Óriási pénzbírsággal zárul a Binance és CZ elleni CFTC eljárás

spot_img

A Binance 2,7 milliárd dollárt fizet a Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottság-nak (CFTC) és ezzel lezárul a szabályozó hatóság végrehajtási eljárása a legnagyobb kriptotőzsde ellen. A Binance alapítója és korábbi vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) szintén 150 millió dollárt fizet a szabályozó hatóságnak.

A CFTC 2023. december 18-i sajtóközleményében jelentette be, hogy az Egyesült Államok Illinois északi kerületének kerületi bírósága meghozta a Changpeng Zhao és vállalatai, a Binance Holdings Limited, a Binance Holdings (IE) Limited és a Binance (Services) Holdings Limited ellen (együtt, Binance) ellen korábban javasolt beleegyező végzést. A kriptotőzsde 1,3 milliárd dollárnyi jogtalanul szerzett tranzakciós díjat és további 1,3 milliárd dollár polgári jogi pénzbírságot fizet a szabályozó hatóságnak, CZ pedig 150 millió dolláros személyes polgári jogi pénzbüntetést fizet.

A pénzbírságon túl a végzés arra is kötelezi Zhao-t és a Binance-t, hogy tanúsítsák a Binance továbbfejlesztett megfelelőségi ellenőrzésének létezését, alkalmazását, hatékonyságát és véglegesen eltiltja őket a további jogsértésektől, valamint igazolniuk kell, hogy a Binance olyan vállalatirányítási struktúrát vezet be, amely magában foglalja a független tagokból álló igazgatótanácsot, a megfelelőségi bizottságot és az audit bizottságot.

Még márciusban indított pert a CFTC a Binance és Zhao ellen, amelyben különböző vádakat fogalmazott meg velük szemben. A volt vezérigazgató azonban cáfolta a CFTC vádjait, míg a Binance megpróbálta elutasítani az ügyet, azzal érvelve, hogy az ügynökség túllép a joghatóságán azáltal, hogy megpróbálja szabályozni az Egyesült Államokon kívül működő és lakóhellyel rendelkező külföldi szervezeteket és személyeket.

Olvasd el ezt is:

A meghozott végzés kimondja, hogy a Binance Zhao utasítására aktívan keresett ügyfeleket az Egyesült Államokban, beleértve a kereskedési cégeket is, akik közvetlenül a Binance platformon kötöttek digitális eszköz származékos tranzakciókat. Saját felhasználási feltételeit megsértve a Binance legalább két elsődleges brókernek engedélyezte alszámlák nyitását, amelyekre nem vonatkozott a Binance know your customer (KYC) eljárásai, és lehetővé tette az amerikai ügyfelek számára, hogy közvetlenül kereskedjenek a platformon. 

Részlet a Binance elleni végzésből

A végzés továbbá megállapítja, hogy Zhao és a Binance tisztában voltak az amerikai szabályozási követelményekkel, de úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják őket, és tudatosan elrejtették az amerikai ügyfelek jelenlétét a platformon. A végzés azt is megállapítja, hogy Zhao és a Binance felső vezetésének más tagjai aktívan hozzájárultak az amerikai törvények megsértéséhez azzal, hogy segítettek az amerikai ügyfeleknek kijátszani a megfelelőségi ellenőrzéseket.

A végzéssel kapcsolatban a Binance és CZ igazolta, hogy a CFTC panaszának eleget téve a Binance kiszállt a CFTC panaszában azonosított kereskedési cégekből, mivel azok nem felelnek meg a Binance továbbfejlesztett megfelelőségi kritériumainak. A Binance és Zhao azt is tanúsította, hogy minden olyan ügyfélnek, akinek főszámlája és/vagy alszámlája van, el kell végeznie az összes KYC eljárást. 

A végzés előírja a Binance és Zhao számára, hogy további tanúsítványokat készítsenek, beleértve azt is, hogy a Binance többé nem engedélyezi a meglévő alszámláknak, beleértve a brókerek által nyitottakat is, hogy megkerüljék a platform megfelelőségi ellenőrzéseit. Továbbá, miután az összes KYC irányelvet és eljárást alkalmazta az összes meglévő alszámlára, a Binance minden olyan fiókot kikapcsol, amely nem felel meg a megfelelőségi ellenőrzéseknek.

Kapcsolódó cikkünk:

Szintén a bíró által kiadott végzés szerint, 1,5 millió dolláros polgári peres pénzbüntetés megfizetésére kötelezi a Binance korábbi megfelelőségi igazgatóját, Samuel Lime-t a Binance jogsértéseinek segítéséért és bűnpártolásáért, valamint az Egyesült Államokon kívüli tevékenységekben való részvételért, amelyekben szándékosan megkerülte vagy megpróbálta megkerülni az Egyesült Államok törvényeit.

A Binance folyamatban lévő jogi eljárásai

Zhao 2023 novemberében a végzés részeként lemondott a Binance vezérigazgatói posztjáról és a tőzsde amerikai leányvállalatának igazgatótanácsának elnöki posztjáról is, majd bűnösnek vallotta magát a pénzmosás elleni szabályok megsértésében. Az egykori Binance vezér legfeljebb 18 hónap börtönbüntetésre számíthat és az ítélethozataláig, ami 2024. február 23-án lesz az Egyesült Államokban, nem hagyhatja el az államokat. (Legutóbb a CFTC elnöke is úgy nyilatkozott, hogy szerinte börtönbe fog kerülni a Binance alapítója.)

A Binance viszont 4,3 milliárd dolláros egyezséget kötött az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ), miután beismerte, hogy többek között megsértette a banktitokról szóló törvényt. A DOJ akkori nyilatkozata szerint “a Binance bűnösségéről szóló vallomása a Pénzügyminisztérium Pénzügyi Bűncselekmények Végrehajtási Hálózatával (FinCEN) és a Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatallal (OFAC), valamint az Egyesült Államok Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottságával (CFTC) összehangolt határozatok része volt.

Eközben a kriptotőzsde folytatja jogi csatáját az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC), miután utóbbi júniusban értékpapír jogsértéssel vádolta meg a vállalatot. A Binance azóta keresetet nyújtott be a SEC vádjainak elutasítása érdekében.

Csapj le a Bybit-tel közösen indított határidős kereskedési verseny nyereményeire, a részletekért látogass el a Kripto Akadémia oldalára. A játék ezen a hétvégén véget ér! További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Nem hagyhatja el az Egyesült Államokat a Binance korábbi vezérigazgatója

/cryptopotato, the block, cftc/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img