Zéró jutalék, végtelen lehetőség: nem győznek egymás alá licitálni a Bitcoin ETF kibocsátók

spot_img

Nem csak a döntési határidő közeledte miatt vette kezdetét a végső visszaszámlálás. A Bitcoin ETF kibocsátók árban is igyekeznek egymás alá licitálni és a többieknél olcsóbban kínálni a saját kripto befektetési terméküket.

A héten várható engedélyezés előtt valóságos árháború robbant ki tegnap a spot Bitcoin ETF indulásában érintett 11 befektetési alap között, akik közül több is jelentősen csökkentett a korábban bejelentett éves kezelési költségein. A nap folyamán többször is előfordult, hogy egy bejelentett csökkentés után egy másik szereplő perceken belül alákínált a többi vetélytársnak.

Az árverseny nem egyedi jelenség a 8000 milliárd dolláros ETF piacon, ahol minden század százaléknyi különbség dollármilliókkal növelheti, vagy csökkenthet az adott alaphoz befolyó összeget.

Egy 2022-es tanulmány szerint az alapkezelők átlagosan 0.37%-os éves díjat számolnak fel egy ETF kezelésért. A bitcoin esetében a kibocsátók többsége ez alá kínált, de így is széles, 0 és 1.5% közötti kínálatból választhatnak majd az érdeklődők

A szoros verseny ellenére a fenti átlagnak továbbra a többszörösét kérné el a Grayscale, ami tegnap az eredeti 2%-ról 1,5%-ra csökkentette az éves díjait. Tegyük hozzá, megteheti, a Grayscale ugyanis hatalmas előnyből vághat neki az ETF küzdelemnek.

A Grayscale jelenleg a világ legnagyobb Bitcoin befektetési alapja, ami több mint 600 000 bitcoint, mintegy 27 milliárd dollár értékű kripto vagyont felügyel. Az alap most ETF-é alakítaná a szolgáltatását, de az majd csak a tőzsdefelügyelet napokban várható szavazásán dől el, hogy megkapja-e az ehhez szükséges engedélyt.

Az érme másik oldalán több olyan alap is áll, akik az első évben egyenesen 0%-ra csökkentenék, majd utána is az átlag alatt, 0.2 – 0.3% körül tartanák az ETF befektetők éves költségeit.

A legnagyobb halnak és a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító BlackRock (iShares) a korábbi 0.3%-ról szintén 0.2%-ra csökkentette a jutalékait. Ezt az első évben, vagy az ETF-be áramló első 5 milliárd dollár erejéig vehetik igénybe az őket választók, mielőtt ismét a 0.3%-os díj válna érvényessé.

Az árversenyt alapvetően jó jelnek tartják az ETF szakértők, akik szerint a kibocsátók már az indulásklor nagy érdeklődésre számíthatnak.

Érdekesség, hogy az elfogadás előtt álló amerikai etf-ekhez leginkább hasonlító európai bitcoin etn-ek átlagosan 1% körüli éves kezelési költséggel rendelkeznek. Az irántuk való kereslet eddig mérsékelt volt, közülük csak egy volt képes az egymilliárd eurós összbefektetés elérésére.

Ha engedélyt kapnak az indulásra, az amerikai etf-ekbe ennél sokkal több pénz beáramlását várják szakértők. A kibocsátásra váró befektetési alapok szóvívői szerint ők abban bíznak, hogy már az idei évben elérhetik a százmilliárd dolláros nagyságrendet.

A bitcoin a hétfő hajnali enyhe esés után egy 9.5%-os emelkedéssel futott neki a hétnek. Várakozások szerint az amerikai tőzsdefelügyelet szerdán hozhat döntést a Bitcoin ETF-ek ügyében. A bejelentés miatt a következő napokban is nagyobb elmozdulásokra lehet számítani.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img