Rekordbevételt értek el a bitcoinbányászok 2023 decemberében

spot_img

2023 decemberében a bitcoinbányászok bevételei nagymértékben megugrottak, ami még a májusi éves csúcsot is megdöntötte. Az elmúlt év utolsó hónapjában több mint 1,51 milliárd dollárt szedtek össze a bányászok. Az összesített bevétel magába foglalja az on-chain tranzakciós díjakból származó, szintén rekordot jelentő 324,8 millió dollárt is. Ez nemcsak a bányászok számára jelentett jelentős pénzügyi nyereséget, hanem egy új mércét is állított a bányásziparban.

Összehasonlításképpen, az előző bevételi rekord még tavaly májusban született, amikor a bányászok összesen 919,22 millió dollárt gyűjtöttek össze, amihez a hálózati díjak 125,92 millió dollárral járultak hozzá. Ha a júliusi adatok nézzük, akkor a bányászok összesen 865 millió dolláros bevételt értek el, amelyből csak 19,21 millió dollár származott tranzakciós díjakból. 

A decemberi jelentős bevételnövekedés nem csak a májust múlta felül, hanem erőteljes növekedési tendenciát is tükröz, kiemelve a Bitcoin hálózat rugalmasságát. A bitinfocharts.com adati szerint 2023. december 31-én az on-chain tranzakciós díjak ugrásszerű növekedésen mentek keresztül, az átlagos díj 231 sats/vB – 20,86 dollár körül alakult tranzakciónként. 

A bitcoinbányászok bevételei 2023-ban (forrás: the block research)

A tranzakciós díjak 2023. december 17-én átutalásonként a 40 dollárt is meghaladták, átlagosan 37,43 dollár körüli tranzakciós díjjal kellett kalkulálni. Ez a kiugrás az egész évre vonatkozó on-chain díjak csúcsát jelenti, és meghaladja a korábbi, 2023. május 8-án mért 31 dolláros csúcsot. Ebben az időszakban megnövekedett tranzakciós költségek elsősorban a Bitcoin hálózaton megnövekedett aktivitásnak és keresletnek tulajdoníthatóak. 

A hashár alakulása az elmúlt egy hónapban (forrás: hashrateindex)

Mindemellett december 17-én a hashár, amely a naponta előállított 1 petahash/másodperc (PH/s) értéket tükrözi, szintén elérte 2023-as csúcspontját, PH/s-onként 133,62 dolláron tetőzött. Ez az érték szintén meghaladta a korábbi, május 8-i rekordot, amikor a hashár 125,64 dollár körül alakult PH/s-onként. 

Bitcoin hálózati díjak alakulása az elmúlt egy hétben (forrás: mempool.space)

A jövedelmező on-chain díjak és a bevételek általános növekedése ellenére azt is érdemes megjegyezni, hogy a bányászok több mint 496 000 meg nem erősített tranzakcióval és körülbelül 430 blokk torlódással kezdték az 2024-es évet a mempool.space adatai szerint. 2023 decembere történelmi hónapként vonul be a Bitcoin hálózat és a bitcoinbányászok életébe, új rekordokat állítva fel a havi bevételek és az on-chain tranzakciós díjak tekintetében.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Ismét óriási mennyiségben vásároltak bányászgépeket a bitcoinbányászok

/bitinfochart, mempool, cryptopolitan, the block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img