Aranyat tokenizál a HSBC

spot_img

A londoni székhelyű pénzügyi óriás a HSBC, csütörtökön egy olyan platform elindítását jelentette be, amely elosztott főkönyvi technológiát (DLT) használ a páncéltermében tartott arany tulajdonjogának tokenizálására.

A Bloomberg jelentése szerint a platformon létrehozott digitális tokenek az aranyrudakat képviselik, amelyekkel a bank kereskedő platformján keresztül lehet kereskedni. Az HSBC arany tokenizációs platformján egy token 0,001 troy unciának felel meg – mondta Mark Williamson, a HSBC deviza- és árupiaci partnerségekért felelős globális vezetője. A tokenizált fizikai arannyal a bank és az intézményi befektetők között, a HSBC Evolve platformján keresztül lehet kereskedni.

A HSBC nem először használ blokklánc technológiát. A vállalat még 2021 decemberében fogott össze a Wells Fargo-val, hogy egy megosztott elszámolási főkönyvet használjanak amerikai dollárban, kanadai dollárban, euróban és brit fontban lebonyolított tranzakciók feldolgozására. Ezt követően tavaly novemberben nyilatkozta azt, hogy saját tokenizációs platformot indít HSBC Orion néven, amelyen az intézmények digitális kötvényeket bocsáthatnak ki. 

“A natív digitális eszközök iránti kereslet mellett hatalmas tokenizációs megoldások iránti igényt is látunk, például az arannyal szemben” – mondta John O’Neill, a HSBC digitális eszközök piacainak és értékpapír-szolgáltatásainak vezetője.

A HSBC tokenizált arany szolgáltatása egyelőre az intézményi befektetőkre fókuszál, a közeljövőben azonban a lakossági befektetők számára is elérhető lesz, ha a szabályozás ezt lehetővé teszi.

Kapcsolódó cikkek:

A RedStone Chaos Labs augusztusi tanulmánya szerint az arany áll a második helyen a tokenizált eszközök piacán, kapitalizáció tekintetében az USD után. A Tether Gold (AUT) és a PAX Gold (PAXG) uralja jelenleg a tokenizált arany kategóriát, nagyjából 490 millió és 480 millió dolláros piaci kapitalizációval, a CoinGecko adatai szerint. 

“Mivel az inflációs aggodalmak miatt egyre nagyobb figyelem irányul az aranyra, a tokenizált arany jó helyzetben van ahhoz, hogy fontos szerepet töltsön be a blokkláncon történő finanszírozási átállásban” – áll a jelentésben.

A HSBC egyébként nemesfémek tekintetében a világ legnagyobb letétkezelője, valamint a londoni aranypiac négy klíringházának egyike, amely naponta több mint 30 milliárd dollár aranytranzakciót bonyolít le. A szolgáltatás bővülésével az HSBC további nemesfémek tokenizálását is tervezi.

A London Bullion Market Association adatai szerint jelenleg körülbelül 698000 aranyrudat tárolnak a nagy londoni trezorokban, amelyeknek az értéke körülbelül 525 milliárd dollár. A londoni aranypiac azonban továbbra is a kézi nyilvántartásra támaszkodik, és teljes egészében tőzsdén kívül bonyolítják le a kereskedéseket.

A blokklánc technológia integrálásával gyorsabbá és kevésbé válna körülményessé az aranypiacon történő adminisztráció, ráadásul az ügyfelek is könnyebben nyomon követhetik blokklánc által a birtokukban lévő aranyat egészen az egyes rudak sorozatszámáig. 

Eddig kibocsátott arany alapú tokenek

A Paxos által kibocsátott PAXG tokeneket a London Bullion Market Association páncéltermében tárolt arannyal fedezik. A Tether az AUT token fedezetét szintén Londonban tárolja a London Good Delivery-nél, amit Svájcban vásárolnak, áll a Tether Gold fehér könyvében. Tokenizált aranyat kínál még a WisdomTree is júliusban indult alkalmazásán keresztül.

A jelenlegi magas kamatkörnyezet az utóbbi időben olyan pénzügyi eszközök digitalizálásához vezetett, mint az állampapírok, pénzpiaci alapok, írta a Coinbase intézményi kutatási vezetője David Duong egy hétfői blogbejegyzésben.  

“Úgy gondoljuk, hogy a tokenizáció létfontosságú felhasználási lehetőség lehet a hagyományos pénzügyi szereplők számára, és az új kriptopiaci ciklus fontos részévé válhat. Bár a teljes megvalósítása még egy-két évet vehet igénybe”.

Tokenizált aranyat a Binance felületén is tudsz vásárolni. Mivel a Binance-en egyelőre megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. 

Csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit. Híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Sikeresen debütált a JPMorgan tokenizációs platformja

/blockworks, coinedition, bloomberg/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img