spot_img

Minden vádpontban bűnösnek találták, akár 100 évet is kaphat az FTX igazgatója

spot_img

Magyar idő szerint az éjszakai órákban jelentették be, hogy az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta az FTX igazgatóját.

A második legnagyobb kripto tőzsde egy évvel ezelőtt ment csődbe, amivel optimista becslések szerint 7-9 milliárd dolláros, más források szerint még ennél is jóval magasabb kárt okozott ügyfeleinek és üzleti partnereinek.

Az összeomlást a tőzsdei ügyfelek pénzének gondatlan felhasználása, személyes célokra történő elsikkasztása és a tőzsde kereskedő cége által (Alameda Research) felhalmozott milliárd dolláros veszteségek finanszírozása idézte elő. A tőzsde igazgatóját, Sam Bankman Fried-et tavaly decemberben tartóztatták le, tárgyalása éppen egy hónapja, október elején vette kezdetét.

Az egykori vezető ellen eredetileg 11 pontban emeltek vádat, melyek közül végül 7-et tárgyaltak a bíróságon. Az éjszakai bejelentés alapján az igazgatót mindegyik vádpontban bűnösnek találták.

  • Elektronikus csalásra való szervezkedés és elektronikus csalás végrehajtása az FTX ügyfelei ellen.
  • Elektronikus csalásra való szervezkedés és elektronikus csalás végrehajtása az Alameda Research hitelezői ellen.
  • Szervezkedés értékpapír csalás elkövetésére az FTX felhasználók ellen.
  • Szervezkedés árutőzsdei csalásra az FTX felhasználók ellen.
  • Szervezkedés pénzmosás elkövetésére.

Az FTX igazgatóját mindezért akár 115 év börtönre is ítélhetik. Az ítéletet 2024. március 28-án fogják kihirdetni, a vezetőt addig egy közepes biztonsági szintű börtönben helyezik el.

Még a végső ítélethirdetés előtt, 2024. március 11-én sor kerülhet egy második tárgyalási körre, ahol az eddig nem vizsgált vádpontokban is felelősségre vonhatják az igazgatót. Az első szakértői kommentárok szerint elképzelhető, hogy az első forduló teljes sikere után az állam ezt már nem annyira fogja erőltetni. Az ügyben eljáró bíró azt kérte, hogy február 1-ig tájékoztassák, hogy az ügyészek szükségszerűnek érzik-e a második forduló lebonyolítását.

A fennmaradó vádpontok szerint még vesztegetés, banki csalás elkövetése, derivatíva kereskedési csalás és illegális pénzkezelő szolgáltatás üzemeltetése miatt vonhatják felelősségre a tőzsde vezetőjét.

A bírósági eljárás során végül ejtették és nem vizsgálták a tiltott kampányfinanszírozásokat boncolgató vádpontot. Az FTX az ügyfelek pénzéből 93 millió dollárt fordított az amerikai kongresszusi képviselők több mint harmadának, illetve az Egyesült Államok elnökének a támogatására. Joe Biden 3 millió dolláros adományt kapott az FTX-től, amivel a tőzsde volt a 2020-as elnöki kampány második legnagyobb támogatója.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Nyereményjáték: monitort és 600 dollár értékű kereskedési tőkét nyerhetsz a Binance és a Kripto Akadémia őszi játékában

spot_img
spot_img
spot_img