A világ kilencedik legértékesebb eszközévé vált a bitcoin

spot_img

Ez az 50. heti Kripto Percek, ebből is jól látszik, mennyire vészesen közeledik 2023 végéhez. Úgyhogy hosszas bevezető helyett csapjunk bele, lássuk az elmúlt hét legfontosabb híreit!

December 11.-én arra ébredtünk, hogy a bitcoin kisebb korrekciót szenvedett el, 43-44 000 tájékáról egészen 42 000-is estünk vissza. A feltételezett ok nem más, mint a Mt Gox kapcsán eljáró szervezet bejelentése, miszerint megkezdik a károsultak kifizetését. 135 000 BTC-ről van szó, ekkora tőkét érinti most a 2014-ben februárjában egy hackertámadás következtében összedőlt tőzsde ügye.

Azt nem tudjuk pontosan, hogy mennyi bitcoin terveznek pontosan most visszaadni a károsultaknak, a feltételezés szerint 27 000-ről lehet szó, jó egymilliárd dollár értékben. Az aggodalom tárgya a piacon mots az, hogy ha az érintettek megkapják bitcoinjaikat, sok év várakozás után, az óriási árfolyamnövekedést kihasználva a vásároláskori érték, és az aktuális árfolyam között, hirtelen eladnak.

Márpedig ha ez tömegesen történik, akkor az akár jelentősen is letörtheti az árfolyamokat. A bizonytalanság jelentős, azt azonban nem feltételezzük, hogy ez -komoly- törést hozhatna a 2024 végén kialakult lendületben.

A világ 9. legértékesebb eszközévé vált a bitcoin

Megelőzve a Berkshire Hathyaway-t és a Tesla-t is a bitcoin a világ kilencedik legértékesebb eszközévé vált tőkeérték szerint. A listát az arany vezeti, követi az Apple, a Microsoft, a Saudi Aramco, a Google, az Amazon, az ezüst, az Nvidia és a Meta, őket követi a bitcoin. Nagy dolog ez, de nem példa nélküli, a legutóbbi, a 2021-es bikapiacon már volt erre példa.

Mindenképp izgalmas hír, hiszen emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy a bitcoin már nem csupán a mainstream világ része, de kifejezetten prominens helyet foglal el, sőt, a várakozások szerint emelkedni is fog a top 10-es listán. Hogy meddig, az nagy kérdés, ennek kapcsán mi sem szeretnénk spekulálni, de az biztos, hogy sokan hiszen a “digitális arany” narratívában, nem csak a bitcoin szerepét, de market cap-jét illetően is.

Márpedig ha ez az várakozás – vágyakozás – valóban teljesül, és a bitcoin megközelíti, vagy akár el is éri az arany market cap-jét, akkor bizony nagy út áll még előttünk, akkora, amekkorát ezen a bikapiacon jó eséllyel nem is tudunk megtenni.

Az arany market cap-je ugyanis 13,5 billió dollár, a bitcoin pedig videónk születésekor 822 milliárd, tehát bő tízszeres növekedésen kellene keresztül mennie a bitcoinnak ahhoz, hogy egyáltalán megközelíthesse az arany market cap-jét.

Érdemes a gondolatkísérlet kedvéért megcsinálnunk az egyszerű műveletet, nézzük meg, hogy ha ez teljesül, milyen árfolyamot érhet el a bitcoin. 

Tizenhatszoros növekményről van szó, ekkorát kellene nőnie a bitcoin-árfolyamnak ahhoz, hogy elérje az arany market cap-jét, tehát a videónk születésekori 42 000 dollárról 672 000 dollárra jutna el a bitcoin-árfolyam. Persze ez egy erősen teoretikus kérdés, semmi sem garantálja, hogy akár csak megközelíthetjük az arany market cap-jét.

Persze ha teljesülnek a piac 2024-2025-ös várakozásai, akkor nagyot léphetünk előre, ezekről sokat beszéltünk az elmúlt hetekben, de ismétlésképp tekintsük át, miről van szó:

-Felezés 2017 április 17-én, és az attól várt masszív felfutás

-BlackRock és egyéb bitcoin ETF-ek, és az azoktól várt – első éves – jelentős tőkeberáramlás, majd a továbbiak

-Az amerikai kamatkörnyezet változása, egészen pontosan a szisztematikus kamatcsökkentés, ami hagyományosan jót tesz az olyan kockázatosnak vélt eszközöknek, mint a bitcoin 

Ha mindhárom, vagy akár csak az egyik tényező teljesül, akkor a bitcoin felfutása szinte borítékolható, azonban a három közül csak az egyikben, a felezésben lehetünk biztosak, de az eddigi tapasztalatok alapján önmagában már ez is jelentős bikapiacot hozhat. 

Az viszont biztos, hogy az 50. hét elején jól látszott a MtGox okozta kisebb pánik, egészen 40 000-ig süllyedtünk, innen siekrült aztán visszakapszkodni.

Következő hírünk ismét Salvadorhoz kapcsolódik, úgy tűnik a közép-amerikai ország valóban komolyan gondolja, hogy bitcoin-állammá alakul. Új programjuk keretében évente 1000 bitcoin-milliomos vásárolhat magának állampolgárságot, ezzel is erősítve a helyi kripto-közösséget.

Megnéztünk egy kapcsolódó Deutsche Welle dokumentumfilmet, és bár a helyiek körében a kripto-használat elterjedtsége még kissé szegényes, valóban élnek Salvadorban külföldiek, akik valóban igyekeznek tenni a környezetvédelemért, és egy élhetőbb Salvador kialakításáért.

153 millió dollár jött össze egyetlen hét alatt az állampolgársági programban, vagyis 153 bitcoin-milliomos jelentkezett hét nap alatt. Szép eredmény, reméljük a folytatás is hasonlóan sikeres lehet.

Az biztos, hogy Max Kaiser híres-hírhedt bitcoin Maxi X bejegyzésében arra szóított fel, hogy még további, vagyis összesen 10 000 “bitcoin-polgár” érkezzen Salvadorba, és azt is kiemelte, hogy az ország véleménye szerint 2030-ra adósság mentessé válhat a bitcoinnak köszönhetően, csak remélni tudjuk, hogy ez valóban így lesz, most viszont robogjunk tovább!

De ez még mindig nem minden, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Salvador Vulkán-Kötvényeket is kibocsát, bitcoin alapú államkötvényekről van szó. Úgy tűnik ha nem is mennek -még- all in bitcoinra, de tényleg komolyan gondolják ezt a piacot.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img