Veszélyben van a Bitcoin hálózat decentralizáltsága

spot_img

A Bitcoin Magazine-nak január 24-én adott interjúban Luke Dashjr, a Bitcoin Core fejlesztője kifejtette, hogy miért aggódik a bitcoinbányászat növekvő központosítása miatt. Dashjr úgy véli, hogy néhány nagy bányászati társulás dominanciája komoly fenyegetést jelent a bitcoin és magára a hálózat decentralizált természetére, ami potenciálisan cenzúrához és ellenőrzési problémákhoz vezethet. Dashjr aggodalma nem alaptalan, további decentralizációval kapcsolatos aggályokat is felvet.

A bányászpoolok hatalma

Jelenleg egy maroknyi bányászpool uralja a Bitcoin hálózatot (közvetve a bitcoinbányászatot is). Ezek a poolok ellenőrzik a Bitcoin hálózat biztosításához használt számítási teljesítmény túlnyomó többségét. Természetesen a poolok különböző hashráta részesedési aránnyal rendelkeznek, amely dinamikusan változik.  Az részesedési arány változása különböző tényezőkön múlik, például a pool kapacitások változásai, vagy akár egy új bányászpool megjelenése. Az elmúlt években azonban több pool is kinőtte magát és állandó nagy szereplője lett hálózatnak, Ilyen nagyobb pool például az AntPool, a Foundry USA, az F2Pool, a Poolin és a Binance Pool. 

Bányászpoolok dominanciája az elmúlt 24 órában a BTC.com adatai szerint

Dashjr felvetésének a lényege abban rejlik (a fenti ábra is jól tükrözi), hogy ezek a poolok aránytalanul nagy befolyást gyakorolnak a blokkláncra és egyben a Bitcoin hálózatra. Érvelése szerint ez a fajta centralizációhoz vezető út lehetővé teheti ezeknek az entitásoknak, hogy indokolatlanul nagy befolyást gyakoroljanak például arra, hogy mely tranzakciókat erősítsék meg vagy sem, alá ásva ezzel a Bitcoin egyik legfontosabb értékét, a cenzúrával szembeni ellenálló képességét.

Blokktalálatok megoszlása az elmúlt 24 órában a BTC.com adatai szerint

Dashjr elmondta, hogy az Ocean Mining azért is indult el, hogy ellensúlyozza a bitcoinbányászatban tapasztalható mára már érzékelhető központosítást. Az Ocean célja, hogy a hatalmi egyensúlyt néhány nagy pooltól az egyéni bányászok felé tolja el azáltal, hogy lehetővé teszi számukra a blokkok létrehozását még az ilyen magas hálózati nehézség ellenére is.

Dashjr szerint ez a megközelítés elősegítené a demokratikusabb és decentralizáltabb bányászati folyamatot, ahol a döntések (blokkok érvényesítése) nagy része nem ezeknél a nagyhatalmú entitásokon keresztül központosulnának. Hangsúlyozta, hogy bár a decentralizáció kihívást jelent, (a központosításra való természetes hajlamot tekintve, különösen a hatékonyság és a profit érdekében) a Bitcoin egészségéhez és integritásához azonban elengedhetetlen.

Energiafogyasztás

Az interjú kitért a Bitcoin hálózat energiafelhasználásának gyakran vitatott témájára is. Dashjr összehasonlította a bitcoinbányászat energiafogyasztását a mindennapi eszközök által használt energiafogyasztással, például a ruhaszárítókkal, hogy egy értelmezhető perspektívát nyújtson az energiaigényéről általában. Azzal érvelt, hogy egy olyan decentralizált kriptovaluta, mint a bitcoin által kínált értéket és elveket igenis figyelembe kell venni és el kell fogadni az energiafogyasztásával szemben, úgy ahogy a ruhaszárító esetében is tesszük.

Dashjr felvázolta a Bitcoin lehetséges jövőbeli alkalmazásait is, ami arra utal, hogy relevanciája és hasznossága továbbra is csak növekszik a különböző ágazatokban. Véleménye szerint a Bitcoin fejlődése egy állandó folyamat, értékmegőrző szerepe és átutalási képességei, pedig előkészítik az utat, hogy valutaként szélesebb körben fogadják majd el.  

Dashjr hangsúlyozta, hogy jobb hozzáférhetőségre, felhasználói felületekre és oktatásra van szüksége a Bitcoin ökoszisztémának, hogy ösztönözze funkcióinak szélesebb körű használatát és megértését, beleértve a csomópontok és a tranzakciók érvényesítésének fontosságát.

Tőzsdén jegyzett bányász hatalom

Dashjr felvetése azonban rávilágít több decentralizációs problémára is, köztük az egyre növekvő tőzsdén jegyzett állami bányászok vállalati hashráta kapacitásukra az USA-ban és persze számos más helyen a világon. Ezeknek az entitásoknak nem titkolt szándékuk: a Bitcoin hálózat egy részének a birtoklása és ellenőrzése. Legutóbb a Marathon Digital részéről hallhattunk olyan kijelentést, miszerint céljuk, legalább a hálózat 5%-a feletti ellenőrzés megszerzése. Ehhez nagyon jó úton haladnak, hiszen a cég vállalati hashráta kapacitása már most 23 EH/s felett jár. 

Intézményi befektetők hatása a kriptopiacra

A spot Bitcoin ETF-ek bevezetésével a központosított irányítási modell szerint működő pénzügyi óriások a bitcoin árfolyamára is hatással lesznek. Illetve már most érezhető a hatásuk az ETF-ek bevezetése óta. Az kétségtelen, hogy friss tőkét hoznak az iparágba, de az árfolyamra is nagyobb ráhatásuk lesz.

Kapcsolódó cikkünk:

A Fidelity ügyvezető igazgatója, Jurrien Timmer is úgy gondolja, hogy a bitcoin árfolyama folyamatos volatilitásnak lesz kitéve. Timmer szerint az, hogy a SEC jóváhagyta a spot Bitcoin ETF-eket jelentős lépésnek számít a kriptovaluta érettsége szempontjából, de egyben nagyobb volatilitást is jelent. A bitcoin értékének jövőbeli alakulása most már szorosan kötődik ezeknek az ETF-eknek a teljesítményéhez és az adott ETF felett őrködő szervezethez.

Intézményi befektetők a bitcoinbányászatban 

2023 nyarán derült ki, hogy a Vanguard lett bitcoinbányászat egyik legnagyobb finanszírozója és egyben a legnagyobb bányászrészvény befektetője is. A befektetési óriás korábban úgy nyilatkozott a kriptovalutákról, hogy “hosszú távú befektetési lehetőségük gyenge”. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott bejelentésekből azonban kiderül, hogy a Vanguard Group 2023-ban növelte kitettségét bitcoinbányász vállalatokban, több mint félmilliárd dollár értékben birtokol Riot Platform és Marathon Digital részvényeket.

Közvetlenül nem rendelkezik még kriptovalutával a Vanguard, azonban közvetve, bitcoinbányász cégek részvényeibe fektetve igen, mivel mind a két bányász több ezer bitcoint tart kincstárában. Eddigi bitcoinbányász részvénycsomagját az elmúlt hónapokban is tovább bővítette. Marathon Digital (MARA) részesedését 60 százalékkal növelte, 10,9 millió részvényről 17,5 millióra, emellett közel 18%-kal, 15,2 millió részvényről 17,9 millióra emelte a coloradói székhelyű Riot Platform (RIOT) részvénycsomagját.  

Ezt is olvasd el:

Nemcsak a legnagyobb intézményi befektetővé vált a bitcoinbányász iparágban, hanem a Marathon Digital és a Riot Platform legnagyobb részvényese is lett egyben 10,31%-al, illetve 10,24%-al. A Vanguard mellett a BlackRock rendelkezik még nagyobb Marathon részvénycsomaggal, 8,6 millió darabbal. 

Tavaly augusztus 28-án vált nyilvánvalóvá a nagyvilágnak, hogy a BlackRock az 5 legnagyobb észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közül 4-nek szintén a főrészvényese lett. A BlackRock megjelenésével több nagyobb vagyonkezelő is elkezdte kiépíteni pozícióit bányászcégek részvényeibe történő nagy összegű befektetésekkel. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Decentralizálni szeretné Jack Dorsey a bitcoinbányászatot 

/cryptoslate, bitcoin magazine, Luke Dashjr/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img