“Satashi” 132 éves korában visszatér, hogy elpusztítsa a bitcoint

spot_img

Az évente megrendezésre kerülő Világgazdasági Fórum ideje alatt egy svájci városban, Davosban gyűlnek össze a világ pénzügyi és politikai vezetői. Az általuk adott beszédek és interjúk ilyenkor ellepik az internetet, az idei felvételek egyike pedig az a gyöngyszem, amiben a legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan igazgatója fejti ki véleményét a bitcoin jövőjéről.

A vele készült tegnapi interjú szerint Jamie Dimon az aranyat véges készlettel rendelkező befektetési eszköznek tartja, a bitcoin esetében viszont felhívja a figyelmet egy veszélyre. Szerinte a BTC 21 milliós fix darabszáma átverés lehet.

“Szerintem egy nagyon is valós lehetőség, hogy ha elérjük a 21 milliót, “Satashi” vissza fog térni, röhög egy nagyot és ki fogja törölni az egészet. Ha meg nem, akkor ki garantálja, hogy 21 milliónál tényleg meg fogunk állni?”

A Bitcoin algoritmusába kódolt szabályok szerint a coinok mennyisége 2140-ben fogja elérni a végső, 21 milliós darabszámot.

A rendszer titokzatos feltalálójának, Satoshi Nakamotonak nyomai először 2008. augusztus 18-án jelentek meg az interneten, valaki ugyanis aznap regisztrálta be a bitcoin.org domain címet.

Maga Satoshi 2008. október 31-én kommunikált először a világgal, egy cyberpunk levelezőlistán ekkor osztotta meg a Bitcoin technikai leírását tartalmazó dokumentumot. Az ebben vázolt elvek alapján működő Bitcoin hálózatot 2009. január 3-án indította el.

Satoshi valós kilétére sosem derült fény, de ha feltételezzük, hogy egy legalább 16. életévét betöltött csodagyerek volt a Bitcoin megalkotásakor, akkor minimum 132 évesnek kell majd lennie ahhoz, hogy a “nagy finálé” napján visszatérhessen és egy gombnyomással kitörölje az életművét.

Igaz, létezik egy olyan vicces elmélet is, ami szerint a Bitcoin feltalálója valójában egy időutazó volt. Lehet, hogy Dimon is ezt a teóriát tartja a legvalószínűbbnek és az ezzel kapcsolatos aggályait szerette volna megosztani a műsor nézőivel.

Satashi Nakamoto

Ami a Bitcoin lekapcsolását illeti, annak egyetlen hatékony módja az lenne, ha a világ összes kormányzata egyszerre és mindenhol leállítatná az internetet, felszámolná a hozzáféréshez szükséges infrastruktúrát és sohasem tenné újból lehetővé a világháló használatát.

Egy másik lehetőség egy egész bolygóra kiterjedő és elhúzódó globális áramszünet lenne, de ebben az esetben a puszta életbenmaradás valószínűleg sokkal több embert foglalkoztatna, mint a bitcoin hálózat működése.

Amíg lesznek a Bitcoin szellemiségében hívő emberek, minden más próbálkozás csak átmeneti fennakadást okozhatna és leginkább csak az árfolyamot érintené. Magának a hálózatnak az érdemi, tranzakciókra lehetőséget adó működését technikailag szinte lehetetlen korlátozni. Ehhez olyan szintű globális összefogásra lenne szükség, amire még soha, semmilyen más ügyben nem volt példa.

A Bitcoin és a köré szerveződött nemzetközi közösség az elmúlt 15 évben sikeresen vizsgázott mind a legszigorúbb állami korlátozások (pl.: Kína), mind a működésén egyoldalúan változtatni kívánó csoportok (pl.: Blocksize War) elleni védekezésben. Felhasználóinak száma ezen nehézségek ellenére (beleértve a tiltott térségeket) is folyamatosan növekedett.

Jamie Dimon nem hülye, sőt valószínűleg az egyik legfelkészültebb ember a témában és nagyon is tisztában van a Bitcoin hátterével. Banki vezetőként viszont egyre inkább kénytelen elfogadni, hogy a kriptovaluták a népesség egyelőre még csak egy kicsi, de egyre kevésbé elhanyagolható részének képesek valamilyen pénzügyi szolgáltatás terén alternatívát biztosítani. Bár valószínűleg sohasem fogják leváltani a hagyományos bankrendszert, a kriptók terjedése és a rájuk épülő szolgáltatások olyan versenyhelyzetet teremthetnek, amelyek nehezebb helyzetbe hozhatják a terület tradicionális szereplőit.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Dimon saját bankja, a JPMorgan is a napokban indult Bitcoin ETF kibocsátásának egyik aktív résztvevője.

Álláshirdetés: Veled bővülne a Kripto Akadémia!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img