Tőzsdefelügyeleti eljárás indul a Coinbase ellen

spot_img

Egy nappal a Binance után a Coinbase-t is beperelte az amerikai tőzsdefelügyelet. A SEC szerint az amerikai váltó 2019 óta nem regisztrált tőzsdei tevékenységet folytat, amivel megszegi a hatályos törvényeket.

A történet pikantériája, hogy a Coinbase a legnagyobb amerikai tech tőzsdén, a Nasdaq-on is kereskedett, szabályozottan működő cég, aminek a részvényei 2021-ben (tehát két évvel a vádban említett jogsértés után) be sem kerülhettek volna a Nasdaq kínálatába, ha a tőzsdefelügyelet  nem hagyja jóvá a felvételét.

A 129 oldalas vádirat szerint a tőzsde a működése során nem tett meg mindent a befektetők védelmében, az elégtelen védelmi rendszerei csalásokra és árfolyam manipulációkra adtak lehetőséget, valamint a belső információkkal való visszaélés, személyi összeférhetetlenség lehetőségét is felvetették.

A dokumentum több kriptovalutát is kiemel, amelyeket a SEC nem regisztrált értékpapírnak tekint és amelyek kereskedésével szerinte a Coinbase megszegte a szabályozást. Ezek egy része átfedésben áll a tegnapi Binance ügyiratban is megnevezett kriptopénzekkel. A kiemelt kriptovaluták:

A Binance és a Coinbase után még két centralizált amerikai tőzsde, a Kraken és a Gemini maradtak, amelyeket a felügyelet beperelhet. Mivel az elmúlt hónapokban mind a ketten felkerültek a szervezet radarjára (a Kraken esetében a staking szolgáltatások, a Gemininél pedig a Grayscale-el kapcsolatos partnerségük kapcsán) meglehet, hogy a hét második felében velük folytatódik tovább a szervezet kriptók ellen vívott kereszteshadjárata.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img