Tőzsdefelügyeleti eljárás indul a legnagyobb kripto tőzsde ellen

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) hétfő délután bejelentette, hogy eljárást indít a legnagyobb kripto tőzsde ellen. A benyújtott kereset megkérdőjelezi, hogy a Binance amerikai felülete (Binance.us) valóban független-e a nemzetközi anyacég (Binance.com) és az azt vezető igazgató befolyásától, illetve több olyan vétséget is felsorol, amelyek szerint a váltó megsérthette az amerikai jogszabályokat.

A SEC szerint a Binance.com sokáig tudatosan vétett a szabályozás ellen azzal, hogy kiszolgálta oldalán az amerikai ügyfeleket, amihez külön hatósági engedélyekre lett volna szüksége. Később ugyan átterelték ezeket a felhasználókat a külön számukra létrehozott Binance.US platformra, ám ez a vád szerint különböző fedőcégek hálója mögött ez továbbra is a Binance.com és CZ direkt felügyelete alatt üzemelhetett.

Egy forrás szerint bizonyos amerikai “VIP” ügyfelek még ezek után is hozzáférést kaptak a Binance.com felületéhez, aminek kapcsán az oldal akkori jogkövető magatartásért felelős vezetője azt írta egy barátjának írt levélben, hogy “haver, mi egy kurvára be nem jegyzett tőzsdét üzemeltetünk.”

A SEC azzal vádolja CZ-t, hogy a Binance.US-en végzett kereskedést segítő szervek (market maker-ek) és az oda befizetett kriptovaluták tárolását végző cégek 80-100%-os tulajdoni részével rendelkezett, melyeken keresztül több esetben is befolyást gyakorolt az oldal működésére.


A CZ (Changpeng Zhao) befolyása alatt lévő cégek kapcsolata

A SEC szerint a Binance.US veszélyeztette az amerikai felhasználók pénzét, amikor ezen szervezetek között kriptopénz és hagyományos valuta tranzakciókat hajtott végre, melyek során az ügyfelek befizetései keveredhettek a cég birtokában lévő pénzállománnyal, amit szigorúan tiltanak a jogszabályok.

A SEC azzal is vádolja a tőzsdét, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat kínál az ügyfeleinek, amelyek sértik az értékpapírok kereskedésére vonatkozó törvényeket. Több pontban is kitérnek a tőzsde által nyújtott kamatozó szolgáltatások (Staking, Earn, Vault) jogsértő működésére és több kriptopénzt is megneveznek, amelyek nem regisztrált értékpapírként lehetnek jelen az oldal kínálatában. Ezek a következők:

A papír kiemeli, hogy a Binance kínálatában még több más, de tételesen most nem felsorolt kriptovalutát is be nem jegyzett értékpapírnak tartanak a hatóság emberei.

A bejelentést követően a kripto piac gyengülni kezdett, a bitcoin 5%-os eséssel zárta a hétfői kereskedést, az altok többsége ennél nagyobb, 10-20%-os veszteséget szenvedett el. A Binance saját kriptovalutája, a BNB 9%-ot vesztett az értékéből.

A Binance közleményben reagált a tőzsdefelügyelet vádjaira, amiben ugyanazt írták le, amit már más iparági szereplőktől, például a maximálisan jogkövető Coinbase-től is hallhattunk. Szerintük a SEC rosszhiszeműen jár el az ágazat képviselőivel szemben, több éve akadályozza az egyeztetéseket és a tiszta és átlátható szabályozás kialakítását, és csakis a szenzációhajhász büntetés a célja.

Ahogy kezdetét veszi az eljárás, valószínűleg sok részletet megismerhetünk majd a Binance belső működéséről, ami után mindenki levonhatja a saját következetését. Az ügy további részleteiről természetesen mi is beszámolunk.

A Binance.com működésében a történtek jelenleg nem okoznak problémát, a felhasználók szabadon hozzáférhetnek az értékeikhez, kereskedhetnek, és ki is utalhatják onnan a kriptóikat. Bár a tőzsdefelügyelet komoly vádakkal illete az oldalt, jelenleg nem áll fenn annak a veszélye, hogy a Binance fizetésképtelen lenne. Ezt maga a SEC sem állítja. Ennek ellenére mint más hasonló esetekben, ezúttal is azt javasoljuk, hogy aki szeretné biztonságban tudni az értékeit, az hozzon létre egy saját tárcát és csak annyi pénzt tartson a kripto tőzsdéken, amennyit feltétlenül fontosnak tart.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img