Binance vs. tőzsdefelügyelet: mire számíthatunk?

spot_img

Megrázta a piacokat az amerikai tőzsdefelügyelet mai bejelentése, miszerint eljárást indítanak a világ legnagyobb és legnépszerűbb kriptopénz tőzsdéje, a Binance ellen.

A Bitcoin egy nap alatt 27 000 dollárról 25 000-re esett, az altcoinok pedig 10 és 20 százalék között buktak.

A tőzsdefelügyelet több szabálysértést is felsorol:

  • A tőzsdén az ügyfelek befizetései keveredhettek a cég birtokában lévő tőkével, amit szigorúan tiltanak a jogszabályok. Ez az FTX per egyik kritikus pontja is.
  • A Binance kiszolgálta az amerikai ügyfeleket, amihez külön hatósági engedélyekre lett volna szüksége. Később ugyan átterelték ezeket a felhasználókat a számukra létrehozott Binance.US-re, ám ez a vád szerint különböző fedőcégek hálója mögött továbbra is a Binance.com és CZ direkt felügyelete alatt működött.
  • A SEC szerint Changpeng Zhao az árjegyzőkhöz befizetett kriptovaluták tárolását végző cégeknél 80-100%-os tulajdoni résszel rendelkezett, melyeken keresztül több esetben is befolyásolhatta a tőzsde és a piac működését.
  • A SEC szerint a Binance megsértette az értékpapírtörvényt, mivel értékpapírnak minősülő kriptopénzeket és jogsértő módon kamatozó szolgáltatásokat is kínált.

Részletek a ma reggeli cikkünkben.

Az eljárás kulcskérdése, hogy a Binance be nem jegyzett értékpapírtőzsdeként működött-e és be nem regisztrált értékpapírokat forgalmazott-e.

Most nézzük meg, hogy milyen kimenetele lehet egy Binance kontra tőzsdefelügyelet eljárásnak.

Ha a Binance megfogadja a SEC előírásait és minden ponton megpróbál javító intézkedéseket foganatosítani, kriptopénzeket kivenni és szolgáltatásokat (pl. az Earn-t) leállítani, elkerülheti, hogy az ügy a bíróság elé kerüljön. Ennek eredménye egy peren kívüli SEC – Binance megegyezés lenne, ami legfeljebb egy nagy pénzbírsággal járna a tőzsde számára.

A SEC szemében több kriptoeszköz, köztük a BNB, a BUSD, a Solana, az Axie Infinity, a Sandbox Games és a Decentraland MANA tokenje potenciálisan értékpapírnak minősülhet. Nem világos azonban, hogy a SEC megalapozottan állítja-e azt, hogy ezek az eszközök értékpapírok. A BNB és a BUSD befeketítése óriási presztízsveszteség lehet a Binance-nek. Még nem tudjuk, hogy a SEC mennyire szeretne belemenni az egyes coinok vizsgálatába, de ez alaposan elhúzhatja az eljárást.

Vannak olyan spekulációk is, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) is beleszólhat az eljárásba. A minisztérium nemzetbiztonsági osztálya ugyanis jelenleg is vizsgálatot folytat a Binance ellen, mert az amerikai szankciókat megszegve orosz állampolgárok használhatták a tőzsdét. Egy nemzetbiztonsággal kapcsolatos per súlyosan érintené a tőzsdét, de erre jelenleg kicsi az esély, ráadásul nem ismerjük a részleteket: sem azt, hogy hány esetben fordult elő, sem azt, hogy mekkora összegekről van szó.

A Binance és a SEC közötti eljárás a Binance hozzáállásától függően változhat. Ha a Binance a Ripple-hez (XRP) hasonló utat követ, az hosszadalmas jogi csatározáshoz vezethet. Ha viszont a Binance a Kraken példáját választja, és egy gyors, csalás vádja nélküli megoldásra törekszik, az ügy egy éven belül vagy annál rövidebb idő alatt is lezárulhat.

A Binance válasza egyelőre azt jelzi, hogy hajlandóak együttműködni a szabályozó hatóságokkal, és elkötelezettek amellett, hogy a törvény keretein belül harcoljanak a SEC intézkedései ellen.

Mivel a Binance nem amerikai tőzsde, a SEC korlátozott hatáskörrel rendelkezik. Ugyanakkor nemzetközi nyomás nehezedhet a Binance-re, ha az USA elkezd nyomást gyakorolni a nemzetközi partnerekre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img