezzel a vállalati hashráta kapacitással a globális Bitcoin hálózat 4,8%-át teszi ki. A Marathon Digital piaci kapitalizáció alapján is a legnagyobb bitcoinbányásznak számít, 2,2 milliárd dolláros kapitalizációjával a Riot Platforms-szal (2,16 milliárd dollár) van egy szinten. Ez majdnem kétszerese a piaci tőkeérték szerint következő legnagyobb bányászati vállalatnak. 

2023 októberében birtokolt bitcoin mennyiségek alakulása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Mennyi bitcoint birtokolnak a top bitcoinbányász vállalatok?

A Kripto Akadémia listáján 14 nagyobb bitcoinbányász vállalat szerepel. Ezek a vállalatok együttesen 39 198 BTC-t birtokolnak. Ez azonban mindösszesen 0,18%-a a maximális 21 millió BTC készletnek, és lényegesen kevesebb, mint a MicroStrategy 158 245 BTC-nyi vagyona (2023. október 23-án). 

A Marathon Digital, a Hut 8 Mining és a Riot Platforms a három legnagyobb bitcoin vagyonnal rendelkező nyilvánosan jegyzett bitcoinbányász vállalat. A három vállalat együttesen 29 854 BTC-t birtokol, ami a vezető bányászvállalatok összes BTC vagyonának a 76%-át teszi ki. 

A három legnagyobb bitcoinbányász birtokolt BTC vagyonának százalékos eloszlása a többi bitcoinbányászhoz képest (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A három vezető bitcoinbányász vállalat mindegyike több mint 3000 bitcoint birtokol. Ezzel szemben a fennmaradó 11 vállalat egyenként kevesebb mint 3000 BTC-t tart kincstárában, ami együttesen 9319 BTC-t tesz ki.

Erős középmezőny

A vezető bitcoinbányász vállalatok mögött három cég közepes, 1000 és 3000 BTC közötti BTC mennyiséggel rendelkezik: CleanSpark Inc. (2311 BTC), Hive Digital Technologies (2032 BTC) és Canaan Inc. (1125 BTC). A három bányász közül a CleanSpark rendelkezik a legnagyobb piaci kapitalizációval, 600 millió dollárral, ami több mint kétszerese a másik két vállalatnak. Szándékosan hagytuk ki a sorból a Core Scientific-et, hiszen tavaly év végével csődeljárás alatt áll, viszont a legutóbbi hírek szerint 2023 év végén véget érhet ez a folyamat.

Vezető bitcoinbányász vállalatok piaci kapitalizáció alapján (forrás: companiesmarketcap.com)

A legalacsonyabb BTC vagyonnal rendelkező bányászok

A fennmaradó nyolc bitcoinbányász birtokolja a legkevesebb bitcoint, egyenként kevesebb mint 1000 BTC-t. Figyelemre méltó ebben a csoportban a Bitfarms, a Bit Digital és a Cipher Mining, amelyek 760, 551 és 516 BTC-t birtokolnak. A Bit Digital azzal tűnik ki, hogy jelentős, 44 886 bányászgépből álló flottát üzemeltet, és bányászgépeik mintegy 99%-a megújuló energiaforrások által működik. Ehhez képest a Bitfarms 72 200 bányásszal üzemel, amelyek 78%-át vízenergiával üzemeltetik. 

Az 500 BTC-nél kevesebb darabszámú mezőnyben a DMG Blockchain Solutions 462 BTC-vel rendelkezik, míg a Neptune Digital Assets 250 BTC-vel követi, majd a sort a Bit Mining Limited zárja 210 BTC-vel. Mindhárom bányászvállalat piaci kapitalizációja 50 millió dollárnál kisebb. Végezetül az Argo Blockchain rendelkezik a legkevesebb bitcoinnal, 21 darabbal.

A világ vezető bitcoin hodlerei

Összehasonlításképpen a világ legnagyobb bitcoin hodlere maga Satoshi Nakamoto 1,1 millió bitcoinnal. A második helyen a Binance áll 643 546 BTC-vel, a harmadik helyen pedig a Grayscale Bitcoin Trust-ja 627 779 BTC-vel (pillanatnyi, folyamatosan változó adatok). Érdemes megjegyezni, hogy az Amerikai Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság is rendelkezik bitcoin vagyonnal, 207 189 BTC, illetve 194 000 BTC. 

Érdemes még megnézni a 12 legnagyobb spot és határidős Bitcoin ETF mögött álló bitcoin tartalékokat is. A legnagyobb határidős Bitcoin ETF az amerikai ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) 35 890 bitcoinnal rendelkezik, míg a második és harmadik helyen kanadai spot Bitcoin ETF-ek állnak, a Purpose Bitcoin ETF (BTCC) 25 284 BTC-vel és a 3iQ CoinShares Bitcoin ETF (BTCQ) 21 237 BTC-vel.

A 12 legnagyobb spot és határidős Bitcoin ETF mögött álló bitcoin mennyiségek

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentések és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz fiat valutából váltani, amit az alábbi kipróbált alternatív útvonalakon tudsz bejuttatni. Ezen felül csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Október havi bitcoinbányász teljesítmények | ismét az Iris Energy a hónap leghatékonyabb bányásza

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img