Hogyan befolyásolhatják a Bitcoin ETF-ek a bitcoinbányászatot – 2. rész

spot_img

Az Egyesült Államokban nemrégiben jóváhagyott több spot Bitcoin ETF a SEC részéről olyan eseményként jelent meg, amely hatással lehet több kriptos iparágra. Az érintett ágazatok közül kiemelkedik a bitcoinbányászati iparág, ami jelenleg az érdeklődés középpontjában áll. A többrészes cikksorozat a nemrégiben jóváhagyott spot Bitcoin ETF-ek és a bányász szektor közötti kapcsolatot igyekszik feltárni, köztük az ETF-ek utóhatásaiban rejlő potenciális változásokat és lehetőségeket. Az előző részben a spot Bitcoin ETF-ek bevezetéséről és a bitcoinbányászat legitimizálásáról osztottunk meg néhány gondolatot, lássuk a folytatást!

A piac változása és a tőke áramlása

A bitcoinbányászok állandó versenyben állnak a véges bitcoin blokkjutalmakért. A jutalmak megszerzésének kulcsfontosságú tényezője az, ha egy adott bányász a bányásztársaknál magasabb vállalati hashráta kapacitást üzemeltet, ami jelentős tőkebefektetést igényel. A szükséges finanszírozás beszerzése érdekében az iparág egy szegmense a tőzsdét választotta.

A kedvező tőzsdei feltételeket kihasználva számos bányász úgy döntött, hogy 2020-tól tőzsdére lép. Ennek eredményeként a tőzsdén jegyzett bányászok jóvoltából 2023-ban jelentős növekedésen ment keresztül a globális hashráta és az év végére sikerült elérniük azt, hogy a napi BTC termelés bő negyedét állítsák elő

A magán bányászok, akik a tőzsdén jegyzett társaikkal együtt versenyeznek az érvényes blokkjutalmakért, gyakran szembesülnek a tőkehiánnyal és az ebből fakadó problémákkal. Az általános tapasztalat az, hogy az állami bányászok hamarabb jutnak tőkéhez, ami lehetővé teszi számukra a gyors terjeszkedést és a nagyobb piaci részesedés megszerzését. Ez hatalmas versenyelőnyt jelent az állami bányászok számára a magán bányászokkal szemben.

A tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok átlag napi termelése az USA-ban 2023-ban (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia

Azonban a spot Bitcoin ETF-ek bevezetésével ez a versenyelőny sérülni fog és várhatóan változni is fog. A befektetők számára a tőzsdén jegyzett bányászok vonzereje, elsősorban a szerepükben rejlett, bitcoin befektetési eszközként tekintettek rájuk. Sokan bányászrészvényekbe, GBTC-be vagy éppen a MicroStrategy részvényekbe fektettek bitcoin kitettség érdekében. Ez egyfajta narratíva volt eddig, ha figyelembe vesszük a bitcoin befektetési lehetőségek korlátozott rendelkezésre állását a hagyományos pénzügyi befektetők számára. 

A nemrégiben bevezetett spot bitcoin ETF-ek már egy kifinomultabb, költséghatékonyabb és hatékonyabb módot kínálnak a bitcoin kitettség elérésére a bányászrészvények, a GBTC vagy a MicroStrategy részvényekhez képest. A spot Bitcoin ETF-ek alacsonyabb adminisztrációs költségekkel rendelkeznek, és közvetlenül követik a bitcoin árát 1:1 arányban, megkülönböztetve őket a meglévő bitcoin befektetési eszközöktől. Ez a fejlemény várhatóan tőke vándorláshoz fog vezetni a már bevált bitcoin befektetési eszközöktől, az új spot Bitcoin ETF-ek felé, ami a befektetési környezetben is egyfajta elmozdulást fog okozni. 

Ez a jelenség már elindult. Az ETF-ek jóváhagyását követően mind a bányászrészvények, mind a MicroStrategy jelentős tőkekiáramlást szenvedtek el. Amint az alábbi diagramon látható, a vezető bányászrészvények árfolyama jelentős, 10-20%-ot zuhantak az ETF jóváhagyását követő kereskedési napokon. Ezzel párhuzamosan a bitcoin árfolyama 1%-kal tudott emelkedni.

A bitcoin árfolyama és a tőzsdén jegyzett bitcoin befektetési eszközök közötti észrevehető teljesítménykülönbség arra utal, hogy a befektetők már elkezdték tőkéjük átmozgatását egyik szegmenből a másikba. 

A tőzsdén jegyzett bányászoknak újabb kihívásokkal kell szembenézniük, mivel a bitcoin kitettség narratívája idejétmúlt. A bányászrészvényeket bitcoin befektetési eszközként pozícionálták, hiszen a bitcoin árfolyamával erősen korrelálnak, de magasabb volatilitással. Azonban ez a megközelítés valószínűleg meg fog hiúsulni, mivel a befektetők, már egy biztonságosabb bitcoin kitettséget érhetnek el a spot Bitcoin ETF-ek tartásával.  

Kapcsolódó cikkek:

A jövő narratívája az, hogy a nyilvános bányászok fokozatosan át fogják venni a hagyományos árutermelőkre emlékeztető kereskedési mintát, igazodva hashráta termelői szerepkörükhöz. Azonban előfordulhat, hogy ez a hatás nem jelentkezik majd azonnal a kialakulófélben lévő bikapiac miatt. (Szélsőségesebb bikapiacra számít a szerző, ami alatt a bányászokon kivételes hozamot lehet majd elérni.) Tehát az évek alatt megszerzett előny idővel csökkenni fog a spot Bitcoin ETF-ek miatt.

Ha elvesztik a nyilvános bányászok ezeket az előnyöket, a magán bányászok profitálhatnak belőle a legtöbbet (például nőhet a hashráta kapacitásuk, ugyanolyan mértékben jutnak tőkéhez stb.). Nem utolsó sorban megszűnhet az a fajta dominancia is, ami jelenleg kialakulófélben van és egyben veszélyeztetheti a Bitcoin hálózat decentralizáltságát is.

Az eredeti cikk a Hashlabs Mining oldalán jelent meg és Jaran Mellerud iparági kutató írásának a kivonata, valamint a cikk írójának véleményével és meglátásaival lett kiegészítve a témával kapcsolatban. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Hogyan befolyásolhatják a Bitcoin ETF-ek a bitcoinbányászatot – 1. rész

/hashlabs mining, jaran mellerud/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img