Ezen a héten kiderül, engedélyt kap-e az indulásra a spot Bitcoin ETF?

spot_img

Ezen a héten lejár a hatóságok törvény által szabott gondolkodási ideje, ezért mindenképp döntést kell hozniuk a tavaly június óta húzódó spot Bitcoin ETF-ek ügyében.

Jelenleg 11 befektetési alap várakozik a döntésre, de minden jel arra utal, hogy engedélyt fognak kapni az indulásra. Az amerikai tőzsdefelügyelet a napokban már az ETF kereskedését biztosító nagyobb amerikai tőzsdékkel (CBOE, Nasdaq) is egyeztetett, a BlackRock szerint pedig szerdán számíthatunk a tőzsdefelügyeleti tagok mindent eldöntő szavazására.

Az elmúlt hetekben sokan és sokféle teóriával álltak elő, hogy a várható indulás milyen hatással lesz az árfolyam alakulására. A mainstream pénzvilág részévé válva minden eddiginél nagyobb tőke áramolhat a bitcoinba, aminek értéke ugyanakkor az elmúlt egy évben folyamatosan emelkedett, ami időszerűvé teheti a korrekciót.

A pesszimista verzió szerint a piac belefáradt az elmúlt hónapok ETF híreibe. Aki meglovagolta a tavaly júniusi bejelentéssel induló hullámot, kényelmesen hátradőlve teheti zsebre az azóta megszerzett profitot és reménykedhet abban, hogy később majd alacsonyabb árfolyamon tud visszaszállni.

Ezt a szemléletet erősítheti, hogy a korábban bevezetett “hagyományos” bitcoin kereskedési termékek indulása mindig egybeesett az adott emelkedő trendek csúcspontjaival.

Ami viszont a “be van árazva” elmélet ellen szólhat, hogy a fenti termékekkel ellentétben a spot Bitcoin ETF már nem csak spekulációra, hanem a sokkal kedvezőbb díjstruktúrája miatt hosszú távú befektetésre is alkalmas lesz. A spot ETF egy olyan réteg előtt nyithat kaput a vásárlásra, amit eddig a törvények korlátoztak az ilyen jellegű kitettség megszerzésében.

Egyes elemzők emiatt már rövid távon is jelentősebb tőke beáramlására számítanak. Ha az indulást követő első napokban valóban fokozott lesz az érdeklődés az ETF iránt, például ha a kereslet eléri a több száz millió dolláros, esetleg meg is haladja az egymilliárd dolláros határt, akkor beüthet a fomo és a piac egy újabb lépést tehet felfelé.

Minden idők 25 legsikeresebb ETF indulása az első napon mért forgalom (Day 1 Flow) szerint (millió dollár)

Szintén az emelkedést segítheti, hogy az ETF-ek ellenértékét csak igazi bitcoinokkal lehet biztosítani, ezért ha megjelennek az érdeklődők, a kibocsátóknak mindenképp bitcoint kell majd vásárolniuk, hogy azokat “tovább adhassák” az ETF befektetőknek.

A kibocsátónak ezt mindenképp friss bitcoinok vásárlásával kell megtenniük. Bár a törvény lehetőséget ad egy kezdeti “seed” mennyiség előzetes biztosítására (a BlackRock például 10 millió dollár értékű bitcoint biztosít majd az induláskor az ETF-en keresztül való vásárlásra), minden további befektetéshez újabb bitcoint kell vásárolni.

A jelenleg hatályos törvények tiltják, hogy egy ETF kibocsátó az indulást megelőző időszakban titokban felhalmozzon, majd ezt a “titkos” bitcoin mennyiséget értékesítse az ügyfeleinek. Aki ezt megteszi, azt kockáztatja, hogy azonnal el is veszti a frissen megszerzett engedélyét.

A spot Bitcoin ETF indulásának tényleges időpontja szintén hatással lehet az árfolyam alakulására.

Korábbi ETF-ek esetében volt példa arra, hogy akár 2 hónap is eltelhetett az engedélyek megadása és az ETF-ek tényleges indulása közt. Ha most is ennyit kell várni, nagyobb esély lehet a korrekcióra, míg ha napokon belül lehetővé válik az ETF-be való befektetés lehetősége, és erre tényleg nagy kereslet mutatkozik a termékre, akkor inkább számíthatunk a pozitív reakcióra.

Az egyetlen, ami szinte biztosra vehető, hogy ezen a héten mind az ETF szavazás eredménye, mind az ETF tényleges indulási időpontjának bejelentése nagy kilengéseket idézhet elő a kripto piacon. A bejelentések pontos időpontjait még nem hozták nyilvánosságra.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img