A Grayscale ETF eladásai miatt eshetett a bitcoin árfolyama

spot_img

A bitcoin árfolyama péntek délután zuhanni kezdett és a hétvégét is az akkor kialakult mélypont környékén töltötte. Ezzel ismét visszatértünk a 2024-es rajtvonalhoz, vagyis a január elsejei évindító szinthez.

A bitcoin árfolyamának alakulása az év első két hetében

Elemzők szerint az eladások mögött elsősorban a Grayscale ETF-ből kiáramló tőke állhat. Amint azt mi is megírtuk, sok befektető több év után szabadulhat a cég most ETF-é alakított, de korábban fekete lyukként működő bitcoin befektetési termékéből.

A pénteki ETF vásárlási és eladási számokat a hagyományos pénzügyi rendszer működése és 1-2 munkanappal elcsúsztatott jóváírási és jelentési kötelezettsége miatt legkorában csak kedden fogjuk megismerni (ma munkaszüneti nap van az Egyesült Államokban), de a csütörtöki adatok szerint félmilliárd dollár értékű nettó eladással kezdhezte meg működését a Grayscale Bitcoin ETF, amiben több mint 25 milliárd dollár értékű BTC van letétbe helyezve.

Ezzel kapcsolatban többen megjegyezték, hogy ez a csúsztatott adatközlés manipulációkra adhat lehetőséget, mert az adatok publikálása előtt egy szűkebb csoport már hamarabb fogja ismerni azokat a számokat, amikre a piac csak később reagálhat.

A Grayscale eladások kapcsán azt is érdemes lehet észben tartani, hogy a jelenleg elbírálás alatt álló Ethereum ETF-ben szintén érdekelt lesz a cég, ami a bitcoinhoz hasonlóan szeretné ETF-é alakítani a Grayscale Ethereum befektetési alapot. Ez jelenleg 7.6 milliárd dollár értékű ethert tartalmaz, így az Ethereum ETF indulásakor ebből kiszállók ugyancsak eladási nyomást gyakorolhatnak majd az árfolyamra. Ez azonban egyelőre még a jövő zenéje. Az Ethereum ETF elfogadásáig még a legjobb esetben is hónapok lehetnek hátra. (A termék legkorábban májusban kaphat engedélyt az indulásra.)

A munkaszüneti nap és a tőzsdék zárvatartása miatt a Grayscale hétfőn nem folytathatja az esetleges további bitcoin eladásait. Az ETF-ek indulása után viszont ugyancsak fontos lehet megjegyezni, hogy a jövőben még hangsúlyosabbak lehet a bitcoin piacok amerikai időzóna szerinti aktivitása. Az árfolymot az ETF-ek kereskedése révén innentől kezdve már nem csak a kripto, hanem a hagyományos piaci szereplők is alakíthatják.

A bitcoin ETF-ek árfolyamainak változásai már a Tradingview-n is követhetők. A 3 legnagyobb ETF a GBTC (Grayscale), IBIT (BlackRock) és FBTC (Fidelity) neveken érhető el.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img