EU: át kell világítani az 1000 euro feletti kriptós tranzakciókat

spot_img

Az Európai Unió döntéshozói szerdán megállapodást kötöttek egy új pénzmosás ellenes  szabályozási csomag elfogadásáról. A rendelet több területen, köztük a kripto piacon is egységesíti a tagállamok most még eltérő szabályozási szokásait.

A hivatalos közlemény szerint csak ideiglenes szabályozás célja, hogy a csalóknak, a szervezett bűnözés képviselőink és terroristáknak ne legyen lehetőségük az Unión belül a bevételeik tisztára mosására. Mindezt a jogszabályok harmonizálásával és ezen keresztül a pénzügyi kiskapuk bezárásával kívánják elérni

A megállapodás szerint a pénzintézetek, bankok, ingatlanügynökségek, vagyonkezelési szolgáltatások, kaszinók és kereskedő vállalkozások mellett a kripto szektor is be fog kerülni abba az adatszolgáltatási keretrendszerbe, ami határokon átívelően teszi lehetővé a visszásságok feltárását.

A kripto szolgáltatást biztosító CASP (crypto-asset service providers) szervezeteknek kötelező ügyfél-átvilágítási intézkedéseket kell foganatosítaniuk minden 1000 eurót meghaladó tranzakció esetében, különös tekintettel a “saját üzemeltetésű tárcákat” érintő tranzakciókra.

Az átvilágítás magában foglalja az ügyfélazonosítást, a határokon átivelő és más szervek felé való adatszolgáltatási kötelezettséget, vagy az egyedi tranzakciók során felmerülő bármilyen gyanús magatartás kapcsán kérhető további adatközlést (pl.: a pénzforrások eredetének igazolását).

Hasonló jelentéstételi kötelezettséget vezetnek be a luxuscikkek, nemesfémek, drágakövek, ékszerek, órák, ötvösmunkák, luxusautók, yachtok, repülőgépek és kulturális javak, műalkotások kereskedésével foglalkozó vállalkozásoknál.

A törvény ugyancsak kitér a professzionális futballklubok és ügynökök tevékenységére, ám az ágazat nagy eltérései miatt az erre vonatkozó passzusokat rugalmasan kezelhetik, vagy akár figyelmen kívül is hagyhatják az egyes tagállamok.

A szabályok szerint az EU-n belül a készpénzzel történő fizetés felső határát 10 000 euróban maximalizálják, de a tagállamok lehetőséget kapnak alacsonyabb felső határt is előírni, ha ezt jobbnak tartják. Emellett ugyancsak adatszolgáltatási kötelezettséget vezetnek be a 3000 és 10 000 euró között végrehajtott készpénzes vásárlásokkal kapcsolatban, melyeknél az erre kötelezett jogi alanyoknak kötelezően azonosítaniuk kell majd az ügyfeleiket.

Ugyancsak szigorodnak az EU-n belüli szerezhető haszonélvezeti jogosultság feltételei. Ez azokra a személyekre fog vonatkozni, akik ténylegesen irányítanak egy jogi személyt (például egy céget, alapítványt, ingatlant, stb.) és élvezik annak különböző előnyeit, például bevételeit, miközben a jogcím vagy ingatlan valaki más nevére van bejelentve. A törvény célja a többrétegű és átláthatatlan tulajdonosi és irányítási struktúrák felszámolása. A haszonélvezeti jogosultságot 25%-ban fogják maximalizálni.

A végleges szöveget még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, mielőtt hatályba léphetne. Az ideiglenes szabályok az elfogadást követő 5 évig maradhatnak érvényben.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Megszavazták az európai kripto törvényt

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img