December havi bitcoinbányász teljesítmények | Bitcoin hálózati adatok

spot_img

2024 január közepére szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 december havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk, tekintsük át az elmúlt hónap Bitcoin hálózat adatait, mennyire volt nehéz bitcoint bányászni.

A bitcoinbányászat nehézsége december végén újabb csúcsot produkált (73,20 T, előző hónapban 67,95 T), köszönhetően a közel 7%-os emelésnek. A múlt hónap közepén történt egy csökkentés, ami elhanyagolható, ha a hálózat nehézségének az alakulását nézzük nagy idősíkon. Ha a Bitcoin hálózati nehézség értékeit vizsgáljuk meg a 2023-as évre, akkor megfigyelhető, hogy a nehézségi kiigazítások nagyságának a mértéke év közepére csökkent, azonban az utolsó hónapokban az év eleji kiigazítási értékekhez hasonló mértékben történtek az emelések. 

A Bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. december 1-től – 2023. december 31-ig (forrás: CoinWarz)

Az év első három hónapjában közel 10%-os pozitív kiigazítások történtek a hálózat stabilitása érdekében, az ezt követő hónapokban már csak 6-7% körül (kivéve az év utolsó három hónapjában). Szembetűnő lehet, hogy július végétől egészen augusztus utolsó hetéig nem történt számottevő nehézségi kiigazítás. Néhány napon belül ismét egy kisebb csökkenés várható 1% körül, hiszen az átlagos blokkidő 10 perc 6 másodperc körül alakul.

A bitcoin hálózati nehézség alakulása 2023 elejétől 2023. december 31-ig (forrás: CoinWarz)

Tavaly decemberben, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsot döntött a Bitcoin hálózat hashrátája és a hálózati nehézség. December 31-én a 7 napos mozgóátlag szerint 518 EH/s-on tetőzött a hashráta (493 EH/s előző hónap végén). A 30 és a 3 napos mozgóátlag adataiból is azt lehet kiolvasni, hogy decemberben a bányászok a lehető legtöbb számítási kapacitást adták hozzá a hálózathoz, amit csak tudtak. A hálózati hashráta 2023 eleje óta továbbra is meredeken emelkedik minden idősíkon.

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése 2023 december közepétől 2024 január elejéig a 7 napos napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

Összességében az is elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása év eleje óta növekvő tendenciát mutat. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát online állapotba helyezni az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. Az elmúlt hónapban a bányászok annyi hashrátát adtak a hálózathoz, aminek hatására több mint 27 EH/s-al nőtt. (Novemberről decemberre majdnem 25 000 darab új bányászgép jelent meg a Bitcoin hálózaton.) A globális Bitcoin hálózat hashrátája december végére 5,8%-ot, míg a vállalati hashráta 1%-ot növekedett az előző hónaphoz képest. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Masszívan emelkedtek 2023-ban a Bitcoin hálózat mutatói, a bányászok hónapról hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz jelenleg. Ez alól kivételt jelent a május eleji és a december közepi időszak, amikor is a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki.

2023 decemberében a bitcoinbányászok bevételei nagymértékben megugrottak, ami még a májusi éves csúcsot is megdöntötte. Az elmúlt év utolsó hónapjában több mint 1,51 milliárd dollárt szedtek össze a bányászok. Az összesített bevétel magába foglalja az on-chain tranzakciós díjakból származó, szintén rekordot jelentő 324,8 millió dollárt is.

2023 év eleje óta a hálózati nehézség megduplázódott (206%), a globális hashráta szintén (197%), valamint a vállalati hashráta 61%-ot növekedett. Ne feledjük, az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket is. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése, beüzemelése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti. 

A globális Bitcoin hálózati hashráta és az össz vállalati hashráta alakulása 2023-ban (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az össz vállalati hashráta növekedésben megfigyelhető, hogy júliustól a növekedés mértéke lelassult egészen októberig. Ez többnyire annak tudható be, hogy az év elején vállalt vállalati hashráta növekedést nagyrészt teljesítették már a bányászok, illetve az idei évre tervezett fejlesztések lassan a végéhez közelednek. Azonban néhány bányász ez alatt az idő alatt tudta befejezni a korábban beszerzett bányászgépek telepítését, így novemberre nagyot ugrott az online állapotban lévő gépek száma. 

A néhány hete bejelentett legújabb hatékonyságú bányászgépek beszerzéséért folytatott verseny, azonban már most megkezdődött, amelyeknek a szállítása és üzembe helyezése idén fog megtörténni. Az elmúlt hetekben több bányászgép vásárlási bejelentés is történt hatalmas összegekben és vállalt vállalati hashráta kapacitás tekintetében. A Bitcoin felezés előtti verseny kiéleződött, a bányász vállalatok a nagyobb flotta hatékonyság és a termelési kapacitás megszerzéséért is versenyeznek.

Kapcsolódó cikkek:

A TheMinerMag által összeállított adatok szerint az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányász vállalatok összesen több mint 70 EH/s értékben adtak le december végén eddig vásárlási megbízásokat bitcoinbányászgép készletekre. Ezeknek a bányászoknak az összesített bányászati beruházási kötelezettségvállalásaik 2023 év végére körülbelül 1,4 milliárd dollár körül alakultak, amiből csak az elmúlt két hónapban mintegy 750 millió dollárt írtak alá. 

Az észak-amerikai bitcoinbányász vállalatok összesített vállalati hashráta kapacitás alakulása 2023 év eleje óta (szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért tehát elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek az előbb említett kialakult versenyhelyzet miatt. Másodsorban, pedig egyre hatékonyabb és nagyobb teljesítményű bányászgépek jelennek meg a piacon, köszönhetően a bányászgépgyártó cégeknek. Az utóbbi hónapokban, ugyanis sorra jelentették be a 20 J/TH alatti bányászgépek megjelenését (Canaan, Bitmain, MicroBT), ami óriási mérföldkövet jelent a bányászati iparágnak. (Ezeknek a gépeknek a teljesítménye nagy valószínűséggel idén fog megjelenni a Bitcoin hálózaton.)

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok birtokában lévő összes online állapotban lévő bányászgép mennyiség alakulása 2023-ban, decemberi adatok alapján (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az idei évben eddig kétszer tapasztalhattunk minimális csökkenést az online állapotban lévő bányászgépek számát tekintve. Májusban és augusztus hónapban történt kisebb visszaesés, ami betudható egyrészt az augusztusi nagy nyári hőségnek, hiszen a legnagyobb telephelyek Texasban találhatóak. Ilyenkor a bányászok lekapcsolják a farmokat az elektromos hálózatról, hogy a lakosság elegendő energiához jusson. Másrészt, pedig a kevésbé hatékony bányászgépeket kapcsolják le, illetve cserélik le hatékonyabb berendezésekre. Nagyobb növekedés 2023-ban kétszer, márciusról áprilisra és októberről novemberre történt, több tízezres darabszámban.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentésünket és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

December havi bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img