FTX: ejtik a vádat a 100 millió dolláros kampánytámogatások kérdésében

spot_img

Az év végi hírtemetőre időzítették azt a bejelentést, hogy az amerikai kormányzat nem fog  a politikusoknak nyújtott százmillió dolláros adományok ügyében eljárást indítani az FTX vezetője ellen.

A második legnagyobb kripto tőzsde 2022 novemberében ment csődbe, több mint 7 milliárd dolláros kárt okozva a felhasználóknak. A váltó igazgatójának felelősségét idén októberben kezdte vizsgálni az amerikai bíróság. Az egy hónapon át tartó meghallgatások alatt bebizonyosodott, hogy Sam Bankman Fried tudatosan vezette félre az oldal ügyfeleit, és személyes céljaira használta fel a platformra befizetett összegeket. A bíróság ezzel kapcsolatban 2024 márciusában hozhat ítéletet.

Az októberi tárgyalások alatt viszont több olyan ügy vizsgálata sem került terítékre, amik SBF letartóztatásakor még szerepeltek az ellene felhozott vádpontok listájában. Ezek között található annak a 100 millió dolláros kampánytámogatásnak a kérdése is, amit a szülei segítségével, a tőzsde ügyfeleinek pénzéből fizetett ki több tucat amerikai politikusnak, vagy hozzájuk köthető szervezetnek.

Az adományok második legnagyobb kedvezményezettje az Egyesült Államok 5 millió dollárral támogatott elnökének, Joe Bidennek az alapítványa volt.

Úgy tűnik, hogy ezek után már nem is számíthatunk arra, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba, és valószínűleg az érintett politikusok is végérvényesen megtarthatják a becsapott tőzsdei felhasználók pénzét. Az ügyészség pénteken értesítette a bíróságot, hogy ejtik az ezzel kapcsolatban emelt vádat.

Indoklásuk szerint SBF letartóztatására úgy kerülhetett sor, hogy az FTX székhelyének számító Bahama-szigetek kiadta őt az Egyesült Államoknak. A két ország alkuja részletesen felsorolta, hogy az USA milyen vádpontokban fog eljárást indítani SBF ellen. Mivel ezek között nem szerepelt a kampányfinanszírozás kérdése, nemzetközi egyezmény köti az ügyészeket, hogy amíg Bahama ezt külön nem engedélyezi, jegeljék az ügyet.

Az érintett politikusok ezzel fellélegezhetnek, sikerült a szőnyeg alá söpörni az ügyet. Joe Biden 2024-es újraválasztási kampányába sem fog bezavarni az USA történetének egyik legnagyobb csalásához fűződő kapcsolata. Ha az FTX károsultak nem is, de ők legalább nyugodtan pezsgőzhetnek. Boldog új évet!

Kripto helyett makréla, konzervekkel fizet a börtönben az FTX igazgatója

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img