Ismét óriási mennyiségben vásároltak bányászgépeket a bitcoinbányászok

spot_img

Az elmúlt hetekben több bányászgép vásárlási bejelentés is történt hatalmas összegekben és vállalt vállalati hashráta kapacitás tekintetében. A Bitcoin felezés előtti verseny kiéleződött, a bányász vállalatok a nagyobb flotta hatékonyság és a termelési kapacitás megszerzéséért versenyeznek. Felezésig már kevesebb mint 17 000 blokk, azaz nagyjából 109 nap van hátra.

Nagyon úgy tűnik, hogy a közelgő Bitcoin felezés és az idei év végi piaci fellendülés (a 2022-es mélypontról) nemcsak anyagilag erősítette meg a bányászokat, hanem a kiadások terén is. 

A TheMinerMag által összeállított adatok szerint az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányász vállalatok összesen több mint 70 EH/s értékben adtak le idén eddig vásárlási megbízásokat bitcoinbányászgép készletekre. Ezeknek a bányászoknak az összesített bányászati beruházási kötelezettségvállalásaik 2023 év végére körülbelül 1,4 milliárd dollár körül alakultak, amiből csak az elmúlt két hónapban mintegy 750 millió dollárt írtak alá. 

Kapcsolódó cikkek:

Ezeknek a vásárlásoknak a nagy részét már kifizették, a fennmaradó összegeket, pedig a következő évben és azon túl havi rendszerességgel fogják törleszteni. A TheMinerMag által nyomon követett tőzsdén jegyzett bányászok az idei első három negyedévben összesen 747 millió dollárt költöttek ingatlanokra, üzemekre és berendezésekre.

A grafikonon az amerikai bányász vállalatok által idén aláírt különböző vásárlásokat ábrázolja (forrás: TheMinerMag)

A kínai bányászgép gyártók lesznek a legnagyobb nyertesei ezeknek a beszerzési ügyleteknek. A SEC felé történő havi jelentések alapján az 1,1 milliárd dolláros vásárlások 56%-át a MicroBT, 42%-át, pedig a Bitmain viszi el, a Canaan, pedig a fennmaradó 2%-ot.

Érdemes megjegyezni, hogy az Antminerekre vonatkozó szerződéses megállapodások sokkal részletesebbek, mint a WhatsMiner gépekre vonatkozó szerződések. Négy ismert tömeges WhatsMiner megrendelés történt a Riot-tól, a Northern Data-tól és a Bitfarms-tól, az előrendelt hashráta közel 40 EH/s. December közepén az egyesült arab emírségekbeli Phoenix Group jelentette be, hogy szerződést írt alá 136 millió dollár értékű WhatsMiner gépek beszerzésére hashráta és bányászgép modell megjelölés nélkül.

Dan Weiskopf, az Amplify Transformational Data Sharing ETF társportfóliómenedzsere korábban úgy nyilatkozott a Blockworks-nek, hogy “merésznek kell lenniük a bányászoknak és két lépéssel társaik előtt kell, hogy járjanak, igaz jó néhány nem fogja túlélni a felezést“.

Idén is figyelemre méltó volt a bányászgép gyártók részvétele a saját részre történő bitcoinbányászatban. A Canaan például május óta üzemeltet Avalon bányászokat a Stronghold létesítményében. Számos amerikai bányászcég vásárolt Antminer S19XP-t 12 EH/s összesített hashrátával, ennek ellenére a Bitmain közel 40 EH/s-nyi S19XP-t szállított grúziai leányvállalatának. Az S19XP-k tömeges megjelenése a Bitcoin hálózaton egybeesik a Bitmainhez köthető Antpool hashrátájának újjáéledésével is.

Az év legnagyobb vásárlói

Az év legnagyobb vásárlását a Riot Platforms jelentette be, 66 560 darab Whatsminer M66S modellre (18 EH/s) kötött vásárlási szerződést 290,5 millió dollár értékben. A cég történetének legnagyobb hashráta vásárlását bonyolította le ezzel. A szerződés azt is kimondja, hogy a Riot a jövőben akár további 265 000 darab bányászgépet is beszerezhet ugyanezen feltételek mellett, ami 75 EH/s-mal növelné a cég vállalati hashráta kapacitását.

A Bitfarms is bővítette bányászflottáját, pár hete közel 36 000 darab Bitmain T21 bányászt vásárolt “átalakuló flottafrissítési terv” részeként. A vételi opció lehetőséget kínál arra, hogy a bányász hashrátáját 6,3 EH/s-ról 17 EH/s-ra növelje 2024 második felére.

“A flottafrissítési terv várhatóan jelentősen növelni fogja a hatékonyságot az alacsonyabb termelési költségek mellett, és nagyobb hashráta növekedést tesz lehetővé, így jó pozícióba kerülünk a közelgő Bitcoin felezésre” – mondta Geoff Morphy, a Bitfarms vezérigazgatója.

A Cleanspark is jelentős mértékű üzletet kötött októberben, 4,4 EH/s-nyi Antminer S21 bányászgépet vásárolt. A cég november végén körülbelül 10,1 EH/s vállalati hashráta kapacitásról számolt be, és várhatóan januárban kezdi meg a nemrégiben vásárolt gépek telepítését.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

A Vanguard után a BlackRock lett a második legnagyobb bányászrészvény befektető

/theminermag, blockworks/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img