Binance vs. SEC: ezekkel vádolja a tőzsdefelügyelet a kriptotőzsdét

spot_img

Tegnap az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bejelentette, hogy pert indít a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, a Binance ellen.

A SEC keresete összesen 13 szabálysértést sorol fel, amiben a Binance, annak amerikai leányvállalata, a Binance.US, egy BAM Trading nevű árjegyző és maga Changpeng Zhao is megsértették az értékpapír- és a pénzügyi szolgáltatásokról szóló törvényeket.

Bár a vádak komolyak, a Binance.com jelenlegi működésében nincs fennakadás, és a felhasználók szabadon hozzáférhetnek a felülethez és kereskedhetnek a tőzsdén.

Arról, hogy a tőzsdefelügyelet kontra Binance összecsapásnak milyen kimenetei lehetnek, bíróságra mennek-e a felek vagy megegyeznek, ebben a cikkben írtunk:

Binance vs. tőzsdefelügyelet: mire számíthatunk?

A tőzsdefelügyelet az alábbi pontokban találta érintettnek a Binance-et és a kapcsolódó entitásokat, valamint Changpeng Zhao-t.

Be nem jegyzett értékpapírtőzsde működtetése

Be nem jegyzett brókercég működtetése

Be nem jegyzett klíringügynökség működtetése

A három vádpont szorosan összefügg, de a technikai részletek megkülönböztetés nélkül a lényeg, hogy a SEC állítása szerint a Binance.com és a Binance.US megfelelő regisztráció és engedélyezés nélkül működött az országban, miközben jelentős bevételre tett szert az amerikai ügyfelektől származó tranzakciós díjakból.

Több kisebb tőzsde már megszenvedte ezeket a vádakat, legutóbb például a Beaxy. Tény, hogy annál az esetnél a tőzsde tulajdonosa elszerencsejátékozta a felhasználók pénzét, majd egymillió dolláros bírság után berekesztette a tevékenységét. Ennél nagyobb tőzsde volt a Poloniex, ami 2017 és 2019 között működött az országban, mielőtt lecsapott rájuk a SEC. Ők ugyanezen vádak mentén egy 11 millió dolláros bírság után véget vetettek a működésüknek.

A Binance.US hamisan nyilatkozott az ellenőrzéseiről és a felügyeleteiről

A Binance és Changpeng Zhao hamis állításokat tett a Binance.US platform ellenőrzéséről és felügyeletéről, ezzel megtévesztette a befektetőket a platform biztonságával és megbízhatóságával kapcsolatban.

Saját állítása ellenére a Binance a nagy értékű amerikai ügyfelek számára lehetővé tette a kereskedést a Binance.com-on

A Binance és Zhao kikerülve saját ellenőrzéseit, titokban lehetővé tette a nagy volument produkáló amerikai ügyfeleknek, hogy a Binance.com-on kereskedjenek, miközben a nyilvánosság előtt azt állítottak, hogy kizárták az amerikai felhasználókat. A SEC iratai egy belső levelezést is tartalmaznak, amiben a Binance egyik munkatársa beszámol a cég álláspontjáról: hogy titokban átirányítják az amerikai usereket a Binance.com-ra és ajánlásokat tesznek arra, hogyan lehet a korlátozások ellenére elérni a szolgáltatást.

A Binance.US-t is a Binance vezére ellenőrizte

A vád szerint Zhao eltitkolta a Binance.US működése feletti ellenőrzését, miközben azt állította, hogy teljesen független kereskedési platformként működik az amerikai cég.

A Binance és Zhao ellenőrzést gyakorolt az ügyfelek eszközei felett, és engedélyezte ezen eszközök összekeverését vagy eltérítését, beleértve azok a Zhao tulajdonában lévő Merit Peak Ltd. nevű szervezethez való küldését

Az ügyfelek eszközeit átirányították a Sigma Chain-hez

A Binance és Zhao az ügyfelek eszközeit a Zhao tulajdonában és ellenőrzése alatt álló Sigma Chain és a Merit Peak Ltd. nevű szervezetekhez irányította át, a tranzakciók eltitkolásával, azok megfelelő közzététele nélkül.

Ha ez a pont ismerősen cseng, az nem véletlen: az FTX ügyben is ez jelentette a kritikus pontot. Ott luxusingatlanokra és politikai adományokra, valamint magas kockázatú tőkeáttételes ügyletekre irányították az ügyfelek pénzét – amíg az el nem fogyott. A Binance-nél valószínűleg ilyenről nincs szó, vagy ha a múltban volt is erre példa, az FTX botrány után valószínűleg kifejezetten ügyeltek rá, hogy erre ne derüljön fény.

A BAM Trading és a BAM Management megtévesztette a befektetőket a Binance.US platformon azzal kapcsolatban, hogy átmentek-e a manipulatív kereskedés felderítését és megakadályozását célzó ellenőrzéseken

A Zhao tulajdonában lévő Sigma Chain manipulatív kereskedési gyakorlatot folytatott, amely mesterségesen felduzzasztotta a kereskedési volument a Binance.US platformon.

A Binance engedély nélkül értékesítette saját kriptoeszközeit be nem jegyzett tőkegyűjtés keretében

A SEC szerint a tőzsde megfelelő regisztráció nélkül kínálta és értékesítette saját kripto eszközeit, beleértve a BNB-t és a BUSD-t, valamint bizonyos kriptohitelezési termékeket. Emellett a tőzsde a saját staking szolgáltatását sem engedélyeztette. A staking kapcsán a tőzsdefelügyelet nemrég egy kisebb tőzsdét, a Kraken-t szeretett volna bíróság elé vinni. Az ügy végül egy megegyezéssel zárult, amiben a Kraken berekesztette a staking programját és kénytelen volt egy 30 millió dolláros büntetést befizetni az államkasszába. Mivel a Kraken nem ismerte el a bűnösségét, a per is elmaradt és a staking kapcsán sem történt törvényi változás, az ügy jogilag nem tekinthető precedens értékűnek.

Az utolsó vádpont Changpeng Zhao személyét vádolja, a SEC állítása szerint ő saját személyével felelős a Binance és a BAM Trading nem regisztrált értéktőzsdék, brókerek és elszámoló ügynökségek működtetéséért és szabálysértéséért.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img