Hogyan befolyásolhatják a Bitcoin ETF-ek a bitcoinbányászatot – 1. rész

spot_img

Az Egyesült Államokban nemrégiben jóváhagyott több spot Bitcoin ETF a SEC részéről olyan eseményként jelent meg, amely hatással lehet több kriptos iparágra. Az érintett ágazatok közül kiemelkedik a bitcoinbányászati iparág, ami jelenleg az érdeklődés középpontjában áll. A többrészes cikksorozat a nemrégiben jóváhagyott spot Bitcoin ETF-ek és a bányász szektor közötti kapcsolatot igyekszik feltárni, köztük az ETF-ek utóhatásaiban rejlő potenciális változásokat és lehetőségeket. 

Gondolatok a spot Bitcoin ETF-ek bevezetéséről és a bitcoinbányászat legitimizálásáról

Annak ellenére, hogy a bitcoinbányászat rövid életciklusa során jelentős előrehaladást ért el, ez a terület továbbra is vitatott marad a hagyományosabb szektorokkal összehasonlítva. Ennek eredményeként a bitcoinbányászoknak számos nehézséggel kell, kellett szembenézniük eddig a hitelesség megőrzésében, akárcsak a szabályozó hatóságok, az energetikai vállalatok és a befektetők felől érkező pocskondírozásra gondolunk.

A nemrégiben bevezetett Bitcoin ETF-ek várhatóan jelentősen meg fogják emelni a bányászipar nívóját, ami egy kulcsfontosságú lépés lehet az általános elfogadás felé (akár történelmi előrelépés is lehet).

A hagyományos pénzügyi óriások, például a BlackRock és a Fidelity jelenlétét a Bitcoin ETF-k elindításában, jelentős elfogadásként lehet értelmezni a bitcoin és az azt megalapozó infrastruktúra számára. Az óriáscégek részvétele azt is megmutathatja, hogy hisznek a Bitcoin és a bitcoinbányászat, a jelenlegi pénzügyi rendszert átalakító potenciáljában, mivel nem vennének részt ETF-k kínálatában ilyen meggyőződés nélkül.

A SEC tette lehetővé ezeknek a cégnek, hogy spot Bitcoin ETF-eket kínáljanak, ami mindenféleképpen történelmi pillanat (hiszen egyrészt nem értékpapírként jelöli meg a bitcoint). Ez a szabályozási elismerés a bitcoin és a bányászat legitimitásának szélesebb körű elismerését is jelenti. Ez a döntés meghatározó hitelességet ad a bitcoinnak és annak teljes ökoszisztémájának, előkészítve az utat az elfogadáshoz és a növekedéshez.

Kapcsolódó cikk:

A BlackRock és a hasonló pénzügyi súllyal rendelkező vállalatok befolyása kiterjed a médiaesemények formálására is. Valószínűsíthető, hogy ezek a cégek támogatni fogják azokat a kampányokat, amelyek a bitcoinbányászat általános narratívájának és környezeti hatásának javítására irányulnak majd (az eddigi lejárató kampányok helyett – KA szerkesztő). Fontos megjegyezni, hogy a KPMG tavaly augusztusi jelentésének időzítése, amely a bitcoinbányászat pozitív környezeti hatásait hangsúlyozza, valószínűleg nem véletlen. Ennek következtében gyors változást várhatunk a bitcoinbányászat és energiafelhasználása körül kialakult vitában, pozitív értelemben persze. 

A KPMG tanulmányának megjelenésével egy időben kezdtek a bányászrészvények is megerősödni, valamint láttak napvilágot olyan bejelentések, miszerint a Vanguard lett a bitcoinbányászat legnagyobb befektetője a BlackRock után. Tavaly nyár végén már számítani lehetett arra, hogy valami nagy horderejű esemény fog történni, hiszen a bányászcégekbe is egyre nagyobb tőke áramlott már akkor a hagyományos pénzintézetek részéről.

Ezt is olvasd el:

A bitcoinbányászat pozitív megítélése megkönnyíti a bányászok és az érdekelt felek, például a szabályozók, az energiaszolgáltatók és a befektetők közötti párbeszédet és a bizalmat. Lényegében a bányász élete egyszerűbbé fog válni, mivel az ipar szélesebb körű elismerését és elfogadását is magáénak tudhatja. Fontos tisztázni és egyben meggyőződésünk, hogy ennek a változásnak a víziója elkerülhetetlen, a folyamaton a jóváhagyott spot Bitcoin ETF-ek csak gyorsíthatnak. Az más kérdés persze, hogy Satoshi álma sérült-e vagy sem, de erről a következő cikkünkben, a folytatásban lesz szó.

Az eredeti cikk a Hashlabs Mining oldalán jelent meg és Jaran Mellerud iparági kutató írásának a kivonata, valamint a cikk írójának véleményével és meglátásaival lett kiegészítve a témával kapcsolatban. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Vanguard | spot Bitcoin ETF nem, bitcoinbányászrészvények igen

/hashlabs mining, jaran mellerud/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img