December havi bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img

Újabb hónap telt el a legutóbbi bitcoinbányászrészvény-jelentésünk óta. A Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek részvényeinek teljesítményét vizsgáljuk meg az elmúlt hetek történései alapján.

Az elmúlt hónapban oldalazó mozgást produkált a bitcoin grafikonja, a cikk írásának pillanatában 43 700 dollár határán mozog a bitcoin árfolyama. A jelenlegi, egy hónapja tartó oldalazó mozgást a közelgő Bitcoin ETF bejelentése körüli spekuláció tartja, ami ezen a héten be is fejeződhet, ugyanis január 10-én döntésnek kell születnie spot Bitcoin ETF ügyben.

Jelenleg 11 befektetési alap várakozik a döntésre, de minden jel arra utal, hogy engedélyt fognak kapni az indulásra. Az amerikai tőzsdefelügyelet a napokban már az ETF kereskedését biztosító nagyobb amerikai tőzsdékkel (CBOE, Nasdaq) is egyeztetett, a BlackRock szerint pedig szerdán számíthatunk a tőzsdefelügyeleti tagok mindent eldöntő szavazására.

Összességében elmondható, hogy a tavalyi évben a bányászrészvények árfolyamának esése a július közepi lokális csúcshoz képest októberben megállt és fordulni tudott. A bányászrészvények többsége követte a BTC novemberi emelkedő, majd a decemberi oldalazó ármozgását, kiemelkedő növekedést a Cleanspark részvényei produkáltak (7,25% december végén), megelőzve a BTC-t és a versenytársakat.  

Bitcoinbányász papírok teljesítménye a bitcoinhoz képest 2022. január 1-től (szürke dobozban kiemelve a decemberi ármozgás)

A leglátványosabb erősödést tehát a Cleanspark (7,25%) produkálta december hónapban, megelőzve hó végén az összes általunk figyelt bányászrészvényt. A Cleanspark és a BTC (-4,45%) alkotta élbolytól messze leszakadva a Cipher Mining (-15,55%) és a DMG Blockchain Solution (-16,79%) részvényei mutatnak utat a többi bányász papírnak. A sötétkékkel jelölt bitcoin teljesítményéhez képest (-4,45%, előző hónapban -10,44%) a bányászcégek papírjai (2022. év elejétől) még mindig nagyobb lemaradásban vannak, egyedül a Cleanspark-nak sikerült túlszárnyalni a mezőnyt és pozitív hozamot elérni. Az már biztosan kijelenthető, hogy a 2023-as év eleji rallynak köszönhetően fordult a bitcoinbányászrészvények piaca.

A grafikon szereplőit megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy láthatóan három részre szakadt a mezőny, amit jelenleg toronymagasan a Cleanspark és a bitcoin vezet. Mögöttük a Cipher Mining, a DMG, a Marathon Digital és a Riot Platform vezeti a középmezőnyt. A középmezőny utolsói az Argo Blockchain (-71,22%) és a HUT 8 (-69,68%). Az alsóház vezető részvényei a TeraWulf (-87,18%) és a SAI.TECH Global (-88,68%). 

A múlt havi Bitcoinbányászrészvény-jelentést itt éred el

Ha megnézzük a bányászpapírok teljesítményét 2023 év elejétől, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy a SAI.TECH Global (-50%) részvényei teljesítenek a legrosszabban. Az idei évben a Canaan (9%) papírjai sem kecsegtetett eddig látható profittal, azonban a  bitcoin (170%) több bányászrészvényt is megelőz. Közel hatszoros és bő ötszörös hozamot érhetett el az, aki az év első napjaiban bevásárolt a Marathon és a Bitfarms papírjaiból, de az is jól járt, aki a Cipher Mining, vagy a Bit Digital részvényeit részesítette előnyben.

Bitcoinbányász papírok teljesítménye a bitcoinhoz képest 2023. január 01-től (szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Bitcoinbányász ETF-ek és indexek
Valkyrie Bitcoin Miners ETF – WGMI

A bányászokat tömörítő, 2022-ben indított Valkyrie Bitcoin Miners ETF (WGMI) decemberben szintén lekövette a bitcoin és a bányászrészvények emelkedését. Decemberben az árfolyamnak sikerült elrugaszkodnia a 12,00 – 13,50 dolláros szintről, ami új 2023-as csúcsra repítette az árat 22,31 dollárra. Tavaly év végén, az ETF életében, december 29-én történelmi mennyiségben és értékben, 1,58 millió dollár értékben cseréltek gazdát a papírok. Piacnyitást megelőzően jelenleg 17,40 dolláron áll a bányász ETF papírja a Nasdaq-on. 

A Valkyrie Bitcoin Miners ETF árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2022. február 8-tól napjainkig

VanEck Digital Transformation ETF – DAPP

A VanEck Digital Transformation ETF (DAPP) arra törekszik, hogy a lehető legszorosabban kövesse az MVIS Global Digital Assets Equity Index árfolyam- és hozamteljesítményét, amely a digitális eszközök iparágában részt vevő vállalatok teljesítményét hivatott követni. Az ETF-ben az alábbi top 10 szereplő található meg: Coinbase (COIN), Bitdeer Technologies Group (BTDR), Microstrategy (MSTR), Marathon Digital Holdings (MARA), Riot Platforms (RIOT), Block (SQ), Terawulf (WULF), HUT 8 Mining (HUT), Iris Energy (IRIS), CleanSpark (CLSK).

VanEck Digital Transformation ETF (DAPP) árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2021. április 14-től napjainkig

MVIS Global Digital Assets Equity Index – MVDAPP

Az MVIS Global Digital Assets Equity Index (MVDAPP) a digitális eszközök iparágának legnagyobb és leglikvidebb vállalatainak teljesítményét követi le. Ez egy módosított piaci tőkeértékkel súlyozott index, és csak olyan vállalatokat tartalmaz, amelyek bevételük legalább 50%-át digitális eszközszolgáltatásokból és termékekből, például tőzsdékből, fizetési kapukból, kriptobányászatból, szoftverszolgáltatásokból, berendezésekből és technológiákból, digitális eszközinfrastruktúrából a digitális eszközök felhasználásából származik. Az index olyan digitális iparági szereplőket tartalmaz, mint például: Coinbase, Microstrategy, Block, Northern Data, Riot Platforms, Applied Blockchain, Galaxy Digital Holdings, Marathon Digital, CleanSpark, Bit Digital, Canaan, Hut 8 mining, Iris Energy, Hive Blockchain Technologies, Bitfarms, Bitdeer Technologies Group, Cipher Mining, Terawulf, Bitcoin Group SE, Bakkt Holdings.

MVIS Global Digital Assets Equity Index (MVDAPP) árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2021. február 26-tól napjainkig (forrás: MarketVector)

Kapcsolódó bányász hírek:

Kriptobányász ​​cégek 2023. november 6-án tőzsdenyitás előtt:

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányász teljesítmények és a “Bicoinbányászindex-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

December havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img