Az altszezon kapujában

spot_img

A hét nagy kérdése, hogy folytatódik-e a Bitcoin ETF-ek indulásával kezdődött eladási hullám. A választ erre a tegnapi munkaszüneti napról visszatérő amerikai piacok adhatják meg, a szakértők ugyanis az esés mögött a GBTC-ből kiszálló befektetőket sejtik.

A múlt heti zuhanással a bitcoin visszatért az ETF indulás előtt bejárt sáv közepére. A történtek sajnos eléggé belerondítottak a grafikonba, de amíg nem törik meg a másfél hónapja tartott és a mélypontok alapján még jelenleg is enyhén felfelé tartó struktúra, még lehet reménykedni egy újabb nekirugaszkodásban.

44 000 dollár felett a vásárlók, míg a 40 000-es lélektani határ alatt az eladók szerezhetnek további lendületet. Ha egyik tábor sem tud a másik fölé kerekedni és a bitcoin megmarad ebben a köztes és kiegyensúlyozott állapotban, az jó hírt jelenthet az altok számára, amik a korábbi tapasztalatok alapján bíztató helyzetből futhatnak neki a következő időszaknak.

Az elmúlt években már többször is elővettük azt az egyszerű és statisztikai megfigyeléseken alapuló altcoin indikátort, ami szerint ha az elmúlt 90 napban a top 50 altcoin legalább 75%-a túlteljesíti a bitcoint, akkor belépünk az altszezon időszakba.

A jelenlegi helyzet így fest. (A top50-be  nem számítanak bele a stabilcoinok és a csomagolt tokenek (pl.: WBTC), vagy a stake-elt kriptopénzeket helyettesítő eszközök.)

Jól látható, hogy a bitcoin az elmúlt 3 hónapban mutatott 45%-os emelkedésével csak a mezőny végén foglal helyet.

Ha ezt és az ehhez hasonló korábbi időszakokat egy grafikonunk ábrázoljuk, az alábbi képet kapjuk.

Az altszezonok általában egy nagyobb bitcoin emelkedés után szoktak bekövetkezni, amikor a pénz elkezd a piacvezetőből a kisebb coinok felé csordogálni.

Az altszezonok olykor mindössze pár nap alatt, de van amikor csak 4 hét után érik el a csúcspontjaikat. Ezek alatt még a kripto piacokon megszokottnál is gyorsabb és jelentősebb emelkedéseket lehet megfigyelni.

A csúcs után vagy egy nagyobb korrekció, vagy bizonyos esetekben egy további, akár több hétig tartó oldalazó időszak következhet. Ilyenkor az első körös emelkedéseket még nem követi nagy visszaesés, a pénz ehelyett még lejjebb csorog és a nagyobb altokból eljut a kisebb kriptopénzekbe is. Az ilyen ciklusok végét általában a mém coinok látványos és minden mást túlteljesítő emelkedése szokta jellemezni.

Az indikátor szerint január 14-én, azaz vasárnap léptük át ismét az altszezont jelző határsávot, ami kedvező előjel lehet az altcoin tulajdonosok számára. Persze mint mindig, az örömükhöz most is kelleni fog, hogy a bitcoin egy váratlan bezuhanással ne rondítson bele a levesükbe.

Amint a képen is látható, az altszezon sáv alá visszaesve rendre nagyobb korrekciók következnek, a túlhevült piac ilyenkor hetekre, hónapokra is megpihenhet.

Aki sikeresen tud meglovagolni egy altszezont, rövid idő alatt nagy megtérülést érhet el a befektetésein, de csak akkor, ha nem ragad bele a kiválasztott coinjaiba és képes a saját kapzsiságán felülemelkedve kiszállni és elvinni az ezekkel megszerzett pénzt.

Egy altszezon sosem tart örökké és a végén mindig jön a nagy kijózanodás. Senki sem tudja, hogy hol lesz a vége, a mostaninak talán ma van az utolsó napja, de az is lehet, hogy csak hetek múlva éri el a csúcsot. Ha aktívan megpróbálsz részt venni benne, ne veszítsd el az eszed és tartsd be a saját szabályaidat. A könnyen jött pénz mindig nagyobb kockázatvállalásra ösztönözheti az embereket, de aki ilyenkor könnyelmű lesz, hamar búcsút inthet a megszerzett nyereségnek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Álláshirdetés: Veled bővülne a Kripto Akadémia!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img