A felezés árnyékában | ez történt a bitcoinbányászokkal 2023-ban – 2. rész

spot_img

Nem indult jól a 2023-as év a bányászok számára, de a BTC árfolyama az elmúlt év elején mindenkit meglepett. A bitcoin árfolyama januárban magához tért és a mélypontról közel 150%-ot erősödött év végére. A hashár 2023 során 71%-kal emelkedett, ami talán a legpozitívabb fordulat volt az azt megelőző év 76%-os csökkenése után. 

A fellendülés nagyban köszönhető a Bitcoin hálózaton megjelent feliratoknak és az Ordinaloknak, amelyek a tranzakciós díjakat az egekbe lőtték az év folyamán kétszer is. Ez a folyamat rekordösszegű tranzakciós díj bevételeket hozott a bányászoknak az elmúlt évben és megmenekültek a sorozatos csődbejelentésektől. Az előző részben átnéztük, hogy miként emelkedett a globális hálózati hashráta és a hashár, valamint szót ejtettünk az Ordinalokról is, lássuk a folytatást!

Az ASIC gépek piaca is megtalálta a mélypontot

Az ASIC bányászgépek árai 2023-ban csökkenő tendenciát mutattak. Ez a csökkenő tendencia végül 2023 negyedik negyedévében találta meg a mélypontját. Az ASIC árak 2023 első negyedévében a 2022-es mélypontról ugyan pattanni tudtak a bitcoin árfolyamának emelkedésével, de követni azt már nem tudták. Az év eleji rövid árfolyam-emelkedés után azonban az ASIC árindex adatok a második és harmadik negyedévben tovább estek. Egyelőre úgy néz ki, hogy a következő generációs ASIC árak októberben, az újgenerációs ASIC árak, pedig november végén, december elején érték el mélypontjukat, a negyedik negyedévi hashár ralinak is köszönhetően. 

Kismértékben csökkenő energiaárak az USA-ban

Az Egyesült Államokban a villamos energia és az üzemanyagok árai 2022-ben rekordszintű inflációt értek el. A 2023-as év némi enyhülést hozott az inflációs rohamra reagálva, de csak kismértékben, és csak az ipari áramfogyasztók számára, így a bitcoinbányászok számára is. 

2023 januártól októberig a villamos energia átlagos ipari ára az USA-ban 81,3 USD/MWh volt, ami 2,3%-os csökkenést jelent a 2022-es év azonos időszakában mért 83,2 USD/MWh-hoz képest. Ugyanebben az időszakban a kereskedelmi villamos energia átlagos ára 3,1%-kal emelkedett a 2022-es mért 124,3 USD/MWh-ról a 2023-as 128,1 USD/MWh-ra. A lakossági átlagár pedig a 2022-es 0,15 USD/kWh-ról a 2023-as 0,16 USD/kWh-ra nőtt.

Csökkentek a hosting árak

Összességében a hosting szolgáltatási díjak 2023 folyamán csökkentek. Bár a hosting árakra nem alkalmaznak egységes megállapítást, az árak jellemzően az energiapiacok függvényében mozognak felfelé vagy lefelé. 2022-ben a hosting árak az energia- és villamos energia árak felfutásával felszöktek, olyannyira, hogy az átlagos hosting ár, – amely minden költséget tartalmazott – 2023 negyedik negyedévében elérte a 0,082 USD/kWh-t az USA-ban. Mivel a hashár akkoriban 55-62 USD/PH/nap között mozgott, ez az átlagos hosting ár sok bányászt veszteségessé tett volna, hacsak nem rendelkeztek újgenerációs bányász berendezésekkel.

Bitcoinbányászrészvények ismét a csúcson

A 2023-as év a bitcoin és a bányászipar visszatérésének az éve volt, ez alól a bitcoinbányászrészvények sem jelentettek kivételt. A befektetők a bitcoinbányászrészvényeket tekintették eddig a bitcoin kitettség egyik alternatívájának és hatalmas beruházásokat kezdeményeztek 2023 nyár végén. Ennek hatására, a bitcoin és a hashár egyidejű fellendülésével a bitcoinbányászrészvények árfolyamai is meglódultak. Számos bányászrészvény három számjegyű hozamot ért el 2023 folyamán.

A bányászrészvények árfolyamának emelkedésével a bányász vállalatok 2023 végén sokkal egészségesebb pénzügyi mérleggel rendelkeztek, mint 2022-ben. A beáramló tőkéből a legtöbb bányász megengedhette magának, hogy növelje vállalati hashráta kapacitását és terjeszkedjen. A Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül öt cég, több mint kétszeresére tudta növelni hashráta kapacitását 2023-ban. A legnagyobb növekedést a Marathon érte el, 7,3 EH/s-ról 22,4 EH/s-ra nőtt.

(készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Jelentős szabályozási és jogalkotási intézkedések 2023-ban

A tavalyi év talán az egyik legaktívabb év volt a bitcoinbányászatra irányuló politikai javaslatok és hivatalos kormányzati intézkedések tekintetében. Az Egyesült Államokban szintén jelentős állami szintű intézkedések történtek az iparág szabályozása érdekében. Állami szinten több, az úgynevezett bányászat jogáról szóló törvényeket hoztak, amelyeknek a célja többek között jogi védelmet teremteni a bitcoinbányászok számára azáltal, hogy adatközpontként kezeljék őket.

2022-es összefoglalónkat az alábbi linken találod. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Hogyan befolyásolhatják a Bitcoin ETF-ek a bitcoinbányászatot – 2. rész

/hashrate index, hashlabs mining, blockware solution/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img