A túlzott spekuláció és egy véleménycikk idézhette elő a bitcoin 10%-os korrekcióját

spot_img

A bitcoin árfolyama a szerda déli órákban 10%-ot vesztett az értékéből. A zuhanást szakértők szerint az elharapózó piaci spekuláció idézte elő.

2024 első két napján gyors növekedésnek indult a határidős kripto piacokon megnyitott pozicíók (Open Interest) összértéke. A túlságosan egyirányú trendek mini-buborékok kialakulását idézhetik elő. Ha az árfolyam ilyenkor a többség ellen fordul, az hirtelen nagyon sok kereskedők kényszeríthet az ügyleteinek lezárására.

Fent a bitcoin árfolyama, lent a megnyitott pozíciók összértékének alakulása

A tegnapi elmozdulás másfél órája alatt mintegy másfél milliárd dollár értékű pozíciót zártak le a kereskedők. Bár egy ilyen esemény után némi időbe telhet, amíg a piac ismét magára talál, a legkésőbb jövő héten esedékes Bitcoin ETF döntés miatt most valószínűleg nem kell sokáig várni a következő akcióra.

A tegnapi esemény bekövetkeztét egyébként több szakértő is egy elemző oldalon megjelent cikk publikálásával hozta összefüggésbe. A MatrixPort 11:32-kor tette közzé azt az elemzést, aminek szerzője szerint a tőzsdefelügyelet el fogja utasítani a Bitcoin ETF kérelmeket és ez egy nagyobb visszaesést fog előidézni a kripto piacokon.

A cikk tartalma semmilyen ezt megalapozó új információt nem tartalmazott, így feltehetően nem maga a spekulatív írás vezetett az összeomláshoz, hanem néhány robot/algoritmus “haraphatott rá” az elutasítással kapcsolatos kulcsszavakra és kezdhetett olyan eladásokba, amelyek az egyébként is túlhevült helyzetben végül magukkal rántották a piacokat.

Az eset így hasonló lehetett a tavaly októberi Cointelegraph-os fiaskóhoz, amiben szintén egy Bitcoin ETF-el kapcsolatos közösségi médiás bejegyzés váltott ki 10%-os elmozdulást.

A MatrixPort egyébként egy nappal korábban még egy éppen ellenkező lehetőséget latolgató elemzést tett közzé, amiben rövid távon 50 000 dollárig emelkedő bitcoin árfolyamot tartott elképzelhetőnek. Mind a két elemzést ugyanaz a személy, Markus Thielen készítette, aki azt mondta, hogy nem manipulációs céllal publikálta az egymásnak ellentmondó írásait, hanem egyszerűen csak keddről szerdára megváltozott a véleménye.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img