December havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img

Tavaly decemberben, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsot döntött a Bitcoin hálózat hashrátája és a hálózati nehézség. December 31-én a 7 napos mozgóátlag szerint 518 EH/s-on tetőzött a hashráta (493 EH/s előző hónap végén). A hashráta növekedésével az elmúlt napokban a blokkok átlagosan 11 perc 18 másodpercenként generálódtak, és ennek megfelelően közel 11,5%-os negatív nehézségi kiigazítás várható hamarosan.

A 30 és a 3 napos mozgóátlag adataiból is azt lehet kiolvasni, hogy decemberben a bányászok a lehető legtöbb számítási kapacitást adták hozzá a hálózathoz, amit csak tudtak. A hálózati hashráta 2023 eleje óta továbbra is meredeken emelkedik minden idősíkon.

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése 2023 december elejétől 2024 január elejéig a 7 napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése az elmúlt egy évben a 7 napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek, az egymás között kialakult versenyhelyzet miatt. Másodsorban, pedig egyre hatékonyabb és nagyobb teljesítményű bányászgépek jelennek meg a piacon, majd a hálózaton, köszönhetően a bányászgépgyártó cégeknek is. Az elmúlt hónapban a bányászok annyi hashrátát adtak a hálózathoz, aminek hatására több mint 27 EH/s-al nőtt. (Novemberről decemberre közel 25 000 darab új bányászgép jelent meg a Bitcoin hálózaton.)

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok birtokában lévő összes online állapotban lévő bányászgép mennyiség alakulása 2023-ban decemberi adatok alapján (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Hashár

Az elmúlt hónapban oldalazó mozgást produkált a bitcoin grafikonja, a cikk írásának pillanatában 43 700 dollár határán mozog a bitcoin árfolyama. A jelenlegi, egy hónapja tartó oldalazó mozgást a közelgő Bitcoin ETF bejelentése körüli spekuláció tartja, ami ezen a héten be is fejeződhet, ugyanis január 10-én döntésnek kell születnie spot Bitcoin ETF ügyben.

Jelenleg 11 befektetési alap várakozik a döntésre, de minden jel arra utal, hogy engedélyt fognak kapni az indulásra. Az amerikai tőzsdefelügyelet a napokban már az ETF kereskedését biztosító nagyobb amerikai tőzsdékkel (CBOE, Nasdaq) is egyeztetett, a BlackRock szerint pedig szerdán számíthatunk a tőzsdefelügyeleti tagok mindent eldöntő szavazására.

Kapcsolódó bányász hírek:

A novemberi rallynak és a közelgő Bitcoin ETF láznak köszönhetően a növekvő, majd oldalazó bitcoin árfolyam hatalmas megkönnyebbülést jelentett a bitcoinbányászok számára. December elején a hashár át tudta lépni a 110 USD/PH/napot, ami a legmagasabb érték volt május 8-a óta. A csúcsot december 17-én érte el 136,11 USD/PH/nap, azóta fokozatosan esik, jelenleg átlag 83,41 USD/PH/nap körül alakul. A hashár növekedése rengeteg bányászt ki tudott emelni a havi veszteséges termelési szintről. Decemberben többnyire a 82-103 USD/PH/nap sávban mozgott a hashár és sikerült elhagynia a korábban sokáig tartott 60-80 USD/PH/napos csatornát.

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2023 december elejétől 2024 január elejéig (forrás: hashrateindex)

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2023 elejétől napjainkig (forrás: hashrateindex)

A hashárat nemcsak a bitcoin árfolyama növeli, hanem a tranzakciós díjak is. A Bitcoin hálózati díjak novemberben kezdtek el növekedni köszönhetően az Ordinalsoknak, azaz a Bitcoin NFT-éknek. Idén először májusban robbantak be a köztudatba az Ordinalsok, aminek eredményeként több hétre bedugult a bitcoin mempool (a bitcoinbányászok legnagyobb örömére). A Bitcoin Ordinals feliratok darabszáma bőven 42 millió felett jár és jelenleg is uralják a Bitcoin tranzakciók többségét, ami jelentősen befolyásolja a hálózat díjstruktúráját és növeli a tranzakciós költségeket.

Érdemes megjegyezni, hogy szeptember 5-e óta novemberben történt az első negatív kiigazítás, viszont december elején ennek a többszörösével emelkedett a hálózati nehézség. (A bitcoin árfolyamának a növekedése szorosan korrelál a hálózati nehézség növekedésével.)

A sorozatos pozitív nehézségi kiigazítások után novemberben tudott csökkenni a hálózati nehézség, azonban decemberben ismét óriásit ugrott. (forrás: hashrateindex)

Bányászpiaci mutatók (2024. január 08.):

  • hashár: 83,41 USD/PH/nap –  0.00189940 BTC/PH/nap
  • hashráta: 528 EH/s (7 napos mozgóátlag szerint)
  • nehézség: 73,19 T

Bitcoinbányászat ASIC árindex adatok

Az ASIC árindex adatok az elmúlt hetekben mintha emelkedő pályára álltak volna, a stagnálás után talán a bányászgép piac is magára talált. Egyelőre a hashár, a hashráta és a bitcoin árfolyamának az emelkedése minimális hatással van az ASIC gépek áraira, a következő generációs gépek árindex adatai emelkedtek valamelyest. A középgenerációs (38-68 J/TH) és a régi bányászgépek (68 J/TH<) árindex adatai nagyjából egy ártartományba esnek, 3,45-4,75 dollár között mozognak. (A középgenerációs gépek árai olcsóbbak lettek, mint a régi típusú bányászgépek.) 

Ezeknél jobb hatékonysági fokkal működő bányászok (25-38 J/TH) árindex adatai, az utolsó májusi enyhe emelkedést követően decemberben szintén emelkedni látszanak. A következő generációs bányászgépek (<25 J/TH) árindex értéke gyakorlatilag megfeleződött az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Mivel a legújabb generációs gépek (Antminer S19 XP és a Whatsminer M50S+) már megjelentek a másodlagos piacon, így számítani lehetett az árak csökkenésére.

ASIC árindex adatok (2024. január 8.): 

  • következő generációs bányászgépek (<25 J/TH): 13,33 USD
  • új generációs bányászgépek (25-38 J/TH): 111,63 USD
  • közép generációs bányászgépek (38-68 J/TH): 3,45 USD
  • régi bányászgépek (68 J/TH<): 4,75 USD

A bitcoinbányászat ASIC árindex adatai egy évre visszamenőleg (forrás: hashrateindex)

Bányászgép technológia fejlődése 2023-ban

Óriási technológiai előrelépés történt a bányászgépek hatékonyság növelésének területén. Szeptember utolsó hétvégéjén az Antminer S21 névre keresztelt bányász sorozatot a Bitmain a piac leghatékonyabb bányászaként jelentette be, az iparágban elsőként, jóval 20 joule per terahash (J/T) alá tudták vinni a bányászok hatékonyságot. 

A bányászgép gyártó órás két modellből álló következő generációs Antminer S21 sorozatot dobott a piacra, az Antminer S21 és az S21 Hydro ASIC bitcoinbányászokat. A WDMS rendezvényen bemutatott gépek teljesítménystatisztikái a résztvevőket is meglepte. Az S21 hash sebessége 200 terahash per szekundum (TH/s), hatékonysága 17,5 joule/terahash (J/T); míg az S21 Hydro 335 TH/s és 16 J/T, ami azért is figyelemre méltó, mert egészen a közelmúltig, a legtöbb Antminer BTC bányász 20 J/T szint felett működött.

Legutóbbi bitcoinbányászindex-jelentésünket itt találod

A Bitmain bejelentését megelőzően egyébként a bűvös 20 J/T alatti értéket elsőként a Canaan legújabb bányásza érte el, amit szintén egy konferencia keretein belül mutattak be. A Canaan az A14 sorozatú merülő folyadékhűtéses és léghűtéses modelleit jelentette be, az A1466I modell (merülő folyadékhűtéses) számítási kapacitása 170 TH/s, energiahatékonysága pedig 19,5 J/T, míg az A1466 modell számítási kapacitása 150 TH/s, energiahatékonysága 21,5 J/T.

A Bitmain WDMS rendezvénye előtt pár nappal szintén az egyik úttörőnek számító ASIC gyártó, a MicroBT közölte, hogy október 24-én a dubai Blockchain Life 2023 eseményen szintén egy újabb, az M60-as bányászgép sorozattal fognak előrukkolni a nagyérdemű bányász közönségnek. Három új WhatsMiner bányászt adtak ki a 20 J/T alatti hatékonyságot célozva meg: 

  • WhatsMiner M66S és M66 merülőhűtéses modellek –  270-298 TH/s közötti tartományban 18,5 J/T hatásfok, illetve 240-276 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok,
  • WhatsMiner M63S és M63 hidrohűtéses modellek – 360-390 TH/s közötti tartományban 18,5 J/H hatásfok és 334-366 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok,
  • WhatsMiner M60S és M60 léghűtéses modellek gyártási kapacitása 170-186 TH/s közötti tartományban 18,5 J/T hatásfok és 150-172 TH/s közötti tartományban 19,9 J/T hatásfok.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányász teljesítmények és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

November havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img