December havi bitcoinbányász teljesítmények | a Marathon Digital a hónap leghatékonyabb bányásza

spot_img

Szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 december havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Előző cikkünkben átnéztük a december havi Bitcoin hálózat adatait, hogy mennyire volt nehéz bitcoint bányászni, most pedig lássuk a számokat!

Tegnapi cikkünkben átnéztük a Bitcoin hálózat adatait, amelyből az derült ki, hogy az elmúlt hónapban is nőtt a hálózati nehézség és a hashráta is, ahogy eddig az év minden hónapjában. A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek, az érvényes blokkjutalmak megszerzése iránt kialakult verseny miatt, valamint hónapról hónapra egyre több bányászgépet kapcsolnak a Bitcoin hálózatra, amelyek egyre hatékonyabbak. 

A bányászok több bitcoint (7594.4 BTC) tudtak előállítani decemberben, mint novemberben (6377.7 BTC). A texasi hőhullám már egyáltalán nem érezteti hatását a bányászatra, ami a villamos energia iránti kereslet stabilitásához vezetett tavaly. Viszont még mindig akad olyan bányász, akinek a vállalati hashráta kapacitásának nagy részét vissza kell adnia az elektromos hálózatba, hogy egyes államban élők többlet energiához jussanak a közelgő téli ítéletidő miatt. Az elmúlt évben megjelentek olyan bányászok is, akik áramtermelőként vannak jelen a piacon. Ezek a bányászok kárpótlásként és energia termelőként kompenzációban részesültek, mivel villamos energiát szolgáltattak az államnak. 

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok összes eladott és bányászott BTC mennyiségének alakulása 2023-ban, összehasonlítva az összes kincstári BTC állománnyal (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A Riot például energiastratégiájának részeként a csúcsigényes időszakokban több mint 95%-kal csökkentette a nyári hónapokban az energiafelhasználását, lemondva bitcoinbányász ​​tevékenységéből származó bevételről. Helyette energiaforrásokat biztosított az ERCOT-nak, Texas energia szolgáltatójának. Decemberben a Riot, így 0,5 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami körülbelül 11.6 db bitcoinnak felel meg, az Iris Energy, pedig 2,3 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami körülbelül 54.6 db bitcoinnak felel meg, a Cipher Mining pedig 16 darabnak megfelelő BTC-t szerzett így a decemberi átlagár alapján.

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el 

Nézzük a számokat! A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza a Marathon Digital lett, (82.72 bitcoint termelt EH/s-onként) letaszítva a második helyre az Iris Energy-t (72.55 BTC/EH/s), amely több hónapig tartotta vezető pozícióját. Ebben a hónapban a CleanSpark lett a harmadik helyezett 72.00 BTC/EH/s-al. A 80 BTC/EH feletti mezőnybe a Marathonon kívül egy bányásznak sem sikerült bekerülni. A 70 BTC/EH feletti mezőnybe sikerült bejutnia a Hive-nak, amely éppen csak lecsúszott képzeletbeli dobogónk harmadik fokáról (71.59 BTC/EH) és a Core Scientific-nek. A legrosszabb hatékonysággal decemberben a Riot Platform bányászott (49.92 BTC/EH). 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 december havi bitcoin termelési jelentések összesítője (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Elég éves adattal rendelkezünk már ahhoz, hogy megállapítsuk éves szinten, hogy melyik bitcoinbányász vállalat bányászott a leghatékonyabban. A fenti adatok is jól mutatják, hogy éves szinten a DMG-Iris Energy-Hive hármas vezette a mezőnyt 2023-ban 80 BTC/EH körüli éves átlag termelési számmal. 2023-ban a DMG lett a leghatékonyabb bányász (citromsárgával kiemelve) az Iris (80.27 BTC/EH, narancssárgával kiemelve) és a Hive (79.91 BTC/EH, rózsaszínnel kiemelve) előtt.

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023-as átlag havi bitcoin termelési hatékonysági mutatói. Sárgával a DMG éves vezető termelési mutatója, kékkel kiemelve a december hónap leghatékonyabb bányásza, pirossal a hónap leggyengébben teljesítő bányásza (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Decemberben a kibányászott BTC mennyiség tekintetében új rekorder született, a Marathon Digital (MARA) végzett az élen, letaszítva a trónról a Core Scientific-et. A MARA 1853 bitcoint, a Core Scientific 1626 BTC-t a CleanSpark, pedig 720 BTC-t bányászott ki a múlt hónapban, egyben éves rekordot is beállítva. A 700-as élmezőnybe más bányász nem került be, a 600-asba is csak a Riot Platform ért oda 619 bányászott bitcoinnal. Az 500-600-as mezőnyben nincs bányászunk, viszont a 400-asok listájába már hárman is vannak: a Cipher Mining (465 BTC), a Hut 8 (453 BTC) és a Bitfarms (446 BTC). Jelentősebb mennyiségű bitcoint bányászott ki még a Hive (282 BTC), az Iris Energy (399 BTC) és a TeraWulf (334 BTC). (Cikkünk írásának pillanatában a Digihost nem közölt még adatokat.)

2023 decemberben bányászott bitcoin mennyiség bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

2023-ban bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászonként havi lebontásban (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Kapcsolódó cikkek:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által decemberben kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 244.98 darab (előző hónapban 212.59 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC darabszám előállításának a 27%-ért felelnek. A legnagyobb napi termelt darabszámot a Marathon Digital (59.8 BTC) és a Core Scientific (52.5 BTC) produkálta. A napi termelt darabszámból azt a következtetést is levonhatjuk, hogy az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányászok felelnek a napi BTC előállítás bő negyedéért.

2023 decemberben bányászott napi bitcoin mennyiségek összehasonlítása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvánosan közzétett adatok alapján decemberben a Core Scientific után (1211 BTC) a legtöbb bitcoint a Marathon adta el, 704 darabot. Magas darabszámban értékesített BTC-t a Riot (590 BTC), de több száz bitcointól vált meg a Bitfarms is (444 BTC). Havi termeléséhez képest az Argo adott el nagyobb mértékben BTC-t, mint amennyit termelt (167 BTC).

2023 decemberben bányászott és eladott bitcoin mennyiségek aránya bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Ha megnézzük az egész 2023-as éves havi termelt és eladott bitcoin mennyiségi adatokat, akkor abból kiderül, hogy decemberben 2525 db bitcoin maradt a bányászoknál (előző hónapban 851 db BTC), de közel sem akkora mennyiségben, mint májusban (3390 BTC) és júliusban (3095 BTC). Az abszolút eladási csúcsot októberben produkálták a bányászok, majdnem a kitermelt havi mennyiséggel megegyező darabszámú bitcoint adtak el, 338 darab maradt náluk. 

2023-ban havonta bányászott és eladott bitcoin mennyiségek alakulása (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Ha a 2023-as éves havi termelt és eladott bitcoin mennyiség trendjét nézzük, akkor 3 hónapot leszámítva megállapíthatjuk, hogy az eladáson volt a hangsúly, a lineáris trendvonal is ezt mutatja. Azokban a hónapokban, amikor a bányászoknak jobban ment (például magasabbak voltak a hálózati díjak) több bitcoint tudtak félrerakni a vállalati kincstárakba. 

Bitcoinbányászoknál megmaradt havi bitcoin mennyiség trendje 2023-ban (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2024-ben továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség egy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 15 174 darab BTC-vel (előző hónapban 14 025 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9195 BTC-vel, a Riot 7362 BTC-vel, a Cleanspark 3002 BTC-vel és a Hive 1707 BTC-vel. A CleanSpark-nak sikerült tavaly nyár óta immár megnégyszereznie BTC vagyonát, így bekerült az ezres nagyságrendű vagyonnal rendelkező bányászcégek csapatába. Több száz BTC-t birtokol még a DMG (455 BTC), a Bitfarms (804 BTC), a Bit Digital (642 BTC) és a Cipher Mining (796 BTC).

2023 decemberben birtokolt bitcoin mennyiségek alakulása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük az december hónapot a számok tükrében:
  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 40 991.6
  • decemberben bányászott összes BTC (db): 7594.4
  • összes napi BTC termelés (db): 244.98
  • összes eladott BTC mennyiség decemberben (db): 5068.6
  • összes vállalati hashráta kapacitás december végén (EH/s): 111.7
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 1 018 229

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Ráadásul a Hut 8 Mining összeolvadt az US Bitcoin Corp. (USBTC) bányász vállalattal végérvényesen november végén, így egyből a Marathon és a Riot Platform bányászóriások versenytársa lett, vállalati hasráta kapacitás tekintetében. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászaira, az Iris Energy-re és a Hive-ra és a DMG Blockchain-re, de a Cleanspark és a Cipher Mining továbbra se kerülje el a figyelmünket.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentésünket és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

December havi bitcoinbányász teljesítmények | Bitcoin hálózati adatok

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img